Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

czy myslał ktos nad zrobieniem M134 minigun ?

Recommended Posts

Wieć tylko powtórzę:

Wymyślacie jakies kosmiczne rozwiązania, podajniki, dysze, cuda na kiju a efektem jest co??

"może będziemy strzelali ze środka a reszta będzie udawała miniguna..."

Odpowiadam na pytanie: Wg mnie NIE to nie będzie minigun tylko jego atrapa/podróba która nawetr nie będzie próbowała nasladować podstawowych założeń o których wcześniej pisałem.

Panowie czytałem ostatnie kilkanaście postów i odniosłem wrażenie jakbyście dopiero zaczynali przygodę z majsterkowaniem. Może zróbcie poprostu coś co będzie poprostu działkiem na kulki BB i tyle ??

Kilka kolejnych uwag:

Zapomnijcie o napędzaniu luf układem silnik-zębatka na osi zespołu luf. Dlaczego?? Zdechnie a nie pociagnie metalowych toczonych luf. Nawet jeżeli będziecie to mieli wytoczone tylko z aluminium to waga około 2-3 kg gwarantowana. MUSI BYĆ PRZEKŁADNIA wszystko jedno czy zębata, czy pasowa czy (najlepsza bo taka jak w oryginale) łańcuchowa.

Kwestia przenoszenia "wejścia" amunicji z góry na dół czy na środek nie robi różnicy w przypadku kiedy kulki maja być podawane przez sprężony gaz.

Kwestia uszczelnienia połączenia części "stałej" z ruchomą nie gra roli przy ciśnieniu rzędu 8-10 bara wystarczy spasować wszystko na "ślizg" do ruchomej tarczy dołozyć tefonową "podkładkę" która będzie się kręciła trąc o "korpus" i to załatwi sprawę jeżeli osiągnie się dużą prędkośc obrotową luf to spoko gaz będzie sedl tylko przez nie.

Zasada jest taka że włączając zasilanie najpierw muszą sięrozpędzić lufy a dopiero potem można podać amunicję i gaz.

Jak tak dalej pójdzie zmusicie mnie do rysowania ;)

• Replies 154
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

thor_ mowielm juz o tym ze uszczelnianie tego polaczenia nie gra roli dodatkowo mowilem o przekazaniu napedu lancuchem :P chyba nas kiepsko czytasz :P dzieki za porady. Poztym ja nie majsterkuje tylko teorytyzuje. Nie mam reki do narzedzia. Czego sie lapie to sie psuje :wink: nie mowiac juz o zrobieniu czegoś od zera.

ok wracajac do sprawy poszukiwania kompresora zdolnego wytworzyc 8 bar

to taki sprzet

Nie wiem o co chodzi ale

TO rzekomo bije o 10 bar poprzedni sprzet a pompujac czyms takim kolko od motoru czekalem ok 5 minut na cisnienie 2 atm :|

nie wiem o co tu chodzi ale ten sprzet

Hmm pozostaje uzyc jako pednika gazu :)

:arrow: us socom

Wpadłem na ten pomysł już dawno, bo nie miałem miejsca na zamontowanie łączenia lufy z wężykiem od kulek gdzie indziej niż centralnie po środku.

Można pominąć ten ruchomy element, a zostawić o-ringa powodującego większą siłę strzału.

A właśnie w 100% realne :D Np. minigun Paula Pipera. Jednakże dla nas to problem chyba faktycznie nie do obejścia. Ale jeśli go pokonamy to możemy zacząć produkować i sprzedawać Miniguny za połowe ceny Pipera i będziemy bogaci :mrgreen:

:arrow: thor_

Kto będzie chciał się namęczyć i zrobić działko na które będzie mógł mówić Minigun, to zrobi - Ukesu chce. Mi natomiast chyba starczy BB Gun, z racji prostoty konstrukcji, wykonania całości.

thor_ jakie ciśnienie ma gaz zużywany przy dobrej klasy gaziaku do wsytrzalo ty jestes bardziej zaznajomiony w temacie.

Konkretnie jakie ciśnienie potrzebujemy dostarczyc do miniguna zeby nadawał się do użycia podczas strzelanek?

Cisnienie zależy od gazu, a nie od gaziaka. Green Gas ma z tego co pamiętam ciśnienie w butli 7-10bar w zależności od producenta. A propan z Castoramy 24bary.

Z dopasowanym o-ringiem wystarczą 3bary, bez to z 5. Trudno powiedzieć, bo trzeba uwzględnić to że długa, półmetrowa lufa to większa moc kulki, jeszcze tego nie testowałem. A co woma kombinujesz??

Tak myśle moze ja bym co sklecił? :wink:

zobaczymy bede kombinowal zaczne od czegos prostego. Jak cos bedzie to podziele sie wynikiem :P

kuba wysallem ci pw

[ Dodano: Sro 26 Lip, 2006 ]

ok jak dorwe sie do manometru na tyle silnego to zmierze ile na wylocie lufy ma Green Gas w Berettce od stti

Jeśli juz mielibyśmy zminiać lufe z której ma strzelać minigun' date=' to nie z górnej na dolną, ale na .... środkową! Wtedy dużo łatwiej będzie wszystko zbudować, szczególnie napęd kulek. Wykorzysta się sposób z mojego działka a dorobi się tylko 6 obrotowych luf, napędzanych przez silnik z boku miniguna. Dobry pomysł? Jeśli zdecydujemy się na strzelanie ze środkowej lufy to mamy szanse skończyc projektowanie i budowe szybciej.[/quote']

Tak sobie czytam i czytam i przy drugiej stronie tematu przyszło mi do głowy to samo :) Zrobić lufę właściwą w wale napędowym - maksymalnie prosta konstrukcja, można nawet szarpnąć sie wtedy na preckę :) . A te 6 luf mogłyby się ładnie obracać.

No ale rozumiem - zboczenie. W przypadku z "broni" z której korzystam na codzień też mam spore odchyły na punkcie realizmu i odwzorowania oryginału :D

Jak obliczyć ile litrów sprężonego powietrza znajduje się w pojemniku 1litrowym pod ciśnieniem dwóch, dziesięciu i 20bar??

Pod ciśnieniem 0bar, czyli normalnie to jest 1 litr powietrza. Jak kompresorem pompuję 1litrową butlę to od 0 do 2bar to szybko idzie, a od np.10 do 12 to chyba tyle czasu co od 0 do 8.

:arrow: woma

odpisałem już na PW.

chyba nas kiepsko czytasz

NIe kiepsko ale na tyle żeby stwierdzic że zabieracie się do tego jakbyście chcieli w piwnicy zbudowac AH-64 albo od razu RAH-66.

Ludzie z prostego układu: wąż z kulkami pod ciśnieniem plus 6 luf napędzanych robicie jakies wynalazki komory HU, osobne zasilanie gazem lufy, osobne podawanie kulek, do tego problemy z tym czy od góry czy od dołu, może lejek może magazynek grawitacyjny....

Proponuję zróbcie prosty test:

Wężyk z kulkami, kilka rurek alu o średnicy która pozwoli kulkom w miare swobodnie przelecieć (nawet niech mają 8mm) to wszystko połączcie kawlakami styropianu w jeden kawałek wsadźcie rurkę w drugim osadźcie "lufy" na jakiejś ośce tak żeby rurka trafiała w lufy i dmuchajcie krecąc lufami będzie działało a skoro działa to wystarczy to zwiększyć podac większe ciśnienie plus napęd "luf" i macie miniguna bez zbędnych wynalazków.

Woma własnie o to mi chodziło że nie "majsterkujesz" ale wymyślasz tak jakbyś miał całą fabrykę GeneralElectric na zawołanie zróbic ecoś prostego a potem to poprawiajcie jak będzie działało.

Kiedyś zacząłem budowac pierwszy zdalnie kierowany samolot. od razu nawymyśłałem co będzi erobił i co mu dołożę (min. wyrzutnie rakiet) i co się okazało ? Jak poszedłem go "oblatać" był za ciężki, miał aerodynamikę cegły z racji wszystkich "dodatków" nawet nie wzniósł się na moment w powietrze. Na czym stanęło? Wszystko won został sam płatowiec z silnikiem i podwoziem jak zaczął latac dopiero powoli dodawałem resztę i o dziwo z czasem w zasadzie wzniósł sie ze wszystkim co sobie założyłem.

Tylko o tego typu podejście mi chodzi. Zrozumcie że łatwiej jest udoskonalić coś co działa niż robić, wymyślać, proddukować coś co jest na tyle skomplikowane że zanim zacznie działać to albo się zepsuje albo się zestarzeje.

Pozdrawiam

PS.

W necie sa strony na których sa zdjęcia rozłożonych "prawdziwych" m134 i GAU. dośc ładnie widac na nich jak jest rozwiązany napęd i komora "zamkowa".

Zrozumcie że łatwiej jest udoskonalić coś co działa niż robić' date=' wymyślać, proddukować coś co jest na tyle skomplikowane że zanim zacznie działać to albo się zepsuje albo się zestarzeje. [/quote']

Dokładnie tak. Dlatego nie dawałem narazie 6luf do swojego działka, bo wiem że w przyszłości je udoskonale :P

No właśnie, że są prawdziwych a nie replik ASG. Chociaż dobre i to, bo dzięki nim dużo się dowiedziałem.

Ktoś wie jak obliczyć zadanie z mojego poprzedniego posta ??

Wiem ze za bardzo martwie sie na zapas (co to bedzie, co to bedzie) ale taka juz moja wada :mrgreen: wlasnie zaplanowalem sobie stworzenie testu takie jak powiedziales na najblizsze dni wiec zobaczymy co sie bedzie działo :F

Pozdrawiam Wm.

ps do uslyszenia :P

Kuba_T1000 swoje projekty wykonuje w ..... Paint'cie bo niechce mi sie instalować corela.

thor_ ja jestem zwolennikiem strzelania z tych obrotowych luf, a co do przekładni to chyba dam 1:37 żeby miało te 6000 obrotów a jak będzie za dużo to sie większą wstawi.

Ja majsterkuje od dzieciństwa bo ojciec jest modelażem i mnie w to wciągnął ( w końcu jest sie vice-mistrzem fsr. 3,5 junior, stary tytuł :P)

Ja planuje żeby "dżoistik" sterujący miał dwa przyciski, u gury do kręcenia lufami i pod palcem wskazującym do włączania elektrozaworu.

A co do kompresora to z ojcem zrbiliśmy sami kompresor o mocy 20 bar/atmosfer, z starej lodówki ( dokładnie pompy), manometra, rurek hudraulicznych i filtra. (ma nawet system samo wyłanczania jak sie juz naładuje :) )

Co do pędnika to według mnie CO2 odpada, przy tak dużej szybkostrzelności gaz będzie niemiłosiernie chłodził guna. a wężyki które zastosuje to będą wężyki hydrauliczne giętkie w oplocie stalowym: 8mm (do kulek, oczywiście jest to średnica wewnętrzna) 6mm (do O2) i 5 mm (pociągne w nim kabel) to wszystko będzie podłączone na szybko złączki hudrauliczne o wytrzymałości 300 bar.

[ Dodano: Czw 27 Lip, 2006 ]

Mam "genialny" pomysł co do podawania kulek, prosty, niezawodny i do tego bardzo uprości konstrukcje, mianowicie chce zastosować "eżektor" czyli pompe próżniową bez części ruchomych. Jak skończe projekt wrzuce go na forum.

O.T.

Jak ktoś ma wątpliwości co do moich pomysłów to musze zapewić że w majsterkowaniu mamy duże doświadczenie (ja i mój ojciec) jesteśmy zawodowymi modelażami odnoszącymi sukcesy i sami budujemy swoje modele (wszystkie rodzaje) teraz przerzuciliśmy sie na asg, ostatnio naprawiliśmy pęknięcie body w psg-1 i dorobiliśmy dwójnóg do tej giwery, z wenętrznymi zatrzaskami i regulacją długości nóżek)

6mm (do O2)

O2, jest wybuchowe. Sprężone powietrze to nie O2. A 6mm to za dużo - 4mm jest wystarczające.

Warto posłuchać thora i zrobić najpierw prototyp wg jego pomysłu ale z odpowiednimi wymiarami i z aluminium. Trzeba pomału już przybierać się do wykonania, bo projekt niedługo będzie skończony :wink:

Ukesu - Ty z jakiego materiału będziesz robił Miniguna?

:arrow: Ukesu:

W niedziele powiniem być już w domu, więc wyslę Ci te plany Barell Clamp'a i luf.

Kuba_T1000 co ty mi tu piszesz że O2 jest wybuchowe.... przecie to utleniacz i pozatym nim oddychamy dokłądnie w powietrzu jest go 27% wiec co ty tu piszesz nic nie jest wybuchowe puki nie zmiesza sie reduktura (paliwa) z utleniaczem!!!

A wracając do tematu...

Skoro chcecie robić działko systemu Gattlinga to sam mechanizm nie jest wystarczajacy a pomyslał ktos z was o wyglądzie zewnętrznym ????

O2 to tylko symbol na mioch rysunkach, oznaczający prężone powietrz.

Miniguna będe robił z duraluminium lotniczego i stali.

Działanie eżektora: Przepływające powietrze w prostej rurce zasysa powietrzee z rurki zagiętej wraz z kulkami. Na identycznej zasadzie działają tzw smoczki próżniowe , wodne i parowe, do wytwarzania próżni w elektrowniach. Opis w dużym uproczeniu żeby był max zrozumiały, pominąłem zwężkę Venturi'ego i spadek ciśnień przy stałym przepływie i zmianie (zwężeniu ) średnicy rurki.

poprawka222dp8.th.jpg

[ Dodano: Czw 27 Lip, 2006 ]

sadowski25 wpierdzielasz sie między wódke a zagryzke i nic konkretnego nie wnosisz, a co do wyglądu zewnętrznego to mnie powaliłeś przecież nie będe robił miniguna wyglądającego jak toster z 6 lufami, będe sie wzorował zdjęciami orginalnych ostrych i airsoftowych minigunów.

Wiecie skad wziać elektrozawór do co2? (oczywiście o odpowiednich parametrach - a nie jakikolwiek) Czy to nie bedzie problem?

Na allegro widziałem odpowiednie. Zero problemu.

O2 to tylko symbol na mioch rysunkach' date=' oznaczający prężone powietrz[/quote']

Tak też myślałem, ale wolałem wyjaśnić.

:arrow: sadowski25:

O2, czyli czysty tlen przy wysokim stężeniu, ciśnieniu grozi samozapłonem.

Na allegro widziałem odpowiednie. Zero problemu.

rdziej mnie interesuje elektrozawór na sprężone powietrze o ciśnieniu roboczym około 20 bar/atmosfer' date=' ale taki który by otwierał przepływ pod wpływem prądu a nie odwrotnie.[/quote']

Chętnie zobacze ten zawór z allegro. A ten zawór do 20bar... raczej będzie duzy i b.ciężki. O napieciu - np 24V nie wspomnę.

nie rozumiem was panowie tak wielkiego zaworu wystarczy 10 barowy zawor po co wam az 20 bar :| i tak tyle nie uzyskaceie w butli a jak uzyskacie to bedzie zbyt potezne!

btw reduktor mozna zastoswac praktycznie zawsze

PS wlasciwie jaka wytrzymalosc maja zawory w pistolecie napedzanym CO2 bo mysle nad napedem CO2? i jaka moc moze osiagnac CO2?

Gdyby minigun był zasilany czystym CO2 bez reduktora to na castorurkach i w maire dobrym uszczelnieniu cieło by szyby jak papier (ciśnnienie rozprężającego się CO2 wynosi od 200 do 250 atmosfer, doświadczenia z paintballa) apistoletach asg to jest reduktor (tego nie jestem pewien) a lwia część ciśnienia idzie na blow back (pozatym dawkowane są bardzo małe ilości CO2)

Sam widziałem elektrozawór na 50 barów o wielkości 3 paczek zapałek.

Na allegro był kiedyś o wielkości 1pudełka zapałek' date=' ale za ... 120zł 8O Ciśnienie napewno z 8bar wytrzymywał.

Można strzelać z butli CO2 o ciśnieniu 200bar, a kulka może mieć moc taką jak przy strzelaniu z ciśnienia np.10bar. Już tłumaczę:

Jeśli gaz na wychodzić przez szczelinę o średnicy 1mm, to go dużo się nie przepcha/sec. Nawet przy dużym ciśnieniu. Ale dając mu odpowiednio szerokie ujście, i ciśnienie rzędu 10-12bar i tak kulka sieka szyby jak papier. Wiem ze swoich testów.

P.S.

Jeszcze jedna sprawa:

To, że zasilamy działko z butli o ciśnieniu np. 10bar, nie znaczy że ciśnienie działające na kulke w momencie wystrzału wynosi 10bar :!: Ciśnienie jest wtedy mniejsze. O ile? To zależy od tego ile litrów/sekunde powietrza dostarczamy.

Dlatego ważnym elementem nie jest hop-up, ale o-ring który by przepuszczał kulke w momencie osiągnięcia odpowiedniego cisnienia. Nawet jesli wyregulowac o-ring na tylko 2bary to efekty przy strzelaniu ciśnieniem z butli 6bar będą lepsze niż bez o-ringa i ciśnieniu z butli 9-10bar!!! Sprawdzone w praktyce.

UPDATE:

elektrozawór, będzie ok - jest na 12V i 13bar:

http://allegro.pl/item115714632_elektrozaw..._do_lajona.html