Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Stuningowany GB ver 2 na mrozie

Recommended Posts

Tak się zastanawiam - czy postrzleam sobie dlugo na stockowym gearboxie ver. 2 od CA i sprężynie M120, czy od razu mi się rozwali? Chodzi mi też o bebechy CA (zębatki, tłok itd) tyle tylko, że z wymienioną głowicą tłoka na łożyskowaną.

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam,

Gallain

Dobre pytanie. W kałaszku mam powymieniane wszystkie części, z wyjątkiem szkieletu. Sprężyna to SP120 Guarder. Od trzech miesięcy szkielet marui zmaga się z tą sprężynką, ale wiem, że w zimie pęknie :) i bedę musiał kupić wzmocniny.

Twój CA powinien bez problemu pracować na takiej sprężynie, jeżeli nie zapomnisz zmienić baterii na 9,6V.

Guarder/Systema - M120 Hurricane, to odpowiednik M130

Oznacza to, że M120 systemy/guarder jest odpowiednikiem m130 hurricane ? tzn. sprężyny systemy/guarder w sensie tej skali są mocniejsze od hurricane ? Zawsze myślełem, że przy oznaczeniach "m" jest pewien standart :)

A moje pytanie - czy będzie to samo (szkielet CA) działało ze springiem M130 Guarder czyli M120S Hurricane? Jak długo mogę się spodziewać poprawnej pracy modelu?
No cóż. Podać w tygodniach ? :) Generalnie przy takiej sprężynie warto wymienić zębatki na takie z większym przełożeniem. Kolega ma M15 CA, a w nim sprężyne m130, zębatki super torque up i baterię 10.8 V(tak odpowiedział, gdy zapytałem co sobie 'wsadził'). Chodzi mu bez problemów w takim ustawieniu od kilku miesięcy (z pewnością ponad pół roku), choć planuje przesiadkę na m120. Przynajmniej tak mówił :P

Lame'owi poszedł stock w Rifle'u w trakcie ostatniej zimy - fakt że strzelaliśmy co tydzień ale tez fakt że to był kilkumiesięczny karabin.

Na drugim biegunie mój karabin który cały zeszły rok hulał na 190PDI na zime dostał 150PDI a na wiosnę M120 i jest cały i nic po nim nie widać

baterie ni cd przy -10' tracą połowe swojej pojemnosci

przy -30' odmawiają posluszenstwa

baterie ni mh przy 0' tarcą połowę swojej pojemnosci

przy -10' odmawiają posluszenstwa

Na mrozie uzywalem raz w M15A4 CA bateri 8,4V 600Mah i wystrzelilem pol hi-capa

A co do pekajacych stockow to napisalem ze czasami sie to zdaza, a nie notorycznie.

od siebie mogę powiedzieć, że mając stockowy GB SRC i sprężynę m120 guardera strzelałem bez najmniejszego problemu. sprawował się idealnie w przedziale temperatur nawet do -18 stopni. Bateria z Taiwanguna [9,6V 1800mAh] też dawała radę bez problemu.

Pozdrawiam

Kakaroth

strzelałem i single i auto, seriami raczej tak po 5-15 kulek na raz, raczej po pewnym czasie od wyjęcia z samochodu. hmm co do kulek to różnie, od 100 do 500 kulek na raz... w zasadzie ograniczeniem był tylko czas trwała strzelanek a nie bateria czy inne czynniki :)

pozdrawiam Kakaroth

Od 4 lat we Wrocławiu strzela się z AEGów w zimie. Te 4 zimy były bardzo zróżnicowane, ostatnia tak do -20 stopni spokojnie, wiec mogliśmy wytestować praktycznie co i jak. Był tylko jeden wypadek związany z niską temperaturą- przy zaciętej kulce pękł szkielet gearboxa, ale tam był spring M150. Reszta raczej bezproblemowo. Największy problem był z bateriami i HU. Hu wymieniało sie na silikonowy- baterie owijało foliami termicznymi parukrotnie itp itd. Przy strzelaniu zawsze jakieś ciepło sie wydzielało, a finalnie baterie dawały radę, ale w pełni sprawdzały się tylko grube ogniwa Sanyo Candica-KR.

Tyle

Procent

Rozumiem, że piszesz o gearoxach w wersji 2? Były to TMki, CA czy coś jeszcze innego?

A jeśli chodzi o gumkę i baterię - silikon już założony, a batka to 9.6V 3600mAh NiMH Sanyo RC :twisted: - zima jej nie straszna 8)

Gnaty były strzelane od razu po wyjęciu z bagażnika czy czekaliście aż się schłodzą?

Z różnica temeratur różnie- czasami zaraz po wyjęciu było pare próbnych serii, a czasami się go wcuągało, ubierało i dopiero strzelało, wiec "ostygnać" zdąrzyły. O gunach mówię wszelkich, z rónymi GB, ale najwięcej tam było ver.2 wiec pasuje do tematu jak najbardziej. Producenci... TM, CA i G&P głównie. To co pękło, to M'ka CA na podzespołach Systemy.

Tyle

Procent