PolishPartizan Posted yesterday at 08:41 PM Report Share Posted yesterday at 08:41 PM MASH-OSS zaprasza na luźną grę, opowiadającą o amerykańskich zmaganiach na zachodnim brzegu Renu w 1945r., czyli "Operacji Lumberjack". Na tej grze położymy nacisk przede wszystkim na walkę i budowę współpracy wewnątrz zespołów, w oparciu o proste zasady. Impreza będzie idealną okazją do wyciągnięcia szpeju z szafy po okresie zimowym i na przygotowanie się do kolejnych przyszłorocznych strzelanek. FORMALNOŚCI: Miejsce: Szumin nad Bugiem https://maps.app.goo.gl/LKj55fwS79Ms7wch7 Data: 14 marca 2026r. (sobota) Czas: 10:00-16:00 Wiek: min. 18 lat. ZASADY: https://docs.google.com/document/d/1gYVpBCCTelOlEHh0sPWeICm-GEn3naUDECU8RJTm_34/edit?usp=sharing LIMITY: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1tArBSfVl4B2UiGOjx4LqzxbyfdRQ3pqKLzuwUdS3asY/edit?usp=sharing ZAPISY: Tylko i wyłącznie na adres e-mail i zgodnie ze wzorem podanym ww. dokumencie. Zapisy ruszają z chwilą ogłoszenia gry. Wpisowe: płatne na miejscu 0zł UWAGA! Gra odbędzie się jeżeli zbierze się minimum 10 graczy do dnia 1 marca 2026r! Quote Link to post Share on other sites
Basil Posted yesterday at 09:55 PM Report Share Posted yesterday at 09:55 PM Poszło zgłoszenie o7 Quote Link to post Share on other sites
Vlad Posted 12 hours ago Report Share Posted 12 hours ago Zgłoszenie poszło ! Quote Link to post Share on other sites
Grzyb_676 Posted 10 hours ago Report Share Posted 10 hours ago Ode mnie również poszło :-) Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted 10 hours ago Report Share Posted 10 hours ago Czy przewidywany jest udział Brytyjczyków? Quote Link to post Share on other sites
Vlad Posted 9 hours ago Report Share Posted 9 hours ago No właśnie dostałem info że tylko US-y. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted 9 hours ago Report Share Posted 9 hours ago 32 minuty temu, Vlad napisał: No właśnie dostałem info że tylko US-y. Dlatego nie jadę. Quote Link to post Share on other sites
Wade1051 Posted 8 hours ago Report Share Posted 8 hours ago Niestety, znów muszę wejść w rolę pana marudy, siewcy fermentu. 7 godzin temu, Cortes napisał: Czy przewidywany jest udział Brytyjczyków? 6 godzin temu, Vlad napisał: No właśnie dostałem info że tylko US-y. Panowie, błagam... Nie dalej jak miesiąc temu prowadziliśmy dyskusję, w której między innymi został poruszony temat olewania zasad przez graczy. Z perspektywy czasu, zaczynam się podpisywać pod tym, co wówczas napisał Dominik (LENISTWO). A w zasadach stoi tak : ALIANCI: US: Stylizacja - US Piechota: Wszelkiej maści stylizacje na piechotę: M41, M37 (Class B), HBT, Frogskin, Coat Mackinaw ("Jeep Coat"), M43 (bez obszyć i elementów wyposażenia z jednostek spadochronowych). UWAGA! Stylizacje typowe dla Pacyfiku, USMC i Airborne: nie grają. Nigdzie nie widziałem tam Brytyjczyków. Dodatkowo, w pierwszym poście, widzimy : "(...)zaprasza na luźną grę, opowiadającą o amerykańskich zmaganiach na zachodnim brzegu Renu w 1945r., czyli "Operacji Lumberjack"." Myślę, że zarówno zapoznanie się z zasadami, jak i powyższy cytat, powinny rozwiewać wszelkie wątpliwości w tym temacie. 6 godzin temu, Domin007 napisał: Dlatego nie jadę. Bardzo żałuję Dominiku, że jednak nie dałeś się przekonać, do wyruszenia z nami na tę przygodę, ale szanuję twoją decyzję. Mimo to, wielka szkoda. Tak na marginesie, przedstawiciele US, w tym ja, przebierali się niejednokrotnie za Niemców, Brytyjczyków, Greków, Rosjan, Węgrów, Norwegów, Polaków, Japończyków, Włochów etc, żeby podciągnąć się pod "Battle of order" konkretnych strzelanek, ale też aby inni mogli się bawić. Natomiast chyba pierwszy raz mamy sytuację odwrotną i spotyka się ona z, w najlepszym wypadku, mieszanym odbiorem...nie będę ukrywał, przykro mi się robi. Cytując klasyka "wnioski zostały wyciągnięte", przynajmniej przeze mnie, a ja jestem bardziej konsekwentny niż autor tychże słów. Oczywiście, bez urazy. A tak w ogóle, ZGŁOSZENIE POSZŁO! Quote Link to post Share on other sites
Vlad Posted 5 hours ago Report Share Posted 5 hours ago @Wade1051 Pojawił się wpis i linki, owszem można zajrzeć, tam są szczegóły, jednak tak WAŻNY szczegół, jak strony można nam podać na "talerzu" . To nie jest żadne lenistwo bo zajrzałem do kilku linków a stylizacja akurat uciekła. Sorry. Nie mam stylizacji na US'a ale pewnie zapiszę się po drugiej stronie. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted 2 hours ago Report Share Posted 2 hours ago 6 godzin temu, Wade1051 napisał: Tak na marginesie, przedstawiciele US, w tym ja, przebierali się niejednokrotnie za Niemców, Brytyjczyków, Greków, Rosjan, Węgrów, Norwegów, Polaków, Japończyków, Włochów etc, żeby podciągnąć się pod "Battle of order" konkretnych strzelanek, ale też aby inni mogli się bawić. Natomiast chyba pierwszy raz mamy sytuację odwrotną i spotyka się ona z, w najlepszym wypadku, mieszanym odbiorem...nie będę ukrywał, przykro mi się robi. Darku, poradzicie sobie beze mnie. Niemcy też sobie poradzą beze mnie. Sam wiesz, że kworum jest ustalone na śmiesznie niskiej liczbie, więc nie będzie problemu z jego osiągnięciem, niezależnie czy autor ogłoszenia i Senior Game Organiser @PolishPartizan miał na myśli łączną liczbę graczy czy na stronę. Czym innym byłaby sytuacja, gdy rzeczywiście gra potrzebowałaby wsparcia, bo np. na dwa tygodnie przed grą brakuje graczy. Tylko wtedy trzeba zostawić okno dla graczy, którzy nie dysponują amerykańskim szpejem, jak np. na "Operacji Plunder". Bo na taką sytuację jak na "Operacja Lumberjack" mam w rezerwie ukrytą opcję niemiecką, ale w podstawie wolałbym pójść z Wami. Niestety tej opcji pozbawiły mnie (ale też Cortesa, Vlada czy Arkusza) ścisłe założenia historyczne, które skądinąd bardzo szanuję. Co więcej, zarówno na "Krecie 1941", jak i na "Budapeszcie 1945" dopuszczone były cywilne/partyzanckie stylówki, po to by wzmocnić stronę która byłą liczebnie słabsza. Tutaj jest ściśle określone - amerykańska infanterka i nic ponadto, co z automatu odstrzeliwuje połowę amerykańskich graczy ze środowiska ASH, bo doskonale wiemy, że gros stylizuje się na 101 KFC. Tymczasem u Niemców nawet dopuszczono Krigsmariuszy (gdzie jeżeli mnie pamięć nie myli to w granatowych wdziankach walczyli w pasie 21 Grupy Armii)! Więc zadaję sobie pytanie o co chodzi? Czy o zrobienie gry o ściśle określonych wymogach stylizacyjnych odpowiadających realiom historycznym (jak np. w gry w Czechach), co szanuję, ale siłą rzeczy będzie eliminować część graczy; czy o próbę rozreklamowania stylizacji na amerykańską piechotę? Bo dobrze wiesz, że nie mam i nie będę miał sprzętu amerykańskiego - tak jak @Guzol1 nigdy nie kupi battledressa, tak ja nie kupię M1/41/42/43/44/65/T-72/P-99. Mogę powygłupiać się z Wami na Wake czy Corregidorze (choć pewnie wtedy trzeba by Japończyków wzmacniać), bo pod to znajdę coś w arsenale, ale nie na 1945 r. w Europie. I last but not least - próba zarzucenia ekipie brytyjskiej, że nie jest elastyczna, jest chybiona i niesprawiedliwa. Bo fakt, Ty i reszta Rangersów nie ma problemu z tym by wejść w inne buty (poza brytyjskimi), ale gros Sowietów, Polaków czy Rosjan plus paru Francuzów, Włochów, Japończyków i jeden obywatel Wolnego Miasta Gdańska - to jednak etatowi Brytyjczycy. Kiedy robiliśmy bitewniaki czy milsimy z reguły staraliśmy się tak dobierać tematy, by uwzględnić bądź co bądź liczną grupę amerykańską. Dlatego pojawiły się np. karkołomne pomysły z geografią na "Linii Mareth 1943", nieproporcjonalnie dużym udziałem US na "Dieppe 1942". Nie możesz jednak oczekiwać, że zareagujemy z dzikim entuzjazmem na sytuację, w której nie możemy zagrać w naszych najlepszych stylówkach. Jak trzeba będzie - zapewne się zjawimy, tylko pytanie po której stronie... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts