jw801 Posted October 11, 2006 Report Share Posted October 11, 2006 Dostępna za free. Większość kraju zostałą dokładnie sfotografowana z lotu ptaka. Może się przydać podczas przygotowywania planów terenu, na którym odbywają się imprezy: http://www.geoportal.gov.pl/ Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted October 11, 2006 Report Share Posted October 11, 2006 Świetna sprawa!!! Quote Link to post Share on other sites
SamboR Posted October 11, 2006 Report Share Posted October 11, 2006 Dokładnie. Moja ekipa w niedzielę robi scenariusz z wykorzystaniem zdjęć z w/w serwisu. Może być ciekawie, trza przyznać. Quote Link to post Share on other sites
zamer Posted October 12, 2006 Report Share Posted October 12, 2006 U mnie jakoś nie chodzą te mapy... :( Co może byc tego przyczyną?? Quote Link to post Share on other sites
Strzala90 Posted October 12, 2006 Report Share Posted October 12, 2006 Najprawdopodobniej albo masz złą przeglądarke, albo nie masz javy. Quote Link to post Share on other sites
jw801 Posted October 12, 2006 Author Report Share Posted October 12, 2006 U mnie jakoś nie chodzą te mapy... :( Co może byc tego przyczyną?? Jeśli nie jest to problem z Javą, to musisz powiększać mapę wektorową, aż w końcu zmieni się w fotomapę. Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted October 12, 2006 Report Share Posted October 12, 2006 Niektóre mapy nie chodzą na pewnych przeglądarkach. U mnie np. Internetowa Mapa Katowic na Firefoxie nie poszła, a na Internet Explorerze już tak. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Mohs Posted October 14, 2006 Report Share Posted October 14, 2006 Ja, gorąco polecam tą mape satelitarną http://maps.google.com/ Na zakładce hybrid podane są nazwy miast, nie wiem jak na innych ale np. Świnoujście jest szczegółowo opisane (tetminale, wolny obszar celny, nazwy ulic :) Na pewno na całym obszarze Polski są numery dróg. Jeszcze raz Polecam. [ Dodano: Sob 14 Paź, 2006 ] Napewno świetnie nadaje się na mapkę dojazdową :) i nie tylko... [ Dodano: Sob 14 Paź, 2006 ] Dodatkowym plusem jest, że to mapa świata ;) Quote Link to post Share on other sites
Thad Posted October 15, 2006 Report Share Posted October 15, 2006 To rzeczywiście pomocne ;) już kiedyś używałem mapy z google w organizacji akcji :) Quote Link to post Share on other sites
jw801 Posted October 15, 2006 Author Report Share Posted October 15, 2006 To rzeczywiście pomocne ;) już kiedyś używałem mapy z google w organizacji akcji :) Jest też bardzo dobry serwis z wektorowymi mapami i planami miast: http://mapa.szukacz.pl Ale zdjęć lotniczych ze wspomnianej ortofotomapy, to jednak wg mnie nic nie przebije :-) nawet http://maps.google.com który nie obejmuje z tak dużą dokładnością obszarów Polski położonych poza granicami miast. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 15, 2006 Report Share Posted October 15, 2006 Szkoda tylko żev jak człowiek chce obejrzec niektóre poligony to jest biała plama :( Quote Link to post Share on other sites
jw801 Posted October 15, 2006 Author Report Share Posted October 15, 2006 Szkoda tylko żev jak człowiek chce obejrzec niektóre poligony to jest biała plama :( Jeśli masz na myśli ortofotomapę ze strony http://www.geoportal.gov.pl to prawdopodobnie niektóre poligony objęte są tajemnicą, ale np. zdjęcia poligonu w Winowie w okolicach Opola są dostępne w całości w skali jeszcze większej niż na poniższym zrzucie: TUTAJ Natomiast na tejże ortofotomapie nie udało mi się zlokalizować pewnej wojskowej stacji radiolokacyjnej w centralnej Polsce. Jest w jej rejonie "biała plama", pas o szerokości kilkuset metrów i długości paru kilometrów. Sądziłem, że jeszcze nie wykonano w tej okolicy nalotów fotogrametrycznych, ale widocznie może chodzić o tajemnicę wojskową, a duży rozmiar "białej plamy" może wynikać z potrzeby utajnienia nie tylko samej stacji radarowej, ale też dróg dojazdowych do niej? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 16, 2006 Report Share Posted October 16, 2006 a duży rozmiar "białej plamy" może wynikać z potrzeby utajnienia nie tylko samej stacji radarowej, ale też dróg dojazdowych do niej? Gdyby "utajnili" białą plama samą stacje to tak jakbyś podał dokładne jej połozenie nie uważasz?? ;) A tak jest problem ze zlokalizowaniem bo nie wiesz w której części paska jest instalacja. Quote Link to post Share on other sites
Thad Posted October 16, 2006 Report Share Posted October 16, 2006 Nie wiem jak teraz, ale pamiętam, że jak się bawiłem mapą google jakiś czas temu to np zgrupowania dużych wieżowców w amerykańskich miastach też były tak ukryte ;) też myślę, że chodzi tu o tajemnicę i to raczej ukrycie tematu przed terrorystami, bo liczące się militarnie państwa mają własne satelity szpiegowskie i google im nie potrzebny :P Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted October 16, 2006 Report Share Posted October 16, 2006 Obejrzyjcie Biały Dom na google maps. Albo google earth - nie pamiętam, moze to samo jest na obu. Quote Link to post Share on other sites
jw801 Posted October 16, 2006 Author Report Share Posted October 16, 2006 Gdyby "utajnili" białą plama samą stacje to tak jakbyś podał dokładne jej połozenie nie uważasz?? ;) A tak jest problem ze zlokalizowaniem bo nie wiesz w której części paska jest instalacja. No jasne :-) Ta "biała plama" wokół stacji jest naprawdę olbrzymiasta. Przed chwilą sprawdziłem dokładniej: szerokość ponad 3 km, długość ponad 6 km. Quote Link to post Share on other sites
redhand Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 Nie ma jakiejś strony z mapami fizycznymi w takich małych skalach? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 17, 2006 Report Share Posted October 17, 2006 Chcecie mapy to prosta sprawa w każdym powiatowym ośrodku dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej można kupić mapy topograficzne w skalach 1:50 000/1:25 000 a czasem a w zasadzie jak się ładnie poprosi to i 1: 10 000 :D Quote Link to post Share on other sites
jw801 Posted May 1, 2007 Author Report Share Posted May 1, 2007 A tutaj ortofotomapa Polski w kolorze: http://www.zumi.pl Do sklejania zrzutów ekranowych i kadrowania polecam bezpłatny, w pełni funkcjonalny zaawansowany edytor: http://www.getpaint.net Quote Link to post Share on other sites
Juba Posted August 11, 2007 Report Share Posted August 11, 2007 Szkoda tylko żev jak człowiek chce obejrzec niektóre poligony to jest biała plama :( spróbuj na zumi.pl Np.w google earth koszary w lesie kabackim są białe na zumi wszystko gra :) Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Witam! Wiecie może dlaczeo te mapy mi nie działają? Sprawdzałem na różnych przeglądarkch(Opera, Mozilla, IExplorer) i nic :evil: Może ktoś by sprawdziłczy u niego wyświetlane są Pobiedziska? DOkładniejsze dane: Woj. Wielkopolskie, Powiat Poznański, Gmina Pobiedziska, Okolice wiejskie Pobiedzisk. Zgóry wszystkim dziękuję i przepraszam za odkopanie tematu :) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Nie wyświetlają się wcale czy tylko te "regiony" w większym powiększeniu? Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Innych regionów nie sprawdzałem, ponieważ robiłem wszystko na szybko... Jeśli możesz thor to sprawdź, ok? Dzięki ci wielkie z góry. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 16, 2008 Report Share Posted September 16, 2008 Nie bardzo mi się chce ;) ale jeżeli na tym terenie były jakies obiekty wojskowe to na 90% masz tam "białą plamę". Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 (edited) Nie nieee, żadnych obiektów wojskowych nie ma :) Zaraz sprawdzę inne miejsca... EDIT// nne obszary też nie działają :( Edited September 17, 2008 by cezii Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts