KinioPL Posted December 30, 2006 Report Share Posted December 30, 2006 Witam, Kupiłem karabin M15A4 CA. Któregoś dnia zdjąłem obudowę dzielącą Body na 2 części(wszystko wykonywałem jak w instrukcji) po ponownym złożeniu, karabin "stracił moc". Kulka leci może jakieś 5 metrów i nie ma mocy. Po podkręceniu HU kulka dosłownie wyturlała się z lufy. Co robić? Quote Link to post Share on other sites
killa Posted December 30, 2006 Report Share Posted December 30, 2006 rozloz jeszcze raz i sprawdz czy na komorze HU masz sprezyne dociskajaca. Quote Link to post Share on other sites
KinioPL Posted December 31, 2006 Author Report Share Posted December 31, 2006 możesz jakies zdjęcie dać bo ja jestem zielony Quote Link to post Share on other sites
killa Posted January 1, 2007 Report Share Posted January 1, 2007 nie za bardzo. ale jak wyciagniesz lufe wewn. to na komorze HU powinna byc sprezyna ktora dociska ja do GB. jak jej nie masz to moze byc to. Quote Link to post Share on other sites
KinioPL Posted January 7, 2007 Author Report Share Posted January 7, 2007 spróbuję tak jak mówiłeś, jak nie podziała to odeśle do serwisu i tyle :P Quote Link to post Share on other sites
KinioPL Posted January 11, 2007 Author Report Share Posted January 11, 2007 po ponownym rozłożeniu i złożeniu dalej to samo, a sprężynka była tylko taka malutka na "brzuchu" mechanizmu HU (na czerwono zaznaczone miejsce gdzie jest sprężynka) Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Zaglądając przez gniazdo magazynka do komory zaobserwuj czy dysza porusza się wewnątrz komory. Quote Link to post Share on other sites
killa Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 wlasnie o nia chodzilo. to wez przyloz palec do dyszy i zobacz czy wogole GB spreza powietrze. albo idz tropem przedmowcy, bo wyglada jak by mial jakis pomysl. :P Quote Link to post Share on other sites
KinioPL Posted January 11, 2007 Author Report Share Posted January 11, 2007 wlasnie o nia chodzilo. to wez przyloz palec do dyszy i zobacz czy wogole GB spreza powietrze. albo idz tropem przedmowcy, bo wyglada jak by mial jakis pomysl. :P Spręża powietrze oraz porusza się wewnątrz komory... :???: Quote Link to post Share on other sites
DrZeRT Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 Rozbierz gearbox i poskładaj go jeszcze raz ze szczególnym uwzględnieniem czy wszystko jest na swoim miejscu. Najprawdopodobniej dysza jest źle złożona z popychaczem tak jak sugerował OLO (popychacz nawet źle założony może powodować ruch dyszy).Na końcu dyszy jest rowek, w który trzeba włożyć końcówkę popychacza popychacz, jak rozbierzesz gearbox będziesz wiedział, o co chodzi. Jeśli jednak nie jest to dysza. sprawdź czy przez przypdek nie zwichrowałeś gumki na tłoku, jeśli nadal będziesz miał problemy z mocą pozostaje poradzenie się srwisu. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted January 11, 2007 Report Share Posted January 11, 2007 DrZeRT - skoro facet mówi że jest zielony to nie każ mu robić harakiri tzn niech nie rozbiera GB, a poza tym chyba po coś tą gwarancję dają, tak??? :roll: Quote Link to post Share on other sites
killa Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Witam, Kupiłem karabin M15A4 CA. Któregoś dnia zdjąłem obudowę dzielącą Body na 2 części(wszystko wykonywałem jak w instrukcji) po ponownym złożeniu, karabin "stracił moc". Kulka leci może jakieś 5 metrów i nie ma mocy. Po podkręceniu HU kulka dosłownie wyturlała się z lufy. Co robić? a po 2 to on nie rozbieral GB tylko BODY i nie sadze zeby od tego sie popychacze z dyszami psuly... a prawde mowiac to nie mam zielonego pojecia co sie moglo wiecej stac. wysylaj na gwarancje. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Jest jeszcze taka możliwość, że lufa wraz z gumką HU nie dochodzi do końca komory. Miałem tak ostatnio w jednej M15, na M100 Madoniona kulki wypluwane były z prędkością ok 270FPS. Porządne dopchnięcie i ustabilizowanie lufy załatwiło sprawę. Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Jest jeszcze taka możliwość, że lufa wraz z gumką HU nie dochodzi do końca komory. Miałem tak ostatnio w jednej M15, na M100 Madoniona kulki wypluwane były z prędkością ok 270FPS. Porządne dopchnięcie i ustabilizowanie lufy załatwiło sprawę. Ja takie coś widziałem na M15-ce z "niebieskim gearboxem" i różnymi ustrojstwami w środku. Po prostu lufa wysunęła się nieco z komory. Może KinioPL zgubił ten mały pierścień stabilizujący lufę w komorze i mu się ona wysuwa? Quote Link to post Share on other sites
KinioPL Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wielkie dzięki. Jeszcze raz go rozbiorę, sprawdzę lufę i jak nie pomorze to na gwarancje i tyle... Quote Link to post Share on other sites
KinioPL Posted January 13, 2007 Author Report Share Posted January 13, 2007 Czy jest w tym karabinku regulacja napięcia sprężyny? Może ona za słabo "dobija"? Wydaje mi się także że karabinek przy strzale wydaje inny dźwięk niż kiedyś :???: Quote Link to post Share on other sites
Guest Axel Posted January 18, 2007 Report Share Posted January 18, 2007 jestem zielony jak jabłko w maju ale jedno wiem zdejmij mag. i sprawdz czy powietrze nie ucieka na "łączeniu" z magiem albo czy lufke masz dociśniętą, a jeżeli sią uszczelki to je obczaj ________________________ ja mówie, że nic na ten temat nie wiem ale bardzo się przejołem problemem kolegi(bo kupuje taki sam) Quote Link to post Share on other sites
kanonier1982 Posted January 21, 2007 Report Share Posted January 21, 2007 Ja miałem i mam pododobny problem :) Po pierwsze nie rozbieraj gerboxa!!!! To jest warunek udzielenia przez sklep gwarancji masz chyba plombę na niw asgshop.pl tak jest. Kumpel mi próbował wyregulować hop-up i go tak dokręcił że kulka zostawała w środku i blokowała lufę!!! 2. sprawdzałem czy działa gb przytykając palec do dyszy i strzelałem no i cuż tłok się ruszał a ja nie czułem tego powietrza więc trzeba robić to z odległości 3 mm by nie było tego głuchego huku!!! Oj tam najwyżej gb i tak wytrzyma te " suche strzały" 3. odkręć hop- up do pozycji normalnej tak by nie podkręcało kulek. chyba to zgodnie ze wskazówkami zegara sprawdżź w instrukcji 8) 3. Ja wyczyściłem lufę :-P i dałem silikonowy olej do lufy i już zaczeło poprawnie działać. 4. zbytnie podkręcenie hop- upu powoduje zmniejszenie zasięgu. jak ktoś niemiał problemu niech nie radzi bo można broń spie... albo bigosu się narobi. Powodzenia. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted January 24, 2007 Report Share Posted January 24, 2007 Ja miałem i mam pododobny problem :) Po pierwsze nie rozbieraj gerboxa!!!! To jest warunek udzielenia przez sklep gwarancji masz chyba plombę na niw asgshop.pl tak jest. Kumpel mi próbował wyregulować hop-up i go tak dokręcił że kulka zostawała w środku i blokowała lufę!!! 2. sprawdzałem czy działa gb przytykając palec do dyszy i strzelałem no i cuż tłok się ruszał a ja nie czułem tego powietrza więc trzeba robić to z odległości 3 mm by nie było tego głuchego huku!!! Oj tam najwyżej gb i tak wytrzyma te " suche strzały" 3. odkręć hop- up do pozycji normalnej tak by nie podkręcało kulek. chyba to zgodnie ze wskazówkami zegara sprawdżź w instrukcji 8) 3. Ja wyczyściłem lufę :-P i dałem silikonowy olej do lufy i już zaczeło poprawnie działać. 4. zbytnie podkręcenie hop- upu powoduje zmniejszenie zasięgu. jak ktoś niemiał problemu niech nie radzi bo można broń spie... albo bigosu się narobi. Powodzenia. Po pierwsze pisz poprawnie :roll: A po drugie to ile ty tam dałeś tego silikonu co??? Bo powiesz komuś żeby tak zrobił, a zapaprze hop-up i całą lufę nim i kulki będą się wytaczać z lufy zamiast lecieć????? :roll: Oj tam najwyżej się rozwali tak??? Fachowe porady... A sam piszesz żeby nie radzić bo może się popsuć całkiem... Quote Link to post Share on other sites
KinioPL Posted January 29, 2007 Author Report Share Posted January 29, 2007 Karabinek odesłałem na gwarancje. Ciekawi mnie tylko jedno: Jak smaruje się tłok i zębatki(biały i przeźroczysty smar CA) jeżeli po zdjęciu obudowy robi się kaszana :( Chyba że miałem wadliwy model. Quote Link to post Share on other sites
KinioPL Posted February 2, 2007 Author Report Share Posted February 2, 2007 Tak więc model powrócił z serwisu. Jestem bardzo zadowolony z jakości usług jakie świadczy Machinegun.pl. Na wysokim poziomie. Pełen profesjonalizm. Przyczyną było(cytuje): "Przyczyną spadku mocy była zepsuta głowica cylindra..." Oczywiście wymienili na nową. Model ma teraz 322 FPS. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i życzę bezawaryjnej pracy waszych AEG'ów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts