Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Precyzyjna Casto-lufa

Recommended Posts

Interesuje mnie czy w sklepach typu castorama, obi prakiker itp... mozna kupic rurke ktora faktycznie nadaje sie na lufe precyzjna, poszukuje informacji od osob ktore zastosowaly to rozwiazanie. Czy to rzeczywisie moze dzialac? I jak wypada porownanie takiej lufy z markowa lufa prezyzyjna?

Było na forum już wiele razy - każda z tych rurek ma nieco inną średnicę - przez jedną kulka przeleci swobodnie, nawet zbyt swobodnie :) , a przez inną nie przejdzie wogóle (ja tak miałem - zapomniałem wziąć ze sobą kilka kulek, kupiłem pierwszą z brzegu a w domu okazało się, że kulek się nie da nawet wcisnąć. No i średnica wew. może się różnić w różnych miejscach lufy. Ale to i tak 100x lepsze, niż plastikowe "lufy" 6,5-7,5 mm w tanich sprężynach :mrgreen:

Jednak do luf precyzyjnych nie ma tego co porównywać.

Ale te rurki nie mają identycznej średnicy na całej długości! A m700 ma dodatkowo bardzo długa lufę, więc to będzie duży problem. Oczywiście nie mogę stwierdzić tego ze 100% pewnością (w końcu możesz mieć niesamowitego farta i pośród tysięcy rurek trafić na taką, która będzie miała na całej długości jednakową średnicę np. 6,03mm :) ), ale stockowa lufa będzie lepsza niż te casto-rurki (w końcu od początku do końca była projektowana i produkowana jako lufa, a nie rurka do-czegoś-tam). A preclufa SRC taka droga znowu nie jest - pozbieraj a w międzyczasie "pomęcz" się ze stockową.

Dzieki za wypowiedzi chlopaki, pojde kupie jaka "lufe" poprzycinam zobacze jaki bedzie efekt, jak nie bedzie zadowalajcy to zawsze mozna wstawic spowrotem stock, a casto-rurka w koncu nie jest droga. z czasem moze sobie kupie pozadna :lol:

Pozdrawiam!

szlifowanie wewnątrz "ręcznie" odpada z tego względu, że nie będziesz miał równej średnicy na całej długości...

Ja starałem się wyszlifować w taki sposób aluminiową rurke papierem wodnym (coś od 1000 do 2000 jeśli dobrze pamiętam)... Efekty takiej obróbki są żałosne. Lepiej kupić już rurke która "przepuszcza" kulki i można jeszcze dodatkowo przeciągnąć kilka razy przez środek papierkiem o ziarnistości 2000 żeby wygładzić ewentualne "bruzdy". Ale ręczne szlifowanie raczej odpada...