Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Siatka a Cordura - szycie (wyciete z tematu o Miwo)

Recommended Posts

Catch, wytrzymałość siatki jest może i duża ale piętą achillesową jest połączenie siatki z poziomymi taśmami. Mam Kamizelkę Pilota Śmigłowca i na plecach zamontowałem pokrowiec na camelbaka, po jakimś czasie zauważyłem że zaczyna się siatka odrywać od taśm.

5ff0aedfb7143b14m.jpg

W trosce o stan połączenia zdemontowałem camela. Camel miał 2,5 l więc obciążenie nie było zbyt wielkie ale po jakimś 0,5 roku użytkowania pojawiło się to uszkodzenie.

Myślę, że gdyby siatka od strony wewnętrznej (od strony ciała) była podszyta kawałkiem materiału (w miejscu przyszywania taśm) to zapobiegło by to podobnym uszkodzeniom.

Słuszna uwaga, pogadam jak to najlepiej wzmocnić bez zbytniego zwiększania masy. Szczerze mówiąc większość kamizelek US ma taśmy naszywane bez podkładu na siatce, nie mówię jednak ze nie należy tego wzmocnić, tyle że zapewne kosztem masy (choćby rozwiązanie Pawła Janysta). Odezwę się w temacie.

Dość by to wiedzieć. Rozprułem też nieco ;-) Nie wiem tylko czy zrozumiałeś o co chodziło z gęstością szwów i o tym że jest jakiś tam moment krytyczny gęstości szwu na cm gdzie będziesz bardziej osłabiał dany materiał zwiększając liczbę perforacji niż go wzmacniał. Cordura lepiej znosi gęste, wielokrotne przeszycie na małej powierzchni niż siatka.

Dobrze Cię zrozumiałem. Ale kompletnie się z Tobą nie zgadzam, że nie ma różnicy w wytrzymałości szwu między prostym a ryglem. I nie mówię tego na podstawie teorii, a praktyki. Poza tym, wystarczy spojrzeć na produkty wiodących producentów. Punkty wymagającej większej wytrzymałości są przyszywane ryglem.

Tyle że ja nie pisałem o wytrzymałości szwu tylko przeszywanego materiału. Co stanowi pewną różnicę. Szew ryglowy jest oczywiście mocniejszy, tyle że może też osłabiać materiał jeśli nie będzie np podkładu od spodu siatki.

Poza np SOE, SOTECH (a trudno podważać ich renomę) nie szyje ryglem wszystkich wzmocnień (włącznie z tymi PALS).