argern Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Mam g36c ca z ftk hurricana co daje mi 360 fpsow. Mam pytanie. Czy moge bez wiekszego ryzyka wstawic springa m120 ? Osiagne wtedy 400 fpsow tanim kosztem. Oczywiscie wyslalem maiala do0 asgshopu, ale wole siegnac opini uzytkownikow majacy doswiadczenie w tego typu tunningu. Jednym slowem: czy ktos probowal walnac M120 do ftk hurricana, i jak to sie trzyma?? Z gory dzieki argern Quote Link to post Share on other sites
kojot Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Wydaję mi się, że zestawy hurricane różnią się tylko sprężynami, tzn. w zestawie do G36C jest spring M100 a np. w zestawie do M4A1 jest sprężyna 120s. Patrząc na zdjęcia obu zestawów nie widać różnicy poszczególnych elementów. Więc wydaje mi się że nie powinno być większych problemów ;) Quote Link to post Share on other sites
argern Posted December 11, 2006 Author Report Share Posted December 11, 2006 Od asg shopu dostalem odpowiedz, ze przydalo by sie wymienic zebatki ... sam juz niewiem ;D Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted December 11, 2006 Report Share Posted December 11, 2006 Od asg shopu dostalem odpowiedz, ze przydalo by sie wymienic zebatki ... sam juz niewiem ;D Nie musisz wymieniać zębatek. Ja miałem w G36 na stockowych zębatkach CA sprężynę M120 Hurricane i hulało wszystko bez problemu. Teraz na takiej samej działają w kałaszu i problemu jak nie było tak nie ma. Quote Link to post Share on other sites
argern Posted December 12, 2006 Author Report Share Posted December 12, 2006 w sumie najwyzej jak mi zebatki zmieli to wtedy sobie wymienie .... hmm Quote Link to post Share on other sites
xasistis Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 Qrcze. Ja też jak się ich pytałem, czy by nie zamontowali 120 zamiast 100, to powiedzieli, że zębatki nie wytrzymają (Classic'owskie M15), a tu proszę, okazuje się, że nic by ni było... (a 250 na zębatki to już nie mało, więc uległem...) Quote Link to post Share on other sites
lech Posted December 13, 2006 Report Share Posted December 13, 2006 to jest sklep, mówia tak bo chca zarobic ;p imo Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 ASGSHOP - to nie jest zwykły sklep ;) wiadomo że każdy chce zarobić ale oni raczej nie oszukują :D To że polecają do tego zębatki to tylko świadczy o tym że troszczą się o sprzęt klijenta na dłuższą metę kiedy klijent jest bardzo krótkowzroczny i twierdzi że jak wystrzelił 100 kulek to gun bez problemu wystrzeli 1000 10000 albo nawet 100000.... Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 Twierdzisz, że wystrzeliłem na zębatkach stock CA i sprężynie M120 Hurricane 100 kulek i na tej podstawie doradzam komuś zostawienie stocków? :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 nie wiem na jakiej podstawie bo i skąd mam wiedzieć! Chciałem uzmysłowić autorowi tematu że nie założenie do m120 przynajmniej zębatek TU może się wiązać i prędzej czy później zwiąże się ze zmieleniem zębów lub innymi uszkodzeniami. Quote Link to post Share on other sites
marzan Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 Gallain – to że Tobie wytrzymały zębatki to nie znaczy, że wszystkim wytrzymają... Poza tym sklep musi jeszcze myśleć w kategoriach gwarancyjnych... Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Myślę, że jeśli wytrzymały mi (i wielu innym osobom przy większych spreżynach) to wytrzymają też innym. Przecież specjalnie dla mnie nie robili mocniejszych zebatek? Trzeba po prostu odpowiednio nasmarować zębatki dobrym smarem, bardzo dokładnie spodkładkować, ustawić silnik i jazda. Quote Link to post Share on other sites
Flachenty Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Dołączam do grona użytkowników M120 na stockowych zębatkach CA. Wystrzelałem jakieś 60-70 tyś. kulek i nadal działa. Quote Link to post Share on other sites
marzan Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Gallain – wiem jak ułożyć zębatki i wiem jaką ilość zębatek CA, Cymy , Wella wymieniliśmy na serwisie po tym jak nie jeden użytkownik założył M120 i się zdziwił - twierdząc że na forum wyczytał, że spoko dadzą radę… Jeżeli zębatki Ci wytrzymały to super i powinieneś się cieszyć. Sam miałem kiedyś stokowe zębatki CA co wytrzymały M130, ale to nie zmienia faktu że niekiedy zębatki strzelają na stokowych sprężynach przy testowaniu karabinu… Uważam twierdzenie, że bez problemu zębatki wytrzymają M120 troszkę nie fer bo naraża się w ten sposób osoby na niepotrzebne, dodatkowe koszty… Quote Link to post Share on other sites
NeOcRoN Posted December 16, 2006 Report Share Posted December 16, 2006 Również w moim SL9 mam cały FTk Huricane na springu M120 i nic mie sie nie dzieje... do tego mam prec lufe 590mm i sylikonowy hop up..zasięg?? skuteczny 50m, całkowity około 60- 70 Zębatek nie zmieniałem, jak się zedrą to kupie wtedy nowe, na razie działają bez problemów. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted December 16, 2006 Report Share Posted December 16, 2006 Ok, nie kłócę się - w końcu to Wy się lepiej znacie. Ktoś prosił o radę, więc opisałem jak było u mnie. Czyli generalnie potwierdza się opinia, że CA to loteria - jednym może działać przez 60-70k kulek, a innym paść zaraz po włożeniu mocniejszej sprężyny. Zresztą u mnie w mieście widziałem już jak w brand new MP5 CA strzeliła zębatka :) Quote Link to post Share on other sites
argern Posted December 26, 2006 Author Report Share Posted December 26, 2006 A zeby uztskac zalozmy 420 fpsow tylko zebami i spirngiem, to co polecacie? Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted December 26, 2006 Report Share Posted December 26, 2006 To ja zapytam przy okazji - przypuscmy ze zostawie stockowe zebatki CA i jak padna to je wymienie. Ale czy moment gdy zebatki koncza swoj zywot moze wiazac sie rowniez z uszkodzeniem innych czesci z ktorymi sie stykaja (tlok itp.)? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted December 26, 2006 Report Share Posted December 26, 2006 @ argern - M140 + kółka Super Torque Up Classic Army (jeśli nie masz łożyskowań), osobiście nie polecam bez reszty wzmocnionych części :) @ maxavelli - mozliwe, że pójdzie Ci także tłok - zależy od tego jak mocną masz sprężynę i baterię. No i oczywiście jaki masz tłok :) Ale nie jest to regułą. Quote Link to post Share on other sites
Alien1991 Posted January 7, 2007 Report Share Posted January 7, 2007 Nie zakładałem nowego tematu ponieważ nie chciałem zaśmiecać forum. Mam zamiar kupic G36c i mam kilka pytan: 1. Chciałbym kupić kłumik dzwięku (lub zrobic) po to aby chować tam preclufę, czy jes to realne? Jeśli tak to jak zrobić taki tłumik i jaką powinien mieć długość. 2. Jaką precke zamontować (firma i dł. 3.04 czy 6.03)? 3. Chciałbym osiągnąć 360 fps w tym gie, jak ztrobić to możliwie jak najtańszym kosztem. 4. Jaką baterie kupić do tuningu na 360 fps? 5. Czy opłaca się kupić zestaw cichych głowic Systema? Czy one faktycznie wyciszają? 6. Czy kupować głuższy chwyt przedni aby władować tam większą baterie? pzdr i czekam na odpowiedzi!! Quote Link to post Share on other sites
xasistis Posted January 7, 2007 Report Share Posted January 7, 2007 Ad: 1. Jest to realne. Jeżeli tłumik robisz sam - wymiary dobierz sobie takie, żeby Ci się podobał. Jeżeli chodzi o materiał to np. plastikowe rury pcv... 2. Taką, na jaką cię stać. Ja osobiście mam 6.03 i nie narzekam. 3. Powinna wystarczyć wymiana sprężyny na M100 lub M110 4. Wystarczy 8,4v, ale 9,6 nie zawadzi. 5. To zależy jak chcesz zmierzyć opłacalność takiego zakupu... 6. A to już nie lepiej kupić G36K? (Jaki dłuższy chwyt masz na myśli?) Quote Link to post Share on other sites
Alien1991 Posted January 7, 2007 Report Share Posted January 7, 2007 g36k mi się średnio podoba, jakby był tam ris na górze zamiast tej lunetki to by jeszcze uszło ale tak to nie. Chodzi mi np o taki chwyt: http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=354 Jaka batka tam wejdzie? Lepiej kupic to czy kupic 2 batki 1400 NiMh intelecta 9.6 i brać 2 na strzelanki? Czy lufa 6.03 daje dużo więcej niż 6.04 Bo nie chciałbym aby kulki mi sie cieły za często. pzdr Quote Link to post Share on other sites
argern Posted January 8, 2007 Author Report Share Posted January 8, 2007 A ja mam ftk hurricana z m100 i 360 fpsow. Mam standardowy chwyt z inselectem. Nie narzekam. Bateria trzyma długo. Około 2000-3000 kuelk, nigdy jej nie rozładowywuje. A ja mam chwyt z luneta w g36c ;p Quote Link to post Share on other sites
Alien1991 Posted January 8, 2007 Report Share Posted January 8, 2007 jaką masz batke? intelect? 9.6 1400? Quote Link to post Share on other sites
argern Posted January 8, 2007 Author Report Share Posted January 8, 2007 Tak. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts