Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MK23 SOCOM TOKYO MARUI - Mini recenzja

Recommended Posts

• Replies 125
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 5 months later...

@ pizdziejfat - ja wybilem ostatni czop. Jak ? Poporstu:

- psiknij jakim lubrykantem ( np WD 40 )

- odwroc i zacznij pukac czyms gumowym lub plastikowym tak dlugo az czop wyjdzie na jakis 1-2mm

- uzyj szczypcow i niech moc kombinerek bedzie z toba

- wywal zawor bezpieczenstwa, otwor po zaworze zalej silikonem, wyrownaj nierownosci poki sa swieze i poczekaj az zastygnie

- baze magazynka uszczelnij silikonem

- polacz baze magazynka z pojemnikiem

- wsadz 2 czopy wylotowe ( czop ktory wchodzi w nawiercony otwor wywal )

- usun nadmiar silikonu na laczeniach bazy i zbiornika ( mag jest tak spasowany,ze jakikolwiek nadmiar uniemozliwi wsadzenia maga w gniazdo )

- poczekac az silikon zastygnie

- sprawdzic metoda " na szklanke z woda "

Zdjecia wrzuce niebawem wraz z opisem i komentarzem. Teraz jestem zmeczony i jak pomysle,ze spedze swieta w pracy to az mnie pewna 8 litera strzeli vel szczeli :F

edit: czytalem na brytyjskim forum,ze pewien koles zrobil z mk23 TM snajpere tj jakos doczepil / dolaczyl dluga luf... 430fps na starcie :)

Edited by johny13

z tłumikiem raczej nie ale jest kabura do dużego pistoletu z podczepioną latarką/laserem z dodatkową kieszonka na tłumik

http://www.taiwangun.com/wyposazenie_takty...a_c_m-1363.html

http://www.taiwangun.com/wyposazenie_takty...a_c_m-1100.html

z tego co widziałem są też w acu, multicamie, flecktarnie i woodlandzie więc dopasujesz do oporządzenia spokojnie , socom z latarką siedzi w takiej kaburce ciut ciasno ale daje rade , te kabury mają 1 minus - słabe klamry , mogą popękać , dobrze jest sobie samemu przerobić pasy na rzep (te 2 które opasają noge i ten montowany do pasa :P )

Edited by sjzmisiek

@ oleski -Nie istnieje kabura aby mozna bylo nosic mk23 wraz z zamocowanym tlumikiem z bajecznie prostej przyczyty - mk23 jest za dluga..

Oki, ale wracajac do tematu zaleglego : wklejam zdjecia wraz z opisem i komentarzem:

Jak magazynek wyglada, to kazdy wie, wiec opis zewnetrzny oraz wszelakie "achy i echy" odpuszczam czytelnikowi.

1. Budowa ogolna

Po rozlozeniu magazsynka ,wszystie jego elementy wygladaja nastepujaco:

mk23tmmag374.th.jpg

Opis:

Od gory:

- czop, dysza, popychacz kulek ,sprezyna

Na srodku:

- zbiornik, po prawej stronie baza magazynka

Od dolu:

- 2 czopy mocujace, zawor wlotowy

- zawor bezpieczenstwa opisze pozniej

Prawy gorny rog:

- ostatni czop z ktorym kazdy mam problem aby go wyciagnac.

2. Zawor bezpieczenstwa:

Zawor bezpiecznstwa ma na celu regulacji cisnienia gazow w zbiorniku i nie dopuszczeniu do przeroczenia bezpiecznej wartosc cisnienia. Zawor sklada sie ( w naszym przypadku ) z tloka i sprezynki, ktora jest sciskana wtedy, gdy cisnienie gazu przekroczy pewna dopuszczalna wartosc.

Cisnienie gazu wywiera nacisk na tlok a tlot wywiera nacisk na sprezyne, co skutkuje uwolnieniem nadwyzki gazu. W chwili, gdy sila cisnienia gazu zostala zredukowana do wartosci mniejszej niz sila scisku prezyny, tlok zostaje docisniety przez nia do scianek otworu. Zawor ulega zamknieciu, gaz nie ulatnia sie.

Zuzyta sprezyna powoduje zle funkcjonowanie zaworu bezpieczenstwa.

mk23tmmag376.th.jpg

Opis: tlok i sprezyna

3(A). Baza magazynka

mk23tmmag395.th.jpg

Opis: od lewej:

- otwor na czop mocujacy baze i zbiornik

- otwor na zawor bezpieczenstwa ( de fakto zostal on wogole zle skonstruowany :F )

- otwor na czop mocujacy baze i zbiornik

Otwor na zawor bezpieczenstwa nalezy wypelnic silikonem, po czmy wyrownac tak aby powierznia silikonu byla rowna z powierznia scianki bazy. Odczekac az silikon zastygnie.Wyrownac papierem sciernym jesli jest taka koniecznosc

Jest to pierwszy etap rozwiazania problemu z cieknacym magazynkiem

3(B)

mk23tmmag396.th.jpg

Opis: od lewej:

p

- otwor do mocowania bazy magazynka ( przewiercony )

- otwor do mocowania bazy magazynka , ktory JEST tylko NAWIERCONY !

- otwor do mocowania bazy magazynka ( przewiercony )

Najwiecej problemu sprawia wyjecie wlasnie tego srodkowego czopa ( na pierwszym zdjeciu - prawy gorny rog )

Opis:

- psiknij jakim lubrykantem ( np WD 40 )

- odwroc i zacznij pukac ( w przeciwnym kierunku to wejscia czopa ) czyms gumowym lub plastikowym ( ja uzylem raczki srubokrecu ), tak dlugo , az czop wyjdzie na jakis 1-2mm lub wiecej

- uzyc szczypcow lub kombinerek do wyciagniecia

4. Zbiornik

Po wyciagnieciu wszelakich czopow i bazy magazynka, zbiornik wyglada tak:

mk23tmmag393.th.jpg

mk23tmmag394.th.jpg

5. Laczenie bazy i zbiormika - uszczelnienie

mk23tmmag397.th.jpg

Opis:

Silikon nalezy polozyc w miejscach gdzie baza magazynka laczy sie ze zbiornikiem. Po nalozeniu, gdy silokon jest jeszcze plynny, zlaczyc baze ze zbiornikiem, wcisnac 2 czopy ( najmniejszy czop jest zbyteczny ), usunac nadlewy silikonu, odczekac az silikon stwardnieje. Przetestowac szczelnosc w szklance z woda.

6. Podsumowanie

magmk23p2001.th.jpg

magmk23p2003.th.jpg

magmk23p2005.th.jpg

magmk23p2002.th.jpg

Silikon oraz czopy musza byc idealnie spasowane. W przeciwnym wypaku nie bedzie mozliwe wsadzenie magaznka do gniazda.

Ze swej strony dodam, iż próbowałem przerobić zwykłą kaburę uniwersalną, tak by mk23 wchodził razem z tłumikiem, a całość dawała poczucie bycia Samem Fisherem ze Splinter Cella. Operacja się udała, ale pacjent zmarł - jest to po prostu niewygodne. Niski nie jestem, ale i tak musiałem uważać przy klękaniu, nie mówiąc o bardziej skomplikowanych manewrach... :/ Nie wspominając o wyciąganiu takiej armaty z kabury - Jack Nicholson z "Batmana" się chowa.

• 4 weeks later...
moge ci zagwarantowac, ze nie bedziesz mial syfonow zima,
Przecie wiem, toż to TM i to NBB.

ledwo bedzie go slychac z kilku metrow.
To tez wiem bo w połączeniu z moim ulubionym producentem są to czynniki które zadecydowały o jego kupnie. Plus zasięg i celność. Serio, zanim kupiłem tego gnata gruntownie się z nim zapoznałem włącznie ze strzelaniem z niego.

Tłumik już lekko ulepszony jak to mam w zwyczaju. Teraz tłumi nieporównanie lepiej (tak, tłumik jednak może tłumić JESZCZE lepiej!).

Nie, nie testowałem. Nie miałem kiedy i gdzie a przy -5C to niema sensu przecież. Nie tylko dlatego że to gaziak ale i dlatego że gumka w TM jest gumowa a nie sylikonowa.

P.S. Pasują lufy od VSR... A taka 303mm idealnie mieści się w tłumiku... Ale na razie nie powiem Wam ile FPS :D

Czytalem na jednym z brytyjskich forum , ze koles zrobil karabiny wyborowy- wpierdzielil dluga lufe - ok 440 na starcie :F zasieg sie zwiekszym cholernie ale celnosc dalej byla taka sama, czyli dobra choc nierewelacyjna.

Btw- oddzieliles gabki w tlumiku czyms sztywnym aby utworzyc komory, czy wsadziles inna gabke vel pianke ?

Z pianki (ale tak gęstej że w zasadzie nie przepuszcza powietrza czyli de facto są to przegrody) zrobiłem cztery krążki: wyciąłem je za pomocą tej srebrnej rurki co się da wyciągnąć z tłumika. Rozgrzałem ją i wyciąłem kółka z pianki :D. Dzięki temu są idealnie dopasowane i nie poszarpane. Potem w każdym krążku zrobiłem w środku otówr ale nie średnicy tych 12mm jak oryginalnie tylko 8,5mm za pomocą... rozgrzanej nad kuchenką starej lufy do AEGa :D. umieściłem jedną u wylotu tłumika, potem gąbka, przegroda, gąbka, przegroda itd. Oryginalne gąbki musiałem skrócić oczywiście lekko ale tłumi o wiele lepiej. Tylko trzeba otwory robić idealnie osiowo bo inaczej kulka zahaczy.

Ja wsadziłem 303 i już wyciągnąłem bo do walizki nie wchodzi. Aha, lufę zewnętrzną trzeba rozwiercić wiertłem 8,5 bo inaczej nie przejdzie dłuższa lufa. Mam zamiar kiedyś dokupić preckę, może np LL (tylko kurcze, te do hi capy są za krótkie :().

Ja uzyje jakis podkladek / uszczelek hydraulicznych do zrobienia przegrod, ewewntualnie z jakies tektury ,lub tak jak ty, z gestej i grubej pianki od uszczelniania okien.

Zobacze czy wogole sa jakies uszczelki / podkladki w takich wymiarach jakie mnie interesuja.Do otworu w gabkach wkladam stara sprezyne M100 ( jest juz zajechana i zuzyta tnz ubita; M90 jest znacznie za krotka, choc tez sie nadaje) , ktorej dlugosc jest wrecz idealna, w skok sprezyny wkladam przegrode, potem gabka it itd.

tlumiki5.jpg

Rysunek podgladowy jak to ma wygladac

Sprezyna na tym zdjeciu sluzy tylko i wylacznie do regulacji wielkosci komor. Bez sprezyny krazki przesuna sie wzgledem siebie.

Najpierw chce sprobowac jak dziala tlumik z przegrodami bez gabki, pozniej z przegrodami i z gabka, po czym zadecydowac ktora opcja daje najbardziej korzystne mozliwosci tlumiace.

eh nie jestem przekonany co do tej sprężyny :D zupełnie. Przecież takie krążki na niej nie spełniają roli przegród!

Ja ze swoim troszkę kombinuję. Na razie szukam sposbu żeby się gąbka nie zbijała pod naporem przegród w przodzie tłumika bo ciśnienie pcha je wszystkie do przodu... I po 5 strzałach gąbki sa ścisnięte.