Diablo Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Niestety niem byłem w stanie znalesc takiego posta wiec założyłem temat. Jaka optyka będzie pasowała do AK47? Wiem ,zę najodpowiedniejszą była by pewnie luneta PSO z dragunowa , lecz jest ona strasznie droga ,więc nie wchodzi w rachubę. Proszę o podanie najlepiej linków do stron na których można dostać celowniki optyczne. Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 A masz pomysł, jak zamontować na kałachu boczny montaż? Bo widziałem podstawy z szyną RIS, na których możesz postawić dowolną optykę bądź kolimator, ale najpierw trzeba rozwiązać sprawę montażu. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2006 Author Report Share Posted July 27, 2006 jest sposób aczkolwiek jeszcze nie testowałem . Kolega wymyslił ,ze wykonanie szyny sam w sobie nie ejst niewiem jakwielkim wyzwaniem , wiec szyna jest do zrobienia . ale pozostaje problem przykręcenia szyny do body . Wewnątrz body wstawiamy stalowy połaskownik grubosci 1-2 mm i on usztywni konstrukcję i wkręty od szyny wkręca się w body i odrazu wkręcą się w płaksownik i raczej powinno to działać. Quote Link to post Share on other sites
lup Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 A szyna z beryla nie pasuje? Ostatnio je na allegro widzialem. Fakt trochę drogie ale... Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2006 Author Report Share Posted July 27, 2006 1. Za drogie 2.montowana prawie w cąłosci na pokrywie komory zmakowej która się chwieje 3. nie podoba mi się Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 2.montowana prawie w cąłosci na pokrywie komory zmakowej która się chwieje Nie - montowana do podstawy szczerbinki i do mechanizmu zatrzaskowego kolby. Omija chwiejna pokrywę. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2006 Author Report Share Posted July 27, 2006 to pozostają jeszcze 2 poidpuknty za droga i mi się nie podoba. Kurde straszny się OT robi!!! prosiłem o podanie lionków do lunet , które pasowały by wizualnie do AK !! nie prosiłem o pytania jak to zamontuję. już moja w tym głowa dlatego prosze trzymac się tematu! Quote Link to post Share on other sites
suchar Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Luneta-Tasco 4x20 pasuje do ris 11mm Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Co to jest ris 11mm?? :wink: Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Jak chcesz wizualnie to sam sobie wyberz. Każdemu podoba sie coś innego, każdy ma swój gust. Jeżeli giwera ma się podobać tobie to logiczne że powinieneś wybrać sam. Dla mnie np. każda optyka na AK wyglada kiepsko, chyba że jakiś prosty kolimator na becie. Quote Link to post Share on other sites
suchar Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 jaka tam jest 20mm :?: Quote Link to post Share on other sites
che Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Sa szyny montazowe na machinegunie z tego co pamietam, prosto sie je montuje na gunie. A co do optyki, pamietaj ze ak jest uzywane rowniez przez wspolczesne wojska i sa tam montowane nowoczesne kolimatory i lunety. I tu sie z toba zgadzam CyberKoza, kalach lepiej wyglada surowy :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2006 Author Report Share Posted July 27, 2006 Koza: słuchaj popieram twoją wypowiedź , ale załóżmy ,ze wezmę sobie lunetę 3-9 x 56 i będzie troszeczkę śmiesznie wyglądać na AK ;] Surowy kałąch oczywiscie czemu nie , ale jakos tak mnie ciągnie ,zeby lunetkę zamontować ale napewno nie 4x20 :F bo to shit a nie luneta ;] Quote Link to post Share on other sites
lucky_1992 Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Wiatm, Ja bede miał nie dlugo na swoim kałaszku lunete 3-9x 40 mm WALTHERA ( za ok. tydzień) więc wstawie foty, mozesz poczekać i zobaczyć czy ci odpowiada. Zamontuje ja na szynie którą przymocuje do pokrywy zamka. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2006 Author Report Share Posted July 27, 2006 no to ci pokrywa wylata razem z tą lunetką :F no chyba ,ze wymyśliłeś jakiś cudowny sposób na zamocowanie Quote Link to post Share on other sites
augustox Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 u pana Small_Hunter'a na forum widzialem orginalne lunety od kałasza sprowadzane z białorusi.... nie pamietam linka jego forum ani ceny ;/ znajdz se linka jego forum i tam one beda..... Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2006 Author Report Share Posted July 27, 2006 Już to oglądałem i po pierwsze zbyt wysoka cena, po drugie za duze zblizenie ;/ kurde nawet 4 razy powiekszenie do asg to już dużo, a lunety miał w takiej cenie ,zę ja bym sobie 2 kałacha kupił za to. Quote Link to post Share on other sites
gwydion Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Strona ze wszystkim czego ci potrzeba do zamontowania optyki i samą optyką: http://www.kalinkaoptics.com/ Tu masz montaże górne: http://www.kalinkaoptics.com/SearchResult....x?CategoryID=41 Tu masz montaże boczne: http://www.kalinkaoptics.com/SearchResult....x?CategoryID=39 tylko jeszcze potrzebujesz tego: http://www.kalinkaoptics.com/SearchResult....x?CategoryID=40 Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2006 Author Report Share Posted July 27, 2006 Dzięki bardzo aczkolwiek linki polskie by sie przydały wiesz nie bede z zagranicy sprowadzał ;] ale jakos kurde ludzi źle odbiersaja idee tematu... chodzi o NAPISANIE JAKA WASZYM ZDANIE LUNETA BEDZIE FAJNIE WYGLĄDAĆ NA AK47 Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Żadna luneta nie będzie wyglądać fajnie. Może jakis kolimator. Osobiście używam PK-23. Oryginalne (rosyjskie, bialoruskie) wszystkie są drogie i kolimatory i lunety. Tak ze 300-400 zł w górę. Jakiekolwiek inne prezentują się jak kwiatek na kożuchu. Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2006 Author Report Share Posted July 27, 2006 a ten kolimator masz na czym zamontowany? bo jak widze posiadasz giwery na których mozna to montowac ;] tylko powiedz mi sposób w jaki masz zamocowane Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Żadna luneta nie będzie wyglądać fajnie. No nie przesadzajmy Fence, w sumie PSO nie wyglada zle, szczegolnie na AK-74: Ale nie chodzi chyba o wyglad, tylko o uzytecznosc. A uzytecznosc lunety jest mocno watpliwa, po zamontowaniu optyki karabinek robi sie ciezki i nieporeczny... Ogolnie odradzam. Choc oczywiscie nie ma koniecznosci montowania PSO, mozna zamontowac np popularna Tasco 4x20 na tasme samoprzylepna jak komus drogo, a sie upiera aby miec "optyke"! :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Ale nie chodzi chyba o wyglad' date=' tylko o uzytecznosc[/quote']Nie, właśnie chciał wiedzieć co wygląda fajnie - a wg. mnie luneta na AK nie wygląda fajnie - zwłaszcza nieużyteczna :) Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2006 Author Report Share Posted July 27, 2006 słuszna uwaga :D . wychodzi na to ,ze na ak nie zamontuje nic , bo mnie nie stac zeby dac 450 złotych na lunete któa w efekcie i sie nie sprawdzi i nie bedzie fajnie wygladac i bedzie cenowo taka sama jak samo AK ;] wiec raczej sobie odpuszczę Temat do zamknięcia :!: Quote Link to post Share on other sites
Błażej Posted July 27, 2006 Report Share Posted July 27, 2006 Niestety niem byłem w stanie znalesc takiego posta wiec założyłem temat. http://www.wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=17197 http://www.wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=3564 Było jeszcze to: http://www.wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=12861 ale wyleciało. Prawda jest taka, że w stockowej giwerze każda lunetka będzie przeszkadzać, jedyna sensowna optyka to kolimator. Białorusini robią fajne kolimatory do kałaszów - takie heavy duty, co to świecą nawet bez baterii i na mrozie i mają opcę red dot/black dot. Niestety nie pamiętam strony www. Wiem, że podawałem ją w tym usuniętym temacie. Może moderator to znajdzie. Mam,mam - przypomniałem sobie www.posp.ru Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts