mieciu-saper Posted February 25, 2007 Report Share Posted February 25, 2007 (edited) Mam pytanie co do tuningu tej broni (http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=592) jakie aku jest opcjonalne do tuningu tej repliki. Nie interesuje mnie stick 1400 bo myślałem nad dodaniem do kolby ładownice na większe aku i przeciągniecie kabli. Nie pogardzę też postami na temat tuningu GB 8-) Edited February 25, 2007 by mieciu-saper Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted February 25, 2007 Report Share Posted February 25, 2007 (edited) Nie mam pewności, czy temat na temat tuningu tego wynalazku nie wyleciał przypadkiem, więc będę miły i grzecznie powiem żebyś poszukał. Jak nie znajdziesz, to polecam precrurę 600 mm i cylinder typ 0. 390-400 fps o, tak. Edited February 25, 2007 by Westie Quote Link to post Share on other sites
mieciu-saper Posted February 27, 2007 Author Report Share Posted February 27, 2007 dobrze to pomiń aku i prosiłbym o rade co do GB co tam wsadzić :-P Quote Link to post Share on other sites
augustox Posted February 27, 2007 Report Share Posted February 27, 2007 sama lufa i cylinder w tym JG da tyle fps ? Czy ja dobrze czytam ?! Quote Link to post Share on other sites
mieciu-saper Posted March 1, 2007 Author Report Share Posted March 1, 2007 ostatnio słyszałem o wrzuceniu tylko sprężyny 130% prec lufy i cylindra co niby daje 75metrów pierwsze pytanie: czy to jest możliwe? drugie: czy trzeba wzmacniać GB Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted March 1, 2007 Report Share Posted March 1, 2007 Ot, bolszaja raznica, M130 a stockowe chińskie M120. Wytrzyma, tylko batka jakaś lepsza się przyda (np zamaskowana jako poduszka policzkowa ;)). Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted March 1, 2007 Report Share Posted March 1, 2007 ostatnio słyszałem o wrzuceniu tylko sprężyny 130% prec lufy i cylindra co niby daje 75metrów 75m :P hmmm... chyba w tuningowanej replice SWD z AtoZ Cargo ;) Quote Link to post Share on other sites
galik Posted March 1, 2007 Report Share Posted March 1, 2007 nie moge uwazac sie za jakiegos speca ale , 1. Dobrze up-niety atoz ma ziasieg +- 100m 2. A jesli chodzi o te pseldo dragonowy JG to jest tak jak zmienisz cylinder na 0 , wsadzisz 64 i cos chrom src od police 6,03 i np 130% spring CA to masz te 75m , tylko tu wszystko zalerzy jaki ci sie trafi sprzet , bo chinszczyzna to chinszczyzna :) , najpeliej bylo by jeszcze wymienic do tego glowice tloka jak i cylindra i dysze dla pewnosci ;) , to jg ma fajne hu bo masz regolacje w pionie i w poziomie , ale jesli chce sie miec cos wiecej to tez bym proponowal zmienic i zalorzyc do tego jakas dobra gumke np systemke , aa w tym jg hu jest zwykle nie jak w atoz POzdro Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted March 1, 2007 Report Share Posted March 1, 2007 to jg ma fajne hu bo masz regolacje w pionie i w poziomie W poziomie ? Reguluję czy kulka leci w prawo czy lewo :| ? Sry, ale nie wiem zbyt o co chodzi ;) Oświeć. Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 (edited) No wlasnie o co Ci chodzi z tym hu?!?! czyzby to jakas chinska tajna bron ?!?! :-P Edited March 2, 2007 by szumitek Quote Link to post Share on other sites
galik Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 Dziwne , po prostu do hu jest regolacja pozioma i pionowa . Chinczycy cos po prostu takiego wymyslili heh . Ja np nie wiem co to jet system box , albo bax , tak samo nie wiem co daje dystensator w krztalcie klepsydry :PP Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 ...chcesz powiedzieć, że JG zerżnęło Bax'a, ew. kopiuje go na zamówienie Cyberguna? Quote Link to post Share on other sites
kalach Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 Jakoś nie mam regulacji pionowej w HU ... można go tylko przesówać w prawo lub lewo ... Quote Link to post Share on other sites
szumitek Posted March 2, 2007 Report Share Posted March 2, 2007 (edited) ja tez tylko poziomo:( a moze cos polamales? :wink: Czekaj czekaj juz wiem to zalezy jak sie trzyma karabin :wink: Edited March 2, 2007 by szumitek Quote Link to post Share on other sites
garbjedi Posted March 13, 2007 Report Share Posted March 13, 2007 Czy do tego karabinu bedzie pasować metalowe body od ak 47 ?? Quote Link to post Share on other sites
mieciu-saper Posted March 19, 2007 Author Report Share Posted March 19, 2007 też się zastanawiam możliwe że tak ale czekam na odpowiedzi. Wole się upewnić:D Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted March 20, 2007 Report Share Posted March 20, 2007 W głównym wątku o tym 'swd' (w "elektryczne") padło niepotwierdzone stwerdzenie jakoby ten karabin posiadał w stocku sprężynę m120. Z drugiej strony zaprzeczono temu bo stockowe 340 fps to za mało jak na m120. Jednak warto mieć na uwadze fakt, że cylinder typ 2 nie jest odpowiedni do lufy 45 cm (co może być przyczyną spadku prędkości wylotowej nawet dla takiej sprężyny, jak m120). Ogólnie : Czy prawdą jest, że karabin ten ma m120 w stocku ? Jaką największą baterię typu stick można tam wsadzić ? Wejdzie do środka 9.6V ? Ewentualnie : Czy jest możliwa przeróbka, która pozwoli na wsadzenie większej baterii (tak jak w AKS) ? Quote Link to post Share on other sites
mieciu-saper Posted May 30, 2007 Author Report Share Posted May 30, 2007 hmmm ostatnio na majówce mierzyłem prędkości wylotową póki co na stocku co zadziwiło wszystkich średnia wyniosła 350FPS a wahania były od 343 do 355 fps Quote Link to post Share on other sites
Oli_32 Posted May 30, 2007 Report Share Posted May 30, 2007 Aby mieć ok 75 m zasięgu skutecznego to trzeba mieć : 1.ok 630fps na kulkach 0,20g(w rzeczywistości trzeba wówczas stosować kulki o m=0,36g lub 0,43g a wtedy Vp nie bedzie 630 fps a ok.500fps) 2.przy Vp ok 340-350fps-ów zasięg powinien oscylować w granicach 45m strzału skutecznego, ale kulki powinny mieć już mase 0,23g(Vp= ok.325fps-ów).Oczywiście zasięg lotu kulki będzie znacznie większy,ale czy w coś sie trafi?. Quote Link to post Share on other sites
Oli_32 Posted June 2, 2007 Report Share Posted June 2, 2007 Odpowiedz na pytania z działu "elektryczne(AEG/EAG)" do dr_wisla ad.2 Wstawienie cylindra typ "0" "bore-up" spowoduje to ,że będziesz musiał dać sprężyne co najmniej M110 aby cały układ prawidłowo działał. Sama spręzyna M110 przy tak długiej lufie da juz ok.380fps-ów a zestaw "bore-up" dodatkowe 30 fps-ów. Jak widzisz już przekroczyłeś wartość 400fps, którą to sobie założyłeś.Dodatkowo jeżeli uszczelnisz układ taśmą teflonową i np: dasz łożyskowaną prowadnice sprężyny i głowice tłoka to dostaniesz jeszcze troche albo nawet więcej niż troche fps-ów.Może nawet wtedy będzie ok.430-440fps.(łożyska zadziałają jak podkładka pod sprężyne jeszcze bardziej ją sprężą-wzrośnie jej moc). ad.5 Lepszym rozwiązanie byłoby kupienie: -sprężyna PDI-140%.Jest ona troche słabsza od M110 ale mocniejsza od M100 ma wartość pośrednią ok M105 co da ci ok 345 fps-ów. Cena 48PLN -wzmocniony kompletny zestaw cylindra(nie "bore-up" zwykły) i tłoka do AK/AK47s/SLR105 z "DF" Cena 229PLN Zapytaj sie czy głowica tłoka ma poszerzoną dysze-taka powinna dać dodatkowe 10 fps!!!, a jeżeli taka nie jest w zestawie to czy ci nie zamiwnią na taką. -prowadnica sprężyny złożyskowaniem "DF" Cena 65PLN Co dadzą ci łożyskowania to już napisałem dodatkowe 15 fpsów powinno być -lufa MadBull kal.6.03mm dł.=509mm Cena 110PLN Powinna dać ok. 20fps (dł.+teflon+kal 6,03mm) -łożyska kulkowe "Systemy" Cena 55PLN Będziesz mniał krótszą reakcje po cisnięciu spustu, polepszy się działanie całego układu -gumka "Systrmy" Cena 22PLN -nie wiem co zkomorą "Hop-up" jeżeli to powinna pasować od AK P&J Cena 45PLN -dodatkowo cały układ można uszczelnić taśmą teflonową co da jeszcze troche fps-ów. Z wyliczeń wynika że powinieneś uzyskać spokojnie 400fps-ów.A może nawet troszke ponad.Cały układ nie powinien być przeciążony i wszystko powinno bezawaryjnie działać.Gear-box powinien to znieść bez uszczerbku-nie powinien pęknąć na 95%.Całośc powinna pracowac latami. Osiągi: Przy prędkości rzedu 400fps(Vp=400 kulka o m=0,20g "Hop-Up" ustawiony na zero) powinieneś juz używac kulek o m=0,25g ponieważ kulka o m=0,20g jest juz za lekka, i dlatego na ok. 40 m zaczyna juz latać gdzie chce.Stosując kulke o m=0,25g spadnie ci Vp do wartości ok 360fps, a Ek.=1,5J.Zasięg skuteczny powinien wynosić ok. 52m co znaczy że przeciwnika powinieneś trafic pierwszym pociskiem, nie powinien sie uchylić.Oczywiście zasięg całkowity będzie znacznie większy. Cena modernizacji to ok.600PLN Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted June 2, 2007 Report Share Posted June 2, 2007 Wychodzi 1100zł za całość. Niestety, nie mam aż tyle. Bardzo dziękuję za wyczerpującego posta, ale to jest dla mnie... Zbyt drogie :-F. Na tuning mogę przeznaczyć około 250zł (50zł mam na pas i manierkę). Czyli miałbym na cylinder, preckę od PSG-1 i łożyska ślizgowe. Wystarczyłoby jeszcze na wzmocniony tłok (dla pewności). Jest jeszcze druga opcja, a mianowicie M16 A3 JG, do tego precka MadBulla i sylikonowa gumka hop-up'a. Całość wyniesie mnie 140zł z przesyłką, do tego 40zł z karabinku (bo jest o tyle droższy od SWD). 180zł mi wyjdzie, zostanie 70zł. Na łożyska ślizgowe (w JG są one plastikowe też :/ ) by poszło, i także byłboby nieźle. Nie chcę pisać o M16 w temacie o SWD, ale w przysżłym tygodniu prawdopodobnie będę kupował replikę. DLatego zbieram info gdzie się da. Odniosłem wrażenie, że jeśli chcę się, żeby nasze SWD było dobrym karabinkiem, trzeba wstawić preckę i cylinder typu "0", a co za sobą ciągnie wzmocnienie tłoka, a tłok wymaga z kolei wzmocnienia jego głowicy. Żeby to wsyzstko chodziło sprawnie potrzebna jest sprężyna PDI 140%, a do niej łożyskowana prowadnica sprężyny. Do tego trzeba dobrą batkę, żeby to wsyzstko pociągła. Nie stać mnie po prostu. Jeszcze wczoraj byłem pewny zakupu SWD, a dzisiaj bliżej jest M16 A3 JG... Jak uważacie, co lepsze będzie dla mnie z funduszem 750zł na replikę i jej tuning? ORTOGRAFIA/Antol Quote Link to post Share on other sites
Oli_32 Posted June 2, 2007 Report Share Posted June 2, 2007 Ok.Jak nie masz kasy to jedyny sensowny zakup to zestaw FTK HurricanE M100 do AK. Kosztuje 155PLN i zawiera wszystkie ci potrzebne rzeczy.Sprężytn m100 jest troche mocniejsza od nominalnej wartości, bo Harrican zaniża troche wartości i w rzeczywistości powinna dać ok.105m/s,cylinder jest pełny są łożyskowania. Lufe kup MadBull 509mm cena 110PLN Więc razem wydasz 265zeta. Doszczelnij komore "hpo-up" tasmą teflonową i też powinieneś mieć na pewno 400fps Używaj Polskich znaków/Antol Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted June 2, 2007 Report Share Posted June 2, 2007 Dzięki, bardzo mi pomogłeś ;). Na pewno się nad tym zastanowię - popatrzę jeszcze tylko co piszą o serii eMek z JG. Dziękuję i Pozdrawiam, dr_wisła Quote Link to post Share on other sites
klocjusz Posted October 1, 2007 Report Share Posted October 1, 2007 dadam tylko ze ja mam SWD i wymieniłem w nim cylinder na typ 0 i lufe na precyzyjną CA 600mm i według pomiarów krakmana mam 370fps wiec zastanówcie sie zamin powiecie ze sam teflon daje 20fps albo ze 3 rzeczy wymienisz i masz 430 fps <joke> Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted October 12, 2007 Report Share Posted October 12, 2007 Zasadniczo to tylko na razie wizualnie, ale niebawem c.d. tuningu. Założona szczerbinka, usunięte ślady po szczerbinie a'la Krinkow i dwójnogu. Całość malowana matem i polerowana na półmat. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts