hindus Posted November 4, 2006 Report Share Posted November 4, 2006 Witam, Od początku zaznaczę, że na tuningu / naprawie replik nie znam się wcale (nie mówiąc o drobnych sklejeniach magazynka). Mam jakąś Wellowską M16, rozwaloną (urwana kolba, kiepskie osiągi). Rozłożyłem ją i udało mi się ją złożyć w całość i o dziwo działa (a to u mnie sukces) ale nadal mam problem z osiągami, tzn. kulki lecą baardzo nierównomiernie (raz lepiej, raz gorzej, z naciskiem na gorzej). Zauważyłem, że spoora część powietrza ucieka przez magazynek. I teraz pytanie - czy jest jakiś sposób na zwiększenie ilości powietrza dostarczanej do lufy? Jakieś uszczelnianie itd? Hop-upu to to nie ma więc tu nie ma co kombinować, kontrukcja prosta jak konstrukcja cepa. Na dobrą sprawę chodzi tylko o brutalne podciągnięcie osiągów w dowolny sposób jak najmniejszymi kosztami. Jakieś wskazówki? Za wszystkie porady będę wdzięczny :) Pozdrawiam, Hindus //EDIT - dopiero teraz zauważyłem temat o tuningu tanich replik... Proszę o przeniesienie... Quote Link to post Share on other sites
Tony91 Posted November 4, 2006 Report Share Posted November 4, 2006 Z tanimi replikami to jest tak, że nie ma co za wiele tuningowac bo zaraz coś sie posypie, wiem bo sam mam M16A4 Well i jeszcze do niedawna służyła mi jako moja broń główna. Ja osobiście ograniczałem sie tylko do smarowania i osiagi mi wystarczały, bo walił na te 25 metrów na 0,2. Z tego co mi wiadmo to piszą że te srężynówki wella mają hop-up, jest to jednak nieprawda, znam budowe tej repliki na pamięć i jedyna gumka to taka przy lufie i służy ona do trzymania kulki a nie do jej podkręcania. Chyba że już dorobiłeś sobie hop-siupa. Jeżeli nie to zrób to, były jakieś tematy właśnie w dziale tuning tanich replik. Mój kumpel uszczelniał cylinder przy wylocie powietrza i jeszcze w paru miejscach taką dziwna "taśmą sylikonową" czy jakoś tak, to sie nazywało. Można jeszcze wsadzić podkładke pod sprężyne lub podgrzać ja i troche rozciągnąć(słyszałem że tak robili) ale szybciej niż zwykle pujdzie ci cylinder albo tłok, dlatego odradzam. Baw sie dobrze! Powodzenia! Quote Link to post Share on other sites
marynarz89 Posted November 5, 2006 Report Share Posted November 5, 2006 po 1 niech ktoś to przeniesie do działu tanie repliki upgrade i tuning po 2 sprawdzałeś czy masz szczelność tłok-cylinder? tzn jeśli zatkasz koniec cylindra i wepchniesz tłok to czy on idzie swobodnie czy ma duże opory po 3 zrób hop-up (ktoś to fajnie opisał i narysował jak go zrobić do emki wella) poszukam tego linka jak znajde to go tu wkleje po 4 jakich kulek używasz? po 5 zawsze możesz zrobić sobie nową lufe po 6 ide spać bo jest już późno a jaką ty masz wogółe emke? A1, 2, 3, 4? Pzdr EDIT http://www.wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=...t=20550&start=0 tu jest ten link Quote Link to post Share on other sites
szeregowy_miles Posted November 5, 2006 Report Share Posted November 5, 2006 ta taśma którą się uszczelnia to chyba taśma teflonowa, jeżeli źle mówię to poprawcie...Pozdro Quote Link to post Share on other sites
hegemon Posted November 5, 2006 Report Share Posted November 5, 2006 poszukaj w dziale tuning tanich replik...tam jest kilka moich postów na temat tej wlasnie repliki!! ja po dorobieniu HU nie mialem kompleksów ;) Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted November 13, 2006 Report Share Posted November 13, 2006 Kiedyś naprawiałem kumplowi taką emkę, w której pękła sprężyna, poodpadały kabelki, złamała się lufa etc... Jakoś to wszystko poskładałem, przylutowałęm, wepchnąłem do środka i działało, tylko że zasięg spadł dość znacznie, bo do około 0.5 metram ale przecież nie można mieć wszystkiego.;] Moja rada: kup sobie nową giwerę.;P BTW: wiem, że ten wątek jest trupem od tygodnia, ale nie mogłem się powstrzymać od komentarza... Modzi wybaczcie.;P Quote Link to post Share on other sites
cichyop Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 sprawdz szczelnośc (czy w momencie strzalu dysza odpowiednio mocno przylega do gumki od lufy to bardzo istotne .../ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts