korzen Posted December 14, 2006 Report Share Posted December 14, 2006 Witam. Chcialem sie zapytac o wyzej wymienione gogle. Jakie sa plusy i minusy, jak sie sprawdzaja w praktyce. http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...b322902b68ae599 Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Pytaj w UK, to ich kontraktowe gogle (czytaj, ESS robi je m.in. dla brytoli). Quote Link to post Share on other sites
Bartolini Posted April 6, 2007 Report Share Posted April 6, 2007 A czy ktoś posiada te gogle i mógłby coś o nich konkretnego powiedzieć? Jak z parowaniem, wygodą itd. Czy po prostu w ogóle warto się nimi interesować? Fakt, cena dość zaporowa ale mimo wszystko... co sądzicie? Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted April 7, 2007 Report Share Posted April 7, 2007 Na Specshopie cena jest faktycznie duża, ale normalnie można te gogle dostać w 3 wariantach wyposażenia, więc i za 240zł są dostepne. Gogli nie użytkowałem osobiście, mam jednak z nimi doczynienia niemal na codzień. Mają standardowe powłoki anti-fog i anti-scratch jak większość produktów ESS, szyby są uchylane, dzięki czemu mamy dodatkową wentylację w razie potrzeby. Oczywiście są też normalne otworki zaklejone gąbką. Guma jest zamocowana na uchylnych zawiasach, pasują na i pod hełm. Szybki mają wymienne, w najdroższym wariancie są z przeźroczystymi, ciemnymi i żółtymi. Gogle mogą być dostarczone w sztywnym pudełeczku lub miękkim pokrowcu. Wymienne szybki przechowywane są w twardych pudełeczkach. Reszta jest na Specshopie :) Quote Link to post Share on other sites
Bartolini Posted April 7, 2007 Report Share Posted April 7, 2007 Hmmm no dobra, dzięki za odpowiedź ale np. jak się mają te gogle do Bolle X800 ? Plusy-minusy? Na pierwszy rzut oka V12 wydają się lepsze np. do Bonniego (zakładając że ktoś jest fanem gogli a nie okularków) po prostu chyba mniejsze, ale to w sumie nie wiele. Coś jeszcze? Może jednak ktoś je używa? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted April 8, 2007 Report Share Posted April 8, 2007 X800 mają szyby mocowane na stałe w pewnej odległości od oprawki. Poprawia to wentylację, ale w warunkach dużego zapylenia szybki szybko się brudzą. V12 mają szyby uchylne. Można kontrolować zapylenie i wentylację. Szyby w V12 są grubsze 2,8mm w X800 to 2,2mm. Quote Link to post Share on other sites
naytec Posted April 8, 2007 Report Share Posted April 8, 2007 (edited) Miałem przez tydzień... A ściślej mówiąc - na jednej strzelance. Wyglądają lansersko (nie tak jak wiley'e, bo są chyba większe, ale mimo to...), są bardzo wygodne, pasują chyba do każdego hełmu (odchylane mocowania gumki) i oczywiście czapki/kapelusza. (Na małej głowie tudzież niezbyt szerokiej twarzy i bez przykrywki na garnku ;) mogą wyglądać trochę dziwacznie.) Mnie jednak strasznie parowały - z arafatką na twarzy, bez arafatki, z kapeluszem, bez kapelusza... Może to ja jestem jakiś dziwny (czasem nawet x800 mi zaparują, ale muszę się naprawdę nabiegać, nachuchać i zawinąć w arafatkę/kominiarkę/kocyk ;)) albo trafiłem na felerny egzemplarz (zarówno pani z ESS jak i pan z BJSystem byli bardzo zaskoczeni tym parowaniem)... Dlatego z pewnym żalem "przesiadłem się" na x800 - na kolejną strzelankę potrzebowałem czegoś w 100% niezawodnego (jeszcze raz - mogłem trafić na wadliwy egz.), więc wolałem nie ryzykować. ;P Jeszcze jedna rzecz... Ktoś powie, że mam krzywy ryj ;P, ale w V12 celowało mi się gorzej niż w bollkach (ESS'y są dosyć "głębokie", jeśli można to tak ująć). Edited April 8, 2007 by naytec Quote Link to post Share on other sites
Darg Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 (edited) Sorry za odkopywanie tematu, wolałem dopisać tutaj niż zakładać nowy - jak z ich wytrzymałością na uderzenia kulek? wytrzymają 450/500fps? Edited November 22, 2008 by Darg Quote Link to post Share on other sites
doktorre Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 ESS`y wytrzymają trafienie każdej kulki. Docelowo są stosowane przez wojsko a tam z plastikowych kulek nie strzelają... Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 (edited) Wczoraj pierwszy raz testowałem w praktyce. Temperatura około zera, bez opadów, silne zachmurzenie. Użyte szyby: przezroczyste, plus szkła korekcyjne we wkładce. Kask Protec Half-Cut. Bez kominiarki, twarz okręcona siatką / szalem maskującym. Szkła przed grą starannie wyczyszczone dołączoną do zestawu ściereczką anti-fog. Pierwsze wrażenie: dziwnie leżą. Nisko, jakby na brwiach. Można się przyzwyczaić. Nic w nich nie widać, obraz się rozmazuje. Drugie wrażenie: no tak. Wody w środku tyle, że chyba mógłbym hodowlę karpia na święta zaprowadzić. Co ciekawe, na szkłach była właśnie woda, a nie para - i to na zewnętrznych, balistycznych, a nie korekcyjnych. Wytarłem anti-fog'iem, ustawiłem szyby w pozycji "otwarte" - i problem zniknął jak ręka odjął. Trzecie wrażenie: ależ to draństwo jest wygodne! Mimo biegania, skakania etc nie było problemu z widocznością ani na jednych, ani na drugich szkłach. Pole widzenia - bardoz odbre (przedtem uzywałem Bolli x500, i pole widzenia w dół jednak było ograniczone, jakbym głową nie kręcił). Wniosek: drogie toto jak nieszczęście (szczególnie dla okularnika), ale teraz rozumiem, za co tyle kasują - i uważam, że warte są tych pieniędzy. Edited December 1, 2008 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
nervovy Posted March 14, 2009 Report Share Posted March 14, 2009 ja używam od roku tych gogli. na początku miałem problem z parowaniem ale posmarowałem już nie pamiętam czym i od tamtej pory ( już dobre 6 miesięcy ) ani razu mi nie zaparowały... Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 Parują jak nie ma powłoki anty-fog. Ledwo co spędziłem z nimi na nosie 24h i po za kilkoma razami (głównie nachuchałem na szkiełka) nie parowały. Bardzo wygodne. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts