woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 rozwiązałem kilka problemów jednego hop upa zamiast 6 prostszej budowy i imo nie potrzeba zadnego zaworu tylko jeden elektrozawór uruchamiany spustem. Działa to na takiej zasadzie wciskamy spust działko zaczyna się obracać w tym moemencie zawor podaje juz gaz do układu kulka zostaje wepchnięta do komory hop.up w momencie zrownania sie wlasciwej lufy(ruchomy pierscien) z komorą hop up (nieruchomy pierscien) gaz zmagazynowany w glownym przewodzie gazowym znajduje ujscie i kulka opuszcza lufę. lufa kreci się dalj i zamyka wylot kolejna kulka pozostaje w komorze hop.up az do czasu kiedy druga lufa otworzy światło lufy i cykl się powtarza. Chyba niczego nie przeoczylem? [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] ELEKTROZAWÓR Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Woma to jest mój projekt tylko dodałeś elektrozawór jako zawór główny, ja też o tym myślałem i chyba to bedzie najlepszy wybór, a elktrozawór do którego dałeś link to zawór do paliw samochodwych. Kuba_T1000 jak byś mógł dać te dane to bym był bardzo wdzięczny (chyba sprzedam elektryka by to zbudować) Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 zabawny dla mnie jest fakt ze jedna lufa mialaby ok 75 cm dlugosci co przy 6 lufach daje "zaskakujaca" dlugosc 4,5 m :D raczej o prec lufie nie ma co myslec :wink: [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] @Ukesu zawor do paliw jest wystarczajaco szczelny aby zatrzymac powietrze [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] fakt projekt twoj przerobilem w nim jedynie "dopalacz kulek" z (moja ulubioną :wink:)glowica kierunkową, ktory miałby być zamontowany pod katem 45st. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Normalni euparcie dążycie do przekoplikowania wszystkiego :D ale cóż każdy robi jak lubi :) Zwróćcie uwagę że każdy Wasz nowy pomysł drobna modernizacja prowadzi do następnych zmian i przeróbek. Jak tak będziecie "udoskonalali Wasze projekty to nigdy nie skończycie o ile zaczniecie :) Co do wzorowania się na aerografie w aerografach taki sposób "wyprowadzenia" farby ma jeden cel wyeliminować "wrzenie" farby, chodzi o to żeby nie pojawiały się bąble powietrza w momencie wejścia farby do dysz. W zabawce z kulkami nie ma to żadnego znaczenia. Teraz Ukesu :) Po pierwsze przy ciśnieniach jakie planujecie wpuścić w takie zabawki zapomnij o HopUpie, nic nie da a tylko bedzie przeszkadzał. Przy prędkopściach wylotowych powyżej 600-700 fpsów HopUp praktycznie nie daje nic a jeżeli daje to baardzo niewiele a za to komplikuje budowę. Ok z mojej strony to wszystko :) chyba że jeszcze coś wymyślę :) Jestem zarobiony po uszy a poza tym mam inny projekt na głowie który bardziej mnie "bawi" niż "minigun" może kiedyś się pochwalę jak ruszę poza stadium dokumantacji ;) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 a oto mój poprawiony projekt: http://img211.imageshack.us/img211/5021/po...nawersjauq1.jpg Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 1. elektrozawór będzie nieodpowiedni ze względu na to, że aby nie strzelać trzeba dać mu napięcie. Pownno być na odwrót, czyli strzał przy podaniu napięcia. Odpowiednie elekrozawory są na allegro. Pozatym ten samochodowy chyba jest na małe ciśnienie. Przypominam, że 8-10bar wchodzi w gre. 2. Długość jednej lufy to jakieś 50-55cm, plus to co w pierścieniach wewnątrz "main body", czyli 62cm max. Wykorzysta się casto-rurke. 3. Aby zapewnić odpowiedni dopływ powietrza, wężyk przez który ma ono lecieć powinien mieć średnice wewn. >4mm. Na projekcie jest jakieś ... 1-2mm!! 4. Wg projektu to podajnik ma być wbudowany w miniguna ? Czy być na zewnątrz ?? Myślę, że na zewnątrz duużo lepiej, nie jesteśmy ograniczeni wymiarami, będzie realistyczniej, i w skrzynke z podajnikiem wsadzi się butle na spr.powietrze. 5. fakt projekt twoj przerobilem w nim jedynie "dopalacz kulek" z (moja ulubioną )glowica kierunkową' date=' ktory miałby być zamontowany pod katem 45st.[/quote']o co chodzi z głowicą kierunkową ? Który to element? :arrow: Ukesu Tak, wyślę. A masz możliwość wykonania wszystkich elementów ? Dla mnie nie do przeskoczenia jest problem wytaczania odpowiednich elementów. Quote Link to post Share on other sites
us socom Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Jak rozwiążecie problem uszczelnienia tych luf w miejscu gdzie sie obracają i wchodzą kulki z gazem? Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 czlowieku przy tych predkosciac nie ma czego uszczelniac gaz bedzie lecial non stop! [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] Kuba zmniejsz cisnienie na tyle aby mini nadawal sie na strzelanki wtedy to bedzie wypas :twisted: [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] Głowica kierunkowa tak przeze mnie nazwa to element zaznaczony na rozowo [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] postaram sie zrobic jej zdjecie na zywo i za moment zamieszcze Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Jak rozwiążecie problem uszczelnienia tych luf w miejscu gdzie sie obracają i wchodzą kulki z gazem? Ja nie mam zielonego pojęcia' date=' ale wcześniej ktoś mówił coś o teflonowych uszczelniaczach. :arrow: thor 600-7000fps raczej nie osiągniemy. A hop-up faktycznie nie jest potrzebny. Ja u siebie w działku go nie mam. :arrow: Ukesu Twoje plany są coraz lepsze, ale trzeba uwzględnić problem przedstawiony na powyższym zdjęciu. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 niestety nie dam rady zrobic zdjecia ta "glowica" jest wbudowana w zamek od mojej beretty i nie dam rady chodzi o to najogolniej ze stromien gazu kierowany jest w jednym kierunku. wez spray silikonowy bez rurki i rozpyl. Dziala jak dezodorant. Teraz wloz rurke i juz masz glowice kierunkową! I o to nam chodzi! [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] twoj problem ja go nie widze. Wg mnie ktoredy wpadaja kulki nie ma znaczenia czy od boku czy od gory, o ile bedzie tam chociaz lekkie cisnienie to powinno zadzialac. Magazynek ma dzialac na zasadzie grawitacyjno-gazowej do pewnego momentu kulki spadaja pod wlasnym ciezarem a tuz przed wpadnieciem do lufy maja byc przyspieszone (wstrzelone do lufy) dla uzyskania wiekszej rof. I ot cala zasada! Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Trzeba uszczelnić bo kulka nie będzie wystrzeliwana z pełną mocą, a poza tym duże zużycie powietrza to też problem. Mi tam on na strzelanki nie jest potrzebny... Głowica kierunkowa nie jest chyba konieczna, choć może zapewnić podkręcenie kulki. Chyba. Chodzi mi o to, że wlot kulek ma być na środku miniguna(tak jak w moim działku), nie zaś przy jego przodzie(tam gdzie jest przednia rączka). :arrow: woma Ale magazynek - podajnik kulek ma być poniżej poziomu miniguna, więc napęd grawitacyjny odpada. Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Kuba_T1000 jeśli chodzi o dorobienie części to mam gdzie, ale wyniesie mnie to minimum 1000 zeta, ale jestem fanem i chyba sie tego podejme, jeśli chodzi o wymiary to jest to rysunek czysto poglądowy, a ostatni rysunek to tylko połączeni elementów więc nie sugeruj sie nim za nadto (zaraz poprawie) Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 niekoniecznie magazynek grawitacyjny musimy wykluczyc. Gdyby zastoswać troche niecodzienne ale nie złe rozwiazanie moznaby uzyc masy wlasnej kulek. Gdyby caly mechanizm strzelajacy zastosowac na dolne repliki a nie na gorze. Na razie w fazie projektow mozemy go sobie przestawiac z dolu na gore i odwrotnie :wink: [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] Proponuje wykonac do tego 2 wymiarowego rysunku rzut gorny czekamy Quote Link to post Share on other sites
us socom Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Ale zauważcie że gaz będzie też wlatyałw dosć dużej ilości przez otwór do magazynka,w chwili strzału,może tak się zdażyć ze kulki będą wypuchane DO magazynka a nie do lufy. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 tu jest widok od dołu (mini wisi bokiem tzn przymocowany za górną część taki projekt mocowania) Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Jeśli juz mielibyśmy zminiać lufe z której ma strzelać minigun, to nie z górnej na dolną, ale na .... środkową! Wtedy dużo łatwiej będzie wszystko zbudować, szczególnie napęd kulek. Wykorzysta się sposób z mojego działka a dorobi się tylko 6 obrotowych luf, napędzanych przez silnik z boku miniguna. Dobry pomysł? Jeśli zdecydujemy się na strzelanie ze środkowej lufy to mamy szanse skończyc projektowanie i budowe szybciej. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 nie bedą bo od strony magazynka tez jest cisnienie [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] fakt ze rozwiazanie jest niezle male oszustwo mysle ze nikt niezorientowalby sie jakby na niego lecialo 6 tys kulek ze kulki leca ze srodka :wink: a nie z gornej lufy? [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] co do wymiarow: Minigun ma 1,041 mm czyli metr :) Z czego 1/3 stanowi Main Body a 2/3 stanowią lufy. To tyle co mogę poweidzieć Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Czyli zmieniamy koncepcje? Wtedy można by zbudować Miniguna w skali 1:2 i nie rezygnować z obrotowych luf. Wtedy napewno zmieścimy się w 1tyś zł. Ukesu - Ciebie interesuje tylko Minigun w 1:1, czy 1:2 też ?? Thor - jeśli byśmy strzelali ze środkowej lufy, a 6 dookoła by się obracało, to też byłby to Minigun ?? Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 znalazlem szerokosc i wysokosc wysokosc z silnikiem i osprzetem 1' 5" = 45,72 szerokość j.w 1' 6" = 48,768 [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] skala 1:1 przedewszystkim jako bezy do MainBody mozecie uzyć szpul na ktore nawija się przewody (drewno ale po pomalowaniu na czarny mat mysle ze bedzie jak najbardziej ok) [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] a gdyby podac kulki tak jak w hi.capie elektrycznym (tylko mocniejszym silniczkiem z racji) z racji musu pokonania dluzszej drogi zaoszczedzilibysmy troche gazu z butli? Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 ojj chyba coś za dużo. To wymiary z jakiej wersji Miniguna? Tego Paula Pipera?? A co do Main Body w skali 1:1, to jeśli już Ukesu będzie wytaczał sobie części to i to wytoczy. A jak nie to rura kanalizacyjna 100mm jest odpowiednia, gruba i ma to rozwężenie. UPDATE: Jeśliby zapewniłby szybkostrzelność na poziomie 6000/min to myślę, że zużycie gazu byłoby mniejsze. Choć nie dużo, ale warto pomysleć nad hi-capem, wtedy można byłoby umieścić go w Main Body. Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Interesuje mnie wersja 1:1 ale żeby strzelała z tych obrotowych luf (takie zboczenie zawodowe) jak mi zadziała imageshack to wrzuce nowy projekt [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] o już działa: http://img65.imageshack.us/img65/1951/poprawka2eg8.jpg Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 w calej tej pracy ciekawe jest to zeby podłaczyc np sprezarke jako pednik i użyć go jako działka defensywnego umieszczonegro w jednej miejscu bez mozliwosci przemieszczenia. Uzycie sprezarki daje dodatkowo brak mozliwosci skonczenia sie gazu co mysle byloby uzyteczne. BTW prad do silnika tez mozna wziac z gniazdka Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Ja będę sobie robił w skali 1:2 i strzelając ze środka, tak myślę. Tam gdzie na rysunku zaznaczyłem 8mm, ciężko będzie poprowadzić wężyk z kulkami, aby wygladało jak na zdjęciu po prawej. Ukesu - możesz wstawiać zdjęcia tak aby były widoczne miniaturki? Łatwiej pożniej odnależć konkretny projekt(to opcja"Thumbnail for forums (1)" na imageshacku. woma - chyba mamy za dużo pomysłów. Minigun stacjonarny, przenośny, mały, duży ... .Zróbmy narazie jeden. Kompresor to koszt 400zł. Połowa miniguna. Lepiej zrobić działko, a póżniej martwic się o to czy kompresor czy CO2 będzie go napędzać. Docelowo oczywiście kompresor, bo inaczej by się zbankrutowało na CO2 czy innych kupnych żródłach spr. powietrza. UPDATE: Ukesu - w jakim programie robisz projekty? Corel? Quote Link to post Share on other sites
woma Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 fakt pomyslow zawsze duzo! Pisze sie na ogladanie osobiste jak juz ktos zrobi Mini! [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] do napędu użyj silnika 12v i akumulatora motorowerowego 12v przekladnia moze byc z roweru bardzo latwo dobrac zebatki bo jest ich duzo! pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
us socom Posted July 26, 2006 Report Share Posted July 26, 2006 Według mnie Kuba_T1000 wpadłna genialny pomysł z tą srodkową lufą,serio mówiąc nie wpadłbym na to nigdy a to takie proste i GENIALNE :!: W końcu staje się to realne takie wykonanie miniguna :!: Podaję tu link do animacji gdzie pokazano rozwiązanie z dawnych lat gdy ASG zaczynalo istnieć http://www.classicairsoft.net/images/bv.htm tai mechanizm jest bardzo szybki w strzelaniu tu jest filmik gdzie z m16 strzela gośćiu z zastosowaniem tegoż mechaznimu http://video.google.pl/videoplay?docid=788...411775332&q=jac .Jak widać w animacji gaz popycha kulki,kulka wpada do lufy,"blokuje"się na uszczelce o-ring(zieony kolor na animacji) w tym czasie gaz sie rozpręża ale kulka nadal pozostaje w lufie i popycha ją do przodu,gdy lufa posuwają się do przodu w pewnym momencie napotyka na blokadę i nie "idzie"do przodu i kulka zostaje wypchana przez ciśnienie.Trzeba pogapić się torchę na tę animację aby dobrze to zrozumieć,wg mnie idalny mechanizm do miniguna który można latwo wykoać. [ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ] Raczej w 100% jest nierealne wykonanie miniguna żeby lufy się kręciły i przez nie leciały kulki,nawet jeśłi to całosć będzie bardzo nieszczelna,środkowa lufa to jest koncepcja :!: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts