Zachar Posted March 20, 2007 Report Share Posted March 20, 2007 Ostatnio miałem kontakt z baterią stick do MP5k pdw, a dokładniej 8.4V 1400mAh Intellecta. Ma całkiem sporą wydajność i nawiedziła :) mnie pewna myśl : Czy nie będzie żadnych problemów przy łączeniu równoległym dwóch nowych akumulatorów na ogniwach o takiej samej pojemności, tego samego producenta (oczywiście model ogniwa też taki sam) ? Np. łącząc 2x mini 9.6V 1400mAh Intellecta otrzymamy baterię 9.6V 2800mAh, ale czy nie będzie żadnych problemów z funkcjonowaniem takiego pakietu ? Generalnie chodzi mi o to, że dwie połączone 'minimówki' wejdą do kolby z AK47 i nie trzeba kombinować jak w przypadku baterii 'lagre' :) Quote Link to post Share on other sites
Tathagata Posted March 20, 2007 Report Share Posted March 20, 2007 Problemem może być np. to, że przy połączeniu równoległym akumulatory muszą być naładowane jednakowo, inaczej popłynie duży prąd wyrównawczy - tak połączone akumulatorki mogą się nieźle grzać bez obciążenia - aż prąd się wyrówna w obu pakietach. Można oczywiście tak połączyć i ich pojemność wrośnie, muszą to być tylko takie same akumulatorki i o tym samym stopniu zużycia(najlepiej nowe). Wtedy traktujemy je jako całość i ładujemy równocześnie. Trwałość takiej podwójnej baterii może(ale nie musi) być mniejsza, właśnie przez prąd wyrównawczy(gdy jedno ogniwo zacznie siadać). Quote Link to post Share on other sites
Biper Posted March 20, 2007 Report Share Posted March 20, 2007 (edited) Według mnie jeżeli kupisz dwie nowe batki to nie powinno być problemów. Dodatkowo ROF powinien tak połączonych batek powinien wzrosnąć w porównaniu do jednej takiej batki(zmniejszy sie opór). Kwestia tylko opłacalności takiego zabiegu: Dwie batki 9.6V 1400mAh Intellect: 2x105=210. pojemność 2800. Jedna batka 9.6V 3800mAh Intellect (large): 255zl. pojemność: 3800. A 3800 starczy na tyle, że nie trzeba będzie jej za często wyjmować z kolby na ładowanie:) Tu masz ciekawa alternatywę: http://asgshop.pl/produkt.php?id=1458 Choć dwa podłączone inteilecty na pewno starcza ci na sporo kompozyty:) Wiec mależy ocenić opłacalność takiego zabiegu jeżeli mamy do dyspozycji kolbę do której wejdzie batka latge. Edited March 20, 2007 by Biper Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts