Regin Posted July 28, 2003 Report Share Posted July 28, 2003 Hej Jestem początkującym maniakiem ASG awięc to pytanie dla większości z was będzie banalne :roll: Mam zamiar kupić sobie w najbliższym czasie eaga (jeeeeeeee :lol: ), i jak większości młodszych maniaków (ja takim jestem) zależy na kosztach exploatacji (bo z pieniądzami strasznie kiepsko u ludzi któży na siebie nie zarabiają, tylko utrzymują sie z rent dziadków i wypłat rodziców :lol: ). A do eaga potrzebne są kulki (droższe) 0,20 lub 0,25. Te lżeksze kulki 0,20 są tańsze i jest ich więcej niż tych 0,25 (chodzi tu o kulki z TM) czyli bardziej opłacały by sie 0,20. A pytanie jest takie czy gdybym kupował kulki 0,20 to bardzo by sie pogorszyły parametry szczelania ??????? jeśli tak to w jakim stopniu ?????? Quote Link to post Share on other sites
Deimos Posted July 28, 2003 Report Share Posted July 28, 2003 To zalezy od modelu ktorego bedziesz uzywal. Niektore maja lepsze osiagi na dwudziestkach, inne na dwudziestkach-piatkach. Pozatym wiekszosc AEG'ow ma regulowany hopup, co pozwala na optymalne osiagi i tych i tych kulek... [ #edit ] : Co prawda nie uzywam AEG'a, ale w ankiecie udzial wzialem - 0.25g. Quote Link to post Share on other sites
Regin Posted July 28, 2003 Author Report Share Posted July 28, 2003 Czyli po odpowiednim wyrególowaniu HOP-UP'a moge siać kulkami 0,20 rówinie dobrze jak 0,25 :lol: :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Solaris Posted July 28, 2003 Report Share Posted July 28, 2003 Cześć Ja osobiście do AEG'a preferuje kulki o wadze 0.25g,z powodu na mniejszą podatność na boczne wiatry itp. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted July 28, 2003 Report Share Posted July 28, 2003 Wg mnie 0,25ki maja nieco wieksza celnosc, ale 0,20ki maja wiekszy zasieg i mniej "bolą" npla po trafieniu. Poniewaz sa tansze, to osobiscie preferuje wlasnie te kulki do walk. Natomiast kulkami 0,25 z przyjemnoscia sobie strzelam np do tarczy. Pozdro Pik Quote Link to post Share on other sites
eld Posted July 28, 2003 Report Share Posted July 28, 2003 A jak to się ma przy ak 47? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted July 28, 2003 Report Share Posted July 28, 2003 Cześć Eld: szczerze mówiąc to ja nie widzę znaczącej różnicy .... ale i tak używam 0,25 Cybergunow ... ponoć są lepiej wykonane od 0,2 a niewiele droższe. Porównywałem tez do kulek TM i nie widzę jakiś powalających różnic a napewno wartych ceny. Pozdrawiam Cappuccio P.S. Mam AK 47 Quote Link to post Share on other sites
Jarcher Posted July 28, 2003 Report Share Posted July 28, 2003 0,25 nie są tak podatne na wiatr, łatwiej przy nich wyregulować hopup, są celniejsze trochę, a zasięg "na oko" taki sam jak przy 0,2. Jak nie masz kasy to kupuj 0,2 wkońcu dużo więcej i taniej. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Regin Posted July 29, 2003 Author Report Share Posted July 29, 2003 Jak nie masz kasy to kupuj 0,2 wkońcu dużo więcej i taniej. :wink: O to mi chodziło :twisted: Przemyśloe wasze wypowiedzi i kupie i jedne i grugioe kulki i wytestuje chyba tak będzie najlepiej Quote Link to post Share on other sites
Regin Posted July 29, 2003 Author Report Share Posted July 29, 2003 !Blob! chodzi ci o kulki 0,25 ?????????? A mam pytanie do posiadaczy XM 177 E2 z TM (bo takiego eaga mam zamar sobie kupić) czy strzał z obu rodzajów kulek różni sie ????????????? Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted September 12, 2003 Report Share Posted September 12, 2003 Im cięższe kulki, tym mniejsza ich prędkość. Jednakże im większa masa, tym mniejszy wpływ tarcia powietrza. Używam 0.2 g podczas walki w budynkach, jako że trafienia są trochę mniej bolesne. Do lasu biorę cyberguny 0.23g - mają większe skupienie na maksymalnych zasięgach. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted September 12, 2003 Report Share Posted September 12, 2003 Jakiś czas temu ktoś na forum wrzucił link do artykułu na temat wpływu masy kulki na zasięg/celność. Zasięg .20g jest owszem większy, ale co z tego, skoro celność wynosi ułamki procenta? :) Quote Link to post Share on other sites
Lukzari Posted September 12, 2003 Report Share Posted September 12, 2003 Ja do swojego ICS'a używam tylko i wyłącznie 0,25 CG. 0,20 to mnie w pięty gilają gdyż ostro je znosi. Uważam, że na 0,25 mają najlepsze osiągi jeśli strzelasz z ICS'ek. Jeszcze po przesmarowaniu, hoho miód :D Quote Link to post Share on other sites
Guest DaBomB Posted October 5, 2003 Report Share Posted October 5, 2003 A ja tam nie widzę różnicy między kulkami TM a CG. Moim skormnym zdaniem to są te same kulki, tylko pakowane gdzie indzieji sygnowane przez inną firmę. Mam MP5 RAS z TM i jeszcze nigdy mi się nie zacięły ani TM ani CG. Jeśli chodzi o masę, to różnica jest kolosalna. Kulki 0,20 nadają się znakomicie do pomieszczeń, gdzie strzela się na mniejsze dystanse. Mają przy tym ciut większą prędkość wylotową. W terenie używam tylko 0,25. O ile przy kulkach TM różnica w cenie jest spora i na niekorzyść 0,25, to przy kulkach CG jest ona dużo mniejsza. Mam jeszcze małe pytanie: Na czym polega smarowanie HU? Chodzi i psikanie co jakiś czas silikonem w miejsce podawania kulek z magazynka ? Quote Link to post Share on other sites
Regin Posted October 5, 2003 Author Report Share Posted October 5, 2003 smarowanie HU polega na psiknięcu do magazynka lub centralnie do lufy ale nasmarowany HU nie działa przez kilkadziesiąt strzałów P.S nie jestem znawcą i dlatego jeśli coś źle napisałem nie drzyjcie sie Quote Link to post Share on other sites
Ghost Posted May 18, 2004 Report Share Posted May 18, 2004 Ja mam mp5a3 z TM sprężynę i używam 0,20 CG,ale w drużynie mamy 4 AEGi,w których koledzy używają kulek 0,25 guarder. Quote Link to post Share on other sites
Dzidek Posted May 19, 2004 Report Share Posted May 19, 2004 Ja używałem cały czas kulek 0,20 i musze powiedzieć że są gorsze od 0,25 w celności lecz prędkość tej kulki jest o wiele większa. Matek takie pytanie po co masz kupować kulki TM jak nie masz dużo kasy ja jak narazie strzelałem cały czas z kulek Toy Jet z machineguna 0,20 4000 sztuk kosztują tam 55zł więc sie bardziej je opłaca bo są naprawde dobre stosowałem je w precyzyjnej lufie i na 4000 kulek miałem może ze 3 zacięcia i to lekkie, a na kulkach 0,33 kupionych w sklepie 500szt miałem co 30 strzałów takie totalne zacięcia że musiałem guna rozbierać bo siedziało nawet 5 kulek w lufie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts