HIREDGUN Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Chciałbym się dowiedzieć ile powiększenie np. 3x... to na ile metrów ?? Na 30-40 to jakie ? Link to post Share on other sites
izi Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Pytanie w stylu ile spala samochód na 100km. Może byś tak podał troszkę więcej danych o lunecie? Link to post Share on other sites
HIREDGUN Posted November 27, 2006 Author Report Share Posted November 27, 2006 3-7x20/40 Link to post Share on other sites
Shadow Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Dziwnie w ogóle zadane pytanie... Powiększenie x3 oznacza że z 30m widzisz tak jak z 10. O to ci chodziło? Link to post Share on other sites
jackas Posted November 27, 2006 Report Share Posted November 27, 2006 Z tego co pamiętam, to 3 razy to jest powiększeni kątowe. Czyli obiekt który widzisz pod kątem 1 stopnia w lunecie ma 3 stopnie. Link to post Share on other sites
Guest Carmack Posted November 28, 2006 Report Share Posted November 28, 2006 Jak już wspomniano - powiększenie x3 daje efekt, że dajmy na to obiekt wielkości kostki do gry widzisz jakby był wielkości pudełka od zapałek. Powiększony właśnie trzy razy. Cel w odległości powiedzmy 60 metrów widzisz jakby był w odległości 20 metrów. Nie ma czegoś takiego, że zoom razy ileś jest na ileś metrów. Im większy tym dokładniej widzisz. Na przykład przebierającą się sąsiadkę w bloku na przeciwko. Moim zdaniem 3-9x50 starcza do tego wyśmienicie. Już przy x7 jest ciekawie. Link to post Share on other sites
PAT_Jezior Posted November 28, 2006 Report Share Posted November 28, 2006 Jak już wspomniano - powiększenie x3 daje efekt, że dajmy na to obiekt wielkości kostki do gry widzisz jakby był wielkości pudełka od zapałek. Powiększony właśnie trzy razy. Cel w odległości powiedzmy 60 metrów widzisz jakby był w odległości 20 metrów. Nie ma czegoś takiego, że zoom razy ileś jest na ileś metrów. Im większy tym dokładniej widzisz. Na przykład przebierającą się sąsiadkę w bloku na przeciwko. Moim zdaniem 3-9x50 starcza do tego wyśmienicie. Już przy x7 jest ciekawie. Z tym, że wszelakie Chińskie lunety typu Tasco itp. (w ichniim przedziale cenowym) są na tyle kiepsko wykonane, że t 3 - 9 jest tylko z nazwy. W niektórych lunetach przy powiększeniu x5 możesz mieć takie samo przybliżenie, jak ktoś na x7. Wiem, bo to sprawdzone. Link to post Share on other sites
Guest Carmack Posted November 29, 2006 Report Share Posted November 29, 2006 Heh, to nieźle. Podobnie jak z zasilaczami do kompa. Ja mam Strike Systems. Link to post Share on other sites
PAT_Jezior Posted November 29, 2006 Report Share Posted November 29, 2006 To praktycznie to samo co Tasco. Zauważ, że ceny dobrych lunet do wiatrówek zaczynają się od około 600 zł. Link to post Share on other sites
ssslaw Posted February 16, 2007 Report Share Posted February 16, 2007 A lunety Barska? :)))))))))))))))) Link to post Share on other sites
Alias83 Posted April 2, 2007 Report Share Posted April 2, 2007 Wydaje mi się że w pierwszym poście gość pyta o to jakie powiekszenie powinno sie stosować do strzelania na jakim dystansie... Więc jeśli chcesz strzelac na dystansie 40-60m. (odleglosci asg) to powiększenie 4x jest ok bo jak ktos wyżej napisał goście stojacego 40m od Ciebie będziesz widział jakbyś stal 10m. od niego... ale ekspertem nie jestem... Link to post Share on other sites
Recommended Posts