argern Posted July 20, 2006 Report Share Posted July 20, 2006 Witam, Tka sie zastanamiwm z nudow czy jest mozliwe kupienie body od oryginalnej broni planej i czy jets to legalne. Np Kalacha ;D Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 20, 2006 Report Share Posted July 20, 2006 Co rozumiesz przez body? Szkielet? Nie można. Quote Link to post Share on other sites
kozłov Posted July 20, 2006 Report Share Posted July 20, 2006 Foka widzę że masz wiedzę na ten temat więc. A jak by nabyć zdeaktywowany karabin,przerobić go odpowiednio na replikę airsoftową. Było by to jakieś złamanie prawa? Bo zdeaktywowane guny zazwyczaj mają certyfikat że są tylko na scianę ale jesli się zrobi z niego replike asg to coś grozi prawnie za takiego customa? Pytam bo nieraz spotkałem zdeaktywowane karabiny z plombami od rusznikarzy i tak dalej. No a jak przerobić to wiadomo ze trzeba pogrzebać...i jakby co może ktoś sie przyczepić o takie coś? Mam nadzieję że rozumiesz co mam na myśli. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedż. Quote Link to post Share on other sites
argern Posted July 20, 2006 Author Report Share Posted July 20, 2006 Wlasnie to mialem na mysli, czy mozna kupic "obudowe od broni" ;] Pozdro Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted July 20, 2006 Report Share Posted July 20, 2006 Ustawa o broni i amunicji http://www.lowiecki.pl/gdansk/cietrzew/pra...wo/prawo_3.html Art. 5. 1. Gotowe lub obrobione istotne części broni lub amunicji uważa się za broń lub amunicję. 2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy. Czyli ja rozumiem, że musiałbyś mieć pozwolenie na broń. Quote Link to post Share on other sites
kozłov Posted July 20, 2006 Report Share Posted July 20, 2006 No tak ale na Allegro można kupić napszykład zdeaktywowanego Mausera 98k. Sprzedawcy w opisie piszą żę ma certyfikat i że niepodlega już ustawie bo niejest już bronią. Tak samo można też kupić zdeaktywowaną amunicję. Ja marze by mieć Glauberyta bo nikt nieprodukuje repliki. Znaleśc zdeaktywowanego Glauberyta,maszyna by wydziergała srodek i wstawić mechanizm z jakiejs repliki asg..... Quote Link to post Share on other sites
argern Posted July 20, 2006 Author Report Share Posted July 20, 2006 Mozesz zapodaj linka do mausera? Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 20, 2006 Report Share Posted July 20, 2006 imo zdeaktywoawny tu oznacza wybebeszony bez "istotnych elementów broni" Quote Link to post Share on other sites
Harry Posted July 20, 2006 Report Share Posted July 20, 2006 Kiedyś ktoś przerobił starego mosina 91/30 na replikę - może będzie wiedział ? Było to kiedyś w ogólne techniczne, ale nie mogę znaleźć - chyba już usunięte. Był opis ze zdjęciami, wszystkie części po rozłożeniu były sfotografowane razem - to był temat tak sprzed roku, może moderatorzy skojarzą, bo nie mogę sobie nazwy przypomnieć. TU jest coś na temat Mosina, ale nie wiem czy to ten sam koleś. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 imo zdeaktywoawny tu oznacza wybebeszony bez "istotnych elementów broni"Może zapoznaj się z prawem, a nie snuj domysłów. USTAWA z dnia 21 maja 1999 r. o broni i amunicji Art. 6a. 2. Przez pozbawienie broni palnej w sposób trwały cech użytkowych, zwane dalej "pozbawieniem cech użytkowych", rozumie się pozbawienie cech użytkowych wszystkich istotnych części broni palnej w taki sposób, by mimo działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, nie była zdolna do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo elementu ją zastępującego oraz do wywołania efektu wizualnego lub akustycznego, a przywrócenie broni cech użytkowych bez podjęcia czynności specjalistycznych nie było możliwe. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 23 kwietnia 2004 r. w sprawie pozbawiania broni palnej cech użytkowych § 6. 1. Broń palną przekazaną w celu pozbawienia cech użytkowych poddaje się następującym zmianom polegającym na: 1) uniemożliwieniu właściwej współpracy każdej istotnej części broni palnej pozbawionej cech użytkowych z odpowiednimi istotnymi częściami broni palnej takiego samego rodzaju, typu i modelu niepozbawionej cech użytkowych; 2) uniemożliwieniu właściwego zadziałania układu uderzeniowego, odpalającego ładunek miotający naboju zarówno po uruchomieniu mechanizmu spustowego, jak i w inny sposób; 3) uniemożliwieniu załadowania naboju dowolnej konstrukcji i kalibru do komory nabojowej w lufie lub komór nabojowych w bębnie nabojowym; 4) uniemożliwieniu przemieszczania się pocisku wzdłuż całej długości lufy lub elementu ją zastępującego; 5) wykonaniu w tylnej części przewodu lufy przelotowych otworów o przekroju co najmniej dwa razy większym niż przekrój wewnętrzny lufy. 2. Przy wykonywaniu wymaganych zmian należy: 1) stosować technologie napawania materiałem twardszym niż stosowany do wykonania zasadniczego elementu istotnej części broni; 2) w przypadku konieczności wiercenia otworów pod kołki zaślepiające, należy wiercić je mimośrodowo w stosunku do zaślepianych otworów roboczych; jeżeli jest to technicznie możliwe, otwory pod kołki powinny być nieprzelotowe; 3) stosować stalowe kołki zaślepiające o większej twardości niż materiał, z którego wykonano zasadnicze elementy istotnej części broni; 4) stosowane połączenia na wcisk powinny wymagać do ich rozłączenia możliwie największych sił. Więc jeśli uda Ci się "otworzyć" lufę, komorę nabojąwą itp, to chyba możesz sobie przerabiać... Powodzenia... Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 jeden gość z Krakowa- nick Ues kupił zdezaktywowanego kałacha i przerobił na replikę- odrobina zdolności manualnych i pracy i wyszło CUDO(zresztą opis i foty są gdzieś na forum)- ale chłopak najpierw coś zrobił a nie zapytał sie "mądrych" na forum. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Brym... A jesteś pewien, że ten Kałach był legalnie zdekowany? Poczytaj jakie są wymogi prawne zdekowania i powiedz jak sobie wyobrażasz uruchomienie takiego czegoś... Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 O ile istotne czesci broni sa uszkodzone w sposob trwaly i bezpowrotny, uniemozliwiajacy funkcjonowanie broni, to NIE JEST TO BRON. I nie ma tu znaczenia, czy zostala "legalnie" czy tez "nielegalnie" zdezaktywowana. Art. 7. 1. W rozumieniu ustawy bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość Oczywiscie majac odpowiedni certyfikat rusznikarza mozna spac spokojnie, inaczej mozemy sie narazic na nieprzyjemna procedure przeszukania, dochodzenia i badania egzemplarza przez bieglego. Ale nie oznacza to, ze juz z zalozenia jestesmy przestepcami! :wink: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 O ile istotne czesci broni sa uszkodzone w sposob trwaly i bezpowrotny, uniemozliwiajacy funkcjonowanie broni, to NIE JEST TO BRON. I nie ma tu znaczenia, czy zostala "legalnie" czy tez "nielegalnie" zdezaktywowana.Ale o to chodzi, że to czy te elementy zostały trwale uszkodzone decyduje powyższe rozporządzenie. I tylko zdeaktywowanie zgodne z literą tego rozporządzenia jest trwałym pozbawieniem cech bojowych. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Ustawa nie reguluje wszystkich aspektow zwiazanych z bronia zwana popularnie "deko" i nie mozna traktowac, ze jesli ustawa o czyms wprost nie pisze tzn ze jest to nielegalne! Procedura pozbawiania cech uzytecznosci dotyczy generalnie posiadaczy prawdziwej broni, chcacych zamienic posiadane egzemplarze w "bron pozbawiona cech uzytecznosci". Wynika to wlasnie dokladniej z rozporzadzenia, a nie z ustawy, wystarczy sie wczytac. Ustawa w ogole nie reguluje spraw zwiazanych z posiadaniem broni juz zdezaktywowanej (np zakupionej legalnie w UE albo posiadanej przed wejsciem nowelizacji w zycie) z tego prostego powodu, ze nie jest to juz bron, tylko przedmiot o wygladzie broni (w tej samej kategorii sa repliki broni, np Denixa itp). A jesli idzie o sam aspekt techniczny, czyli jak powinna byc zdezaktywowana bron, to mozna zakupic tzw "dokumentacje techniczna" przeznaczona do okreslonego typu broni i sobie sprawdzic, czy aby na pewno mamy egzemplarz nie podpadajacy w zadnym wypadku pod Ustawe o broni... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Ustawa nie reguluje wszystkich aspektow zwiazanych z bronia zwana popularnie "deko" i nie mozna traktowac, ze jesli ustawa o czyms wprost nie pisze tzn ze jest to nielegalne! Ustawa wyraźnie wskazuje, że szczegóły zostaną określone w rozporządzeniu:Procedura pozbawiania cech uzytecznosci dotyczy generalnie posiadaczy prawdziwej broni, chcacych zamienic posiadane egzemplarze w "bron pozbawiona cech uzytecznosci". Wynika to wlasnie dokladniej z rozporzadzenia, a nie z ustawy, wystarczy sie wczytac.Nie prawda:§ 1. Rozporządzenie określa: 1) tryb potwierdzania pozbawienia broni palnej cech użytkowych i sposób znakowania broni pozbawionej cech użytkowych oraz zakres informacji umieszczanych w ewidencji tej broni; Czyli rozp. określa tryb potwierdzenia pozbawienia broni itd... A nie tylko wykonania czynności pozbawienia cech użytkowych, więc jeśli broń została nawyta jako pozbawiona cech użytkowych rozporządzenie jest właściwym przepisem na podstawie, którego określa się czy broń została poprawnie pozbawiona cech użytkowych. I pamiętaj, że nie mówimy o broni produkowanej jako deko (przez wiele firm) tylko o pozbawieniu cech użytkowych broni palnej, w Polsce - mówimy o AKMS. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Czy wg twojej interpretacji, jesli ktos teoretycznie posiada dwa identycznie zdekowane Kalachy, przy czym jeden ma certyfikat, a drugi nie, to wg prawa ten drugi jest traktowany jako bron palna??? Przeciez to nonsens... No dobra, wszystko OK Navy, ale nawet idac tropem twojego rozumowania, brak dokumentu potwierdzenia pozbawienia cech uzytecznosci NIE implikuje od razu faktu, ze posiadamy BRON PALNA. W takim przypadku odpowiadamy co najwyzej za niedopelnienie formalnosci, a nie za posiadanie broni palnej!!! Zreszta nigdzie nie jest nawet zapisane, jaka kara grozi za niedopelnienie tego "obowiazku"... :wink: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Czy wg twojej interpretacji, jesli ktos teoretycznie posiada dwa identycznie zdekowane Kalachy, przy czym jeden ma certyfikat, a drugi nie, to wg prawa ten drugi jest traktowany jako bron palna??? Przeciez to nonsens... A czy ja gdzies napisałem, że polskie prawo jest pisane z sensem. Liczy się papier, a żeby wydać papier broń musi być zdekowana wg obowiązujących przepisów. Broń bez papierów nie jest zdekowana. No dobra, wszystko OK Navy, ale nawet idac tropem twojego rozumowania, brak dokumentu potwierdzenia pozbawienia cech uzytecznosci NIE implikuje od razu faktu, ze posiadamy BRON PALNA.Oczywiście, że nie. Ale policja będzie musiała rozpocząć dochodzenie - kwestionowany egzemplarz "broni" zatrzymać do ekspertyzy itd... A to po pierwsze będzie trwało, po drugie będzie kosztowało właściciela dużo nerwów i łażenia na komende, a może i do prokuratora. W takim przypadku odpowiadamy co najwyzej za niedopelnienie formalnosci, a nie za posiadanie broni palnej!!! Nigdzie nic takiego nie napisałem.Zakwestionowałem to, że skoro kolge Brymera był w stanie przeobić "deko" na ASG to prawdopodobnie nie było to deko w rozumieniu przepisów prawnych. Bo jeśli lufa ma być zaspawana niewspółosiowo, materiałem twardzszym od samej lufy, to jak wyobrażasz sobie rozwiercanie tego? Quote Link to post Share on other sites
rilian Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 ja sie na tym nie znam, ale czytajac wycinki ktore wklejacie wynika ze taka przerobka legalnie nie jest mozliwa, bo bron prawidlowo zdekowana jest technicznie nie do przerobienia na replike asg, a jezeli jest mozliwa techniczna przerobka, to znaczy ze bron jest nielegalna (pomijajac juz aspekt czy na podstawie niedopelnienia formalnosci, czy posiadania nielegalnie broni) Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Można w zasadzie przyjąć, ze np. w Mauserze 98k/Mosinie itd. "body" to kolba z łożem, czyli drewno. A to można legalnie kupić, bez problemu. W Trójmieście GOR wsadził bebechy od Super 9 do takiego "body" i nie dośc,że działało to jeszcze wyglądało miodnie. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 taka przerobka legalnie nie jest mozliwa, bo bron prawidlowo zdekowana jest technicznie nie do przerobienia na replike asg, a jezeli jest mozliwa techniczna przerobka, to znaczy ze bron jest nielegalna To jest moja wersja i jej się będę trzymał ;) Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Można w zasadzie przyjąć, ze np. w Mauserze 98k/Mosinie itd. "body" to kolba z łożem, czyli drewno. A to można legalnie kupić, bez problemu. W Trójmieście GOR wsadził bebechy od Super 9 do takiego "body" i nie dośc,że działało to jeszcze wyglądało miodnie. W myśl wyżej wspomnienej ustawy kolba tudzież łoże nie są istotnymi elementami broni. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Bo jeśli lufa ma być zaspawana niewspółosiowo, materiałem twardzszym od samej lufy, to jak wyobrażasz sobie rozwiercanie tego? Technicznie to bardzo proste Navy. Nikt tego nie bedzie rozwiercal. Demontujemy zdekowana lufe w calosci i wstawiamy w to miejsce replike lufy (np z aluminium), co sie nazywa w airsofcie "lufa zewnetrzna". :wink: Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 Czemu nie, ostatnio spotkałem nawet na Alle... replikę lufy od Mausera pasującą do oryginału, a toczoną właśnie z aluminium... Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted July 21, 2006 Report Share Posted July 21, 2006 W myśl wyżej wspomnienej ustawy kolba tudzież łoże nie są istotnymi elementami broni. Wiem o tym. Pytanie w pierwszym poście było o "body" więc odpowiedziałem, nie nawiązując do reszty dyskusji jaka się wywiązała. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts