IOF_SAPER Posted July 2, 2002 Report Share Posted July 2, 2002 Drodzy obeznani koledzy maniacy! Już od pewnego czasu toważyszy mi problem który was chyba dotyczy w nmiejszym stopniu bo nie słysze specjalnego jęku. Problem ten jest związany z żywotnością mojego sprzetu. W grupie mamy NARAZIE same pompki 11 giwer głównie firm UHC i HFC działją z nich 4 sztuki!!! Wieksza częśc tego arsenału należy do mnie (7sztuk). Regularnie je smaruje i czyszcze! Napewno też nie są traktowane "młotniekm" :) . Za naprawy spokojne miał bym jeszcze jedną pompke :? . Czy was ten probleż też dotchną ? To wina firm czy poprostu moje szczęście? ZAŁAMANY SAPER :cry: Link to post Share on other sites
Jarcher Posted July 2, 2002 Report Share Posted July 2, 2002 Ja mam swojego sprężynowego HF P8 od 3 lat i nic mu nie jest, no oprócz tego że zdarła się lekko farba z bezpiecznika i w śroku ułamał się milimetrowy kawałek plastiku, przy tłoku. (ale nic się nie stało i nadal oczywiście działa) :D Link to post Share on other sites
Regdorn Posted July 3, 2002 Report Share Posted July 3, 2002 Jarcher pytanie czy z niego regularnie duzo (tyle co na poligonie) strzelales od tych trzech lat... Co do ilosci sprzetu pompkowego to faktycznie firmy UHC i HFC nie sa najlepsze jesli chodzi o trwalosc i wykonanie. Średnio po intensywnym uzywaniu raz w tygodniu przez caly dzien, po roku pompki te zaczynaja slabnac i sie psuc. Mamy podobna ilosc tych modeli co ty Saper i czescz nich rowniez padla. Przyczyna tego jest bardzo prosta. Zmeczenie materialu, tlok zurzyty, uszczelka wyeksploatowana i sprezyna rowniez bardzo zmeczona. No ale kosztowalo to 90zl a nie jak pompki TM czy KSC w cenie gaziaka czyz nie? :) Link to post Share on other sites
Medium Posted July 3, 2002 Report Share Posted July 3, 2002 Sam niedawno zawitałem w szeregach maniaków ASG i ponieważ zaczołem od pompki prosiłbym o bliższe informacje dotyczące uszkodzeń. trudno się wypowiadać o długości użytkowania sprzętu nie znając częstotliwości użycia, jakiego rodzaju usterki się zdarzyły czy też ile lat są w użyciu egzemplarze o których piszesz. Osobiście po otrzymaniu swego pierwszego (i na razie jedynego) pistoetu rozebrałem go "na śrubki" i wszystko z marnego plastiku i co mi się nie podobało wzmocniłem i dorobiłem z metalu. Wiem, że nie każdy ma taką możliwość ale daje to czasem zaskakująco dobre rezultaty. Np. zasięg mojego SIG-SAUERA P228 z STTi wzrósł z 10 m do 25m! Może jak będzie chwila czasu mapiszę tekst o tym i jeśli się spodoba może WMASG go zamieści. Na razie brak informacji z początku mojego posta uniemożliwia jakiś konkretny komentarz i pomoc. Link to post Share on other sites
IOF_SAPER Posted July 3, 2002 Author Report Share Posted July 3, 2002 No to my się chyba przestawimy na pompki STTI i KWA! Teraz troche o psuciu się gunów. Nie moge dokładniej powiedzieć co w nich najczęściej wali ale wymienie te częsci które znam i lubią dupnąć. No to zaczne wymieniać :) Tłok ma taki malutki zaczep który trzyma taki inny zaczep aby pistolet nie wystrzelił. Taki zaczep na tłoku lubi się ułamać :? tłok-10zł. Ostatnio w 3 gunach przyczyną popsucia się była uszczelka w lufie (komora nabojowa) często wypada i gubi się. Coś takiego 6zł Zamek ma takie malutkie dwa ząbki które przezuwają tłok podczas przeładowywania. Ułamyją się i pistoletu już się nie przeładuje. Zamek- 10zł. Kiedy naciściesz spust przy blokadzie zrywa się mechanizm spustowy-9zł. To malutkie badziewie które trzyma magazynek ząbkiem często wypada albo ułamyje się ten zapaprany ząbek. Takie coś-5zł. Czasem mechanizm kurka łamie się albo dzieje się coś ze sprężynka 5zł. Narazie tylko tak mogę Ci pomóc. Te ceny części pochodzą ze skepu Tajgun ale mogły się zmienić. SAPER Link to post Share on other sites
Medium Posted July 3, 2002 Report Share Posted July 3, 2002 Odpowiem po kolei: Zaczep na tłoku jak cały tłok wykonany jest prawdopodobnie z marnego tworzywa jeśli nie „podrasowałeś” sprężyny to masz rzeczywiście problem. Prawdopodobnie w celu „obniżenia kosztów” do produkcji producent stosuje zamiast oryginału tworzywa regranulat lub po prostu zmielone odpady technologiczne tworzyw i innej produkcji (wychodząc z założenia – detal wewnątrz nie widać to można wsadzić trochę gorsze). Powinno pomóc wykonanie tłoczka z np. aluminium lub jeśli to nie jest możliwe wstawienie wewnątrz tłoka „na wcisk” tulejki cienkościennej (nie pozwoli na wciśnięcie do wewnątrz zaczepu bo chyba w ten sposób powstaje uszkodzenie) nie jest konieczne na całej długości ale tam gdzie jest zaczep i po mniej więcej 3 mm z każdej strony jeśli jest miejsce jeśli nie to do krawędzi. Uszczelka w lufie – na zagubienia nic Ci nie poradzę najlepiej nie rozkładać guna na powietrzu nad trawą ale w domu nad stałem ewentualnie nad czymś co „złapie” te drobiazgi (np. nad gazetą lub nad pustym, otwartym bagażnikiem samochodowym. W zamku ewentualnie (i tak do wyrzucenia) można próbować wtopić jakieć ząbki z metalu ale może to być ryzykowne ponieważ: 1) można źle dobrać głębokość wtopienia 2) może to być widoczne na tworzywie po drugiej stronie zamka. Spustu przy blokadzie naciskać nie radzę a dla tych którzy nie kontrolują, czy jest zabezpieczony czy nie radzę w ogóle go nie stosować i traktować broń jak ostrą (lufa w odpowiednią stronę itp.) i nie będzie kłopotu – w tym przypadku ewidentnie wina użytkownika. Zatrzask magazynka trzeba dorobić (polecam aluminium aby za bardzo nie rysować magazynka) i zabezpieczyć przed możliwością wypadnięcia. W moim SIG-SAUERZE jest to zamknięte okładzinami chwytu. Nie wiem jak jest w twoich ale na pewno można to również z tymi okładzinami w jakiś sposób zabezpieczyć. Sprężynkę kurka najlepiej dorobić samemu z drutu sprężynowego i zahartować. Wymiary i grubość proponuję wziąć z oryginału prawdopodobnie u producenta ktoś to przehartował lub po hartowaniu nie odpuścił (uwolnił naprężenia wewnątrz) Mam nadzieję, że pomogłem. To jest druga odpowiedź ale pierwsza jakoś się nie pojawiła (prawdopodobnie kłopoty z łączem) więc jakby pojawiła się inna proszę nie mieć mi tego za złe. Pierwsza była trochę ogólniejsza. Link to post Share on other sites
Recommended Posts