LiuKas Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 Witam, jako że nie jestem najleprzy w tej dziedzinie postanowiłem zwrócić się o pomoc do Forumowiczów, przeczytałem wszystkie tematy z opcji szukania "zębatki helikalne" jednak za wiele się nie dowiedziałem... Poszukuje dobrych zębatek które mogły by wyciszyć gearbox, te które posiadam aktualnie (zębatki starego typu CA z 2 zaczepami anti-reversal) chodzą z odgłosem podobnym do wiertarki, na oku mam następujące "sztuki": -zębatki helikalne super torqe up CA (ok 220zł) -All helical-Super Torque Up Systema (ok 360zł) ewentualnie jeszcze zestawik: http://www.machinegun.pl/sklep/product_inf...roducts_id=1202 Za zębatkami z CA przemawia do mnie korzyść z 4 zaczepami anti-reversala (aktualnie posiadam problem z podawaniem kulek) no i dosyć niska cena, jednak wyczytałem w pewnym temacie iż właśnie te zębatki mają miano "wiertarki" (nie wiem, może właściciel źle podłożył podkładki) druga opcja to zębatki Systemy, dosyć sprawdzony w świętokrzyskim gronie produkt, jednak na zdjęciach widze jedynie 2 zaczepy na anti-reversal, no i w naszym gronie nikt nie używał tych zębatek w emce zestawik, to wg. mnie podobne zębatki jak te o których pisałem wcześniej, jednak o zwężonych zębach (co do opisu na machinegunie, to nie wiem co o tym myśleć), no i kolejna korzyść, w razie ewentualnego mocnego tuningu (na snajperkę) zębatki będe miał już z głowy ;) z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam S.S.S LiuKas Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 Bierz Systemy. Mówię to ja, jako szczęśliwy posiadać od prawie dwóch lat :D Problemy z podawaniem kulek leżą pewnie gdzie indziej, aniżeli w ząbatkach i w ilości zapadek. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted February 4, 2007 Report Share Posted February 4, 2007 Dokładnie bierz systemę. Nawet shimming wykonany przez profesionalistę (sklep firearms - już tylko internetowy) na zębatkach CA nie zmniejszył ich głośności - po prostu aega mojego kumpla słychać z dość dużej odległości (głośniejszy niż normalne aegi CA mimo że to CA) i jak ci wisi głośność to możesz je zamontować - bo są bardzo wytrzymałe. Ale głośność jest ich zadziwiająco wyoska. Quote Link to post Share on other sites
LiuKas Posted February 5, 2007 Author Report Share Posted February 5, 2007 O to mi chodziło, niech co najwyżej jeszcze użytkownicy pozostałych typów zębatek helikalnych się wypowiedzą, thx za rozwianie wątpliwości ;-) pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
LHOswald Posted April 27, 2007 Report Share Posted April 27, 2007 Przepraszam że się wcinam , ale może podać ktoś dokładne sposoby podkładkowania (shimming'u chyba) zębatek aby było jak najlepiej ? Znaczy nie tarły o siebie tam gdzie nie powinny . Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted April 28, 2007 Report Share Posted April 28, 2007 Było, szukaj. A tak poza tym to chyba da się to zrobić na logikę :roll: Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted April 28, 2007 Report Share Posted April 28, 2007 Owszem, to jest sztuka. Zębatki helikalne nie zmniejszają głośności poza tym. Raczej jest tak, że dźwięk jest inny. Taki bardziej wizg niz zgrzyt. Zębatki CA spokojnie można tak włożyć, że chodzą tak samo cicho jak Systemy. A w każdym razie tak, że "na ucho" nie słychać znaczącej różnicy. Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Chociaż obecnie sam mam helikalne super torque systemy, to polecam wam zwyłke super torque - łatwiej dobrać podkładki i są moim zdaniem cichsze. Łożyska kulkowe mocno wyciszają pracę zębatek. Ale i tak decydujące znaczenie mają dobrze dobrane podkładki i odpowiedni smar (taki który będzie trzymał się zębatki, ale nie powodował zbytnich oporów jej ruchu). Quote Link to post Share on other sites
oseet Posted June 18, 2012 Report Share Posted June 18, 2012 http://www.google.pl/imgres?hl=pl&safe=off&client=firefox-a&sa=X&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1024&bih=605&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=FP-nBVAolgN00M:&imgrefurl=http://www.paradise-closed.eu/viewtopic.php%3Ff%3D26%26t%3D25&docid=YkuiKD8ZEXHvCM&imgurl=http://www.paradise-closed.eu/images/POSTY/podkladkowanie%252520zebatek1.jpg&w=590&h=486&ei=LqTfT7XgK4HltQaa1NXyCA&zoom=1&iact=hc&vpx=89&vpy=228&dur=1545&hovh=204&hovw=247&tx=136&ty=95&sig=116426153861868246286&page=4&tbnh=134&tbnw=144&start=55&ndsp=20&ved=1t:429,r:10,s:55,i:282 Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted June 18, 2012 Report Share Posted June 18, 2012 ArcyUltraPiękny odkop Milordzie. Quote Link to post Share on other sites
Lagodkin Posted June 18, 2012 Report Share Posted June 18, 2012 Uploaded with ImageShack.us Quote Link to post Share on other sites
LiuKas Posted June 19, 2012 Author Report Share Posted June 19, 2012 Omg. Ale ze mnie był analfabeta : d Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts