arch deluxe Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 Czy to jest ten sam typ kolby od wiatrowki, która wykorzystal jonboy2312 do budowy beryla? Jest to kolba wyjęta z takiej wiatrówki (made in china) Te same kolby są montowane w odmianie kałacha - Norinco Type 56 S-2. Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 Czy to jest ten sam typ kolby od wiatrowki' date=' która wykorzystal jonboy2312 do budowy beryla?[/quote'] Trzeba to trochę bardziej sprecyzować. jonboy2312 wykorzystał do swojebo geryla tylko ten zawiasik z kolby od wiatrówki. Reszta to "home made". Quote Link to post Share on other sites
Brayli Posted November 7, 2006 Report Share Posted November 7, 2006 Jest to kolba wyjęta z takiej wiatrówki (made in china) No ok' date=' tylko trzymam właśnie swoją s-ke w łapach i nie mogę dojść jak została ta kolba zamontoana z tyłu :? Przecież tam jest tylko plastikowe body, zero zaczepów, zero czegokolwiek, czyżby przyspawana przez body do gearboxa ???? 8O Czy ktoś może wie z jakiego metalu wykonana jest składana kolba w ak od cymy? Chłopie, w tym samym temacie napisałem, czytaj :mrgreen: . Stopka stalowa, ramię kolby alu, prawdopodobnie stop ZnAl. Analizy lab. materiału nie robiłem, ale magnes mi wystarczył żeby to stwierdzić. Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted November 8, 2006 Report Share Posted November 8, 2006 Ta kolba została przykręcona/pzyklejona do plastikowego body CYMY. Z resztą najlepiej pytać gościa o nicku polch na forum - on to robił. Quote Link to post Share on other sites
mr-feta Posted November 8, 2006 Report Share Posted November 8, 2006 Dzięki Brayli. Nie zauważyłem. Quote Link to post Share on other sites
arch deluxe Posted November 15, 2006 Report Share Posted November 15, 2006 czyżby przyspawana przez body do gearboxa ???? Shocked Na zdjęciu ze złożoną kolbą widać śrubę , a z tyłu za pozostałością od body wiatrówki jest poxylina. Nie wiem jak jest dokładnie zamocowana (hehe) , ale pewnie śruba jest w okolicach :P prowadnicy sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
Darnock Posted November 17, 2006 Report Share Posted November 17, 2006 Niby fajnie ale co z selektorme ognia przy złożonej kolbie?? :) Quote Link to post Share on other sites
Brayli Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 Zaraz mnie szlag trafi ! ! ! Po raz DRUGI złamał mi się zaczep. Tym razem nie zaniosłem do Krakmana, sam się dogrzebałem i co widzę: gówniana część wielkości pastylki mentosa trzyma(ła) całą kolbę i to z JEDNEJ strony !! Pękła na śrubce, ktorą Krakman za mocno dokręcił. Jestem wściekły. Przecież to NIEMOŻLIWE żeby taka cholerna drobinka utrzymała całą kolbę. Totalna porażka. ODRADZAM Cymę AK-S nie kupować ! NIE KUPOWAĆ! Koszmar ! Dołączam zdjęcia tego badziewia: Zaznaczony kwadratem koniec trzyma CAŁĄ KOLBĘ ! K*^#% !! :strach: :evil: Niby fajnie ale co z selektorme ognia przy złożonej kolbie?? W zwykłym AK-S też trudno jest operować selektorem przy złożonej. Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 Wszystko to jest spowodowane brakiem miejsca wewnątrz broni. TM też tego inaczej nie rozwiązał (w sumie to jak miał inaczej rozwiączać, jak to na nim się CYMA wzorowała ;) ). Poza tym braki miejsca w srodku repliki odbiły się też na mocowaniu pasa nośnego. Jak kiedyś będziecie replikę rozbierać, to zwróćcie uwagę na mizerność tego zaczepu z tyłu. I pomyśleć, że na tym wisi cała replika. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted November 26, 2006 Report Share Posted November 26, 2006 W zwykłym AK-S też trudno jest operować selektorem przy złożonej. Tylko że w ostrym to nie ma znaczenia ;) Quote Link to post Share on other sites
Wielo Posted December 8, 2006 Report Share Posted December 8, 2006 Czyli dokupienie nowej kolby w taiwangun.com nic nie da, bo znowu po jakimś czasie się złamie? Chyba z braku wyjścia kupie, będę uważał, i najwyżej odeśle, żeby wymienili :P Quote Link to post Share on other sites
Wolv Posted December 8, 2006 Report Share Posted December 8, 2006 Zawsze można rozłożyć kolbe "na stałe". Ja tak zrobiłem w swoim AKs. Mnie ta część pękła w innym miejscu ale w innych przypadkach też powinna działać :). Pod ten zaznaczony kwadratem koniec podkładamy coś twardego i sztywnego. Całość składamy tak aby koniec tej części blokował kolbe przed obracaniem się. Nie za łatwo jest to potem poskładać do kupy, ale po kilku próbach jest to do złożenia. Ja zrobiłem tak po pierwszem złamaniu zatrzasku i kolba działa już tak od ponad miesiąca. W ten stosób mamy Aks ze stałą kolbą :D. Pozdrawiam Wolv Quote Link to post Share on other sites
Wielo Posted December 8, 2006 Report Share Posted December 8, 2006 Wolałbym coś bardziej solidnego :D Nie lubie się martwić na strzelankach czy mi się gun nie rozpadnie ;) Jak narazie wysłałem zapytanie do krakmana, czy by mi nie naprawili w ramach gwarancji... Quote Link to post Share on other sites
xmiki Posted August 19, 2007 Report Share Posted August 19, 2007 czy ktos z Szanownych Kolegow dorobil ten zaczep - z pryjemnoscia nabylbym wzmocniony... Quote Link to post Share on other sites
Rudy102 Posted August 19, 2007 Report Share Posted August 19, 2007 Taki wielki problem dorobić taką część stalową? Mi zatrzask w TM połamał sie dopiero po dłuższym czasie. Teraz mam zamiar kupić kolbę od AKMs. Zobaczę co z tego wyjdzie, jak zrobi to wrzuce foty. P.S.Ma ktoś może sprzedać kolbę od AKs? Quote Link to post Share on other sites
DyingFetus Posted August 25, 2007 Report Share Posted August 25, 2007 (edited) snajper28:czy pierścień mocujący kolbe ostrego AK ma taką samą średnicę jak w AK cymy?? wszyscy mówią że się zaczep połamał,a mi pierścień puścił podczas przymiarki w garażu. Poszedłem do spawacza,a on powiedział ,że nie spawają takiego materiału bo to jest alu z ołowiem i się nie połączy. myślę ,że wystarczy ;] ta kolba jest wzięta razem z kawałkiem tyłu body wiatrówki (ponieważ z niej została ta kolba wyjęta) możesz mi dokładnie opisać jak przytwierdziłeś ją do body??bo przecież tam jest gb i nie mam miejsca. Edited August 25, 2007 by DyingFetus Quote Link to post Share on other sites
BuZz Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Ktoś spróbował tym specyfikiem? http://allegro.pl/item380149496_5x_lut_lut...usa_gratis.html Sam zamówiłem, ale nieprawidłowo nagrzewałem i mi się części odkształciły - polecam palnik, bo na kuchence gazowej to se można.... jajka usmażyć:p Quote Link to post Share on other sites
booboo1979 Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 Zaraz mnie szlag trafi ! ! ! Po raz DRUGI złamał mi się zaczep. Tym razem nie zaniosłem do Krakmana, sam się dogrzebałem i co widzę: gówniana część wielkości pastylki mentosa trzyma(ła) całą kolbę i to z JEDNEJ strony !! Pękła na śrubce, ktorą Krakman za mocno dokręcił. Jestem wściekły. Przecież to NIEMOŻLIWE żeby taka cholerna drobinka utrzymała całą kolbę. Totalna porażka. ODRADZAM Cymę AK-S nie kupować ! NIE KUPOWAĆ! Koszmar ! Dołączam zdjęcia tego badziewia: Zaznaczony kwadratem koniec trzyma CAŁĄ KOLBĘ ! K*^#% !! :strach: :evil: W zwykłym AK-S też trudno jest operować selektorem przy złożonej. Mnie udało się dorobić ten zaczep. Dla obniżenia kosztów zamówiłem 100 szt i wyszło po 5 zł za sztukę. Więc jak jest ktoś zainteresowany to proszę o informację na pw. Quote Link to post Share on other sites
suwal Posted December 10, 2008 Report Share Posted December 10, 2008 czołem Jak w temacie , także moja kolba poszła na śmieci. Szukałem szukałem i znalazłem coś takiego http://gunfire.pl/product-yid-1152190111-S...a-do-AKS74.html i teraz pytanie brzmi , jak to zamocować ? bo dać to pewnie da rade tylko zastanawiam się czy obejdzie się bez wiertarki/wkrętarki .? warto nie warto? pozdrawiam ps. sory za odswiezenie tematu :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts