Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

sposoby usuwania "starej" farby

Recommended Posts

Chłopcy, może wiecie czym najlepiej zmyć z plastiku farbę modelarską Humbroll-a, tak by jednocześnie nie zniszczyć plastiku?

Sprzedaję auga i chciałem zobaczyć czym zmyć moje sexy plamy maskujące.. ale w TESCO mieli tyle różnych zmywaczy, rozcienczalników itp że zwątpiłem, nie to co kiedyś gdy kleiłem modele, był jeden rodzaj i już. :)

można spróbować rozcieńczyć rozpuszczalnik (kupić w sklepie z art. przemysłowymi) i spróbować w mało widocznym miejscu zmyć to. Wątpie żeby czymś innym to zmyć. Też dzisiaj próbowałem zmyć humbrolla z szyny RIS benzyną ekstrakcyjną ale nic sie nie zmyło :evil:

Ja uzywalem rozcienczalnika uniwersalnego w prawdzie do zmywania sprayu ale dzialalo. Wystarczylo nasaczyc jakas gabke, naniesc rozpuszczalnik na farbe poczekac chwile az sie wchlonie i rozpusci farbe a potem tylko przejechac szmata, wszystko schodzi za jdnym pociagnieciem. gdyby raz nie starczylo to mozna poprawic :wink:

Płyn hamulcowy - stary patent modelarzy. Dwie doby kąpałem w nim F-86 Matchboxa, farba ładnie się złuszczyła, a na modelu nie zostały żadne ślady.

Inny patent to roztwór Kreta do rur - rury kanalizacyjne często są z PCV.

Tak długo, aż zejdzie ;-)

Każdy przypadek jest inny - jeżeli farba była położona niedawno i cienką warstwą, to złuszczy się szybko, jeżeli ma kilka lat i jest gruba, to możesz czekać kilka dni. Próbuj co jakiś czas usuwać powłokę szczoteczką do zębów, kiedy zacznie to dawać efekt - ruszasz z robotą.

Chłopcy' date=' może wiecie czym najlepiej zmyć z plastiku farbę modelarską Humbroll-a, tak by jednocześnie nie zniszczyć plastiku?

Sprzedaję auga i chciałem zobaczyć czym zmyć moje sexy plamy maskujące.. ale w TESCO mieli tyle różnych zmywaczy, rozcienczalników itp że zwątpiłem, nie to co kiedyś gdy kleiłem modele, był jeden rodzaj i już. Smile[/quote']

polecam benzynę ekstrakcyjną (nie lakową bo ta jest tłusta). od 15 lat sklejam modele i zawsze używam tego...a jak warstwa jest za gruba to trza użyć sody kaustycznej (proces z lekka niebezpieczny dla rączek, ale skuteczny w 100%)

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Ja uzywalem rozcienczalnika uniwersalnego w prawdzie do zmywania sprayu ale dzialalo.
Rozpuszczalnika możesz użyć ale cosmofen i to ten najsłabszy' date=' rozpuszczalniki żrą plastik, tak że przestrzegam przed tym.

[ [i']Dodano: Tue 22 Aug, 2006[/i] ]

A roztwór nadmanganiamu potasu?

Zależy o jakim stężeniu mówisz, jak wiem a mogę się mylić, nadmanganian potasu zostawia ślady na powierzchni aczkolwiek jest dobry i nie niszczy jak rozpuszczalnik ftalowy.

• Create New...