Szwed_ Posted October 26, 2006 Report Share Posted October 26, 2006 Witam właśnie smefrowałem sobie po necie i natknąłem się na tą stronkę: http://stores.skipjack.com/emdomusa/Detail.bok?no=21 W związku z tym mam kilka pytań. Czy to jest nowy typ woodlanda dla jednostek specjalnych, czy tylko wymysł "kogoś" komu się nudzi ? Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 26, 2006 Report Share Posted October 26, 2006 Woodland to kamuflaż. BDU to krój. W tym wypadku widać krój RAID dla jednostek SF. Różni się od BDU mniej więcej tym, że ma przeszyte kieszenie z brzucha na ramiona i pokryte taśmą Velcro (czyli rzepem). Link to post Share on other sites
Catch22 Posted October 26, 2006 Report Share Posted October 26, 2006 To jest jedna z wielu wersji tzw. RAID BDU, czyli zmodyfikowanego BDU przerabianego w większym lub mniejszym stopniu indywidualnie lub przez firmy, wzorem są przeróbki wykonywane przez żołnierzy jednostek specjalnych (typowe to usunięcie dolnych kieszeni z bluzy, przeszycie ich po zmiejszeniu na rękawy (pod kątem), dodanie velcro i kilka innych zmian. NIe jest to żaden "oficjalny" mundur polowy - generalnie to zwykłe BDU z fajerwerkami - część bardzo przydatna, inne nieco mniej. Te produkowane przez EMDOM należą do lepszych i droższych zarazem. Przeróbki te zyskały na tyle dużą popularność że stały się podstawą dla CCU uzywanego w brygadach Strykerów a następnie do obecnie obowiązującego ACU. Link to post Share on other sites
Szwed_ Posted October 26, 2006 Author Report Share Posted October 26, 2006 Przepraszam że się źle wyraziłem pisząc woodland zamiast BDU. Dzięki Catch22 za wytłumaczenie co i jak. Link to post Share on other sites
Recommended Posts