dziku11 Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 Ten olej się nadaje do czegoś ? http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=45 prosił bym kogoś kto się na nich zna o podanie jakiegoś linka do sprawdzonego oleju ... Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 Nadaje. Idź do pierwszego lepszego sklepu motoryzacyjnego i poproś o olej silikonowy w sprayu. Każdy jest taki sam. A w motoryzacyjnych za puszkę pół litra płacisz 5 pln więcej. Quote Link to post Share on other sites
dziku11 Posted March 25, 2007 Author Report Share Posted March 25, 2007 acha a powiesz mi jeszcze gdzie dokładnie psikać tym olejem ? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 A do jakiej repliki? :roll: Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 5 zeta za pol litra? Mi tam w motoryzacyjnym chcieli tylko sprzedac tubki po 3ml za kilkadziesiat zeta :/ Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 O 5 pln więcej, czyli razem 15. I nie smar w tubkach, tylko olej pod ciśnieniem w puszce. Ale widze, że jednak będzie lepiej jak zamówisz ten, co wcześneij pokazałeś... Quote Link to post Share on other sites
Szon Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 A gdzie psikać? Można nasmarować maga, hop-up (lepiej nie psikać do lufy tylko nasączoną spray'em szmatkę nałożyć na wycior i tym nasmarować hop-up'a.) Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 25, 2007 Report Share Posted March 25, 2007 1. Nie smaruj gumki Hop-Up - ona ma podkręcać kulki, a nie pozwalać, żeby się po niej prześlizgnęły. 2. Powiedz wreszcie jaką replikę chcesz smarować. Quote Link to post Share on other sites
dziku11 Posted March 26, 2007 Author Report Share Posted March 26, 2007 on to nie ja :P chce smarować ak47s cyma , to powiec ale tak dla zielonych gdzie to psikać :P Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 Troszeczkędo maga, później załóż szmatkę na wycior, psiknij na niego troszkę oleju i przeczyść lufę. I pod żadnym warunkiem NIE psikaj do gearboxa! Quote Link to post Share on other sites
dziku11 Posted March 26, 2007 Author Report Share Posted March 26, 2007 Ok wielkie dzięki za pomoc... Quote Link to post Share on other sites
koonik Posted March 26, 2007 Report Share Posted March 26, 2007 A na marginesie to olej sIlikonowy, nie sYlikonowy ;) . Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted April 10, 2007 Report Share Posted April 10, 2007 W castoramie za 60 ml płacisz 5 zł. Firma - DRAGON Quote Link to post Share on other sites
krzychu asg Posted April 15, 2007 Report Share Posted April 15, 2007 Ja chce zapytac kupiłem coś takiego silicone lube chyba do samochodów pisze ,żę konserwuje elementy gumowe i plastikowe co sądzicie o tym czy nadaje sie to ??? Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 tak mam to, poprawia osiagi bo hop kreci w zime, mimo calkowitego zalanania gumki hop up i tak podkreca, oglnie zero problemow i cena miodzio Quote Link to post Share on other sites
qwmx Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Czy olej metylosilikonowy rózni się jakoś czy to to samo co olej silikonowy? Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Gallain do jakich Ty sklepów motoryzacyjnych chodzisz co? Ferrari czy Porsche? :D Ja na stacji benzynowej dałem 5zł za silikon o 5ml pojemniejszy niż ten z taiwangun 8) Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Nadaje. Idź do pierwszego lepszego sklepu motoryzacyjnego i poproś o olej silikonowy w sprayu. Każdy jest taki sam. A w motoryzacyjnych za puszkę pół litra płacisz 5 pln więcej. Powtórzę - pół litra (500ml) Na taiwangun mają ile? 60ml? Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Ołł...moja wina 8) Zwracam honor. Quote Link to post Share on other sites
PrezesOi Posted July 18, 2007 Report Share Posted July 18, 2007 Odnośnie smarowania magazynków silikonem - dokupiłem dwa dodatkowe midy VFC do AK, i sprzedawca zaleca smarowanie silikonem. Ale z drugiej strony czytam tu opinie, że smarowanie "na wylocie" może zmasakrować hopup... rozebrałem ostatnio mida g&p, żeby zobaczyć "co jest w środku", i delikatnie nasmarowałem ten kawałek kanału prowadzącego sprężynę, żeby nie smarowało kulek. Tyle że złożenie tego (&$#^@ jest tak niefajne, że nie zamierzam go już nigdy otwierać :D Czy "psikniecie" z góry w kanał kulek więcej napsuje czy pomoże? Quote Link to post Share on other sites
Joo Lance Posted July 18, 2007 Report Share Posted July 18, 2007 Jak nie nawalisz kupy oleju to pomoże, tylko zostaw magazynek na noc nie używany żeby olej się "przyczepił" wnętrzności maga Quote Link to post Share on other sites
-Duch- Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 (edited) Ile trzeba psiknąć tym olejem do magazynku i do tej dziurki gdzie podpina się magazynek w AK-74? I co ile nalezy przeprowadzać takie smarowanie? Edited March 25, 2009 by Dailak Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 Pi*drzwi/okno tak pół sekundy psikania w magazynek. Powtarzać po każdym usyfieniu magazynka, można po dłuższym nieużywaniu trochę smaru i "rozruszać" ładując i rozładowywując. Quote Link to post Share on other sites
Mawgan Posted March 27, 2009 Report Share Posted March 27, 2009 Wiecie co? A mi się wydaje że ten cały zabieg z olejem silikonowym to bardziej placebo, niż realne widoczne czy zapobiegawcze zabiegi. Używam repliki AK Beta Specnaz i od 1,5roku broń nie widziała nawet pyłku oleju. Smarowanie Hop-Up'a IMHO odpada. Gumka musi mieć tarcie i przyczepność o to chodzi, żeby prawidłowo kręciła. Między innymi to dlatego w zimie cienko gumki działają bo zmienai się powierzchnia gumowa. Do Magazynka? No ale na prawdę gdzie i po co? Kolega pod sprężynę tunelik smarował, tylko po co? Żeby sprężyna o ścianki nie tarła? Ktoś ma wogóle z tym problemy? GBoxa smarować ponoć też nie można, a to raczej tam realnie żeby trybiki chodziły ładnie i nie tarły można by coś zdziałać - ale też jestem przeciw grzebaniu tam : ) Więc co? Zostaje lufa. No tak czysta musi na pewno być. Teoretycznie jakiś tam tarcie zmniejszy po przejechaniu wilgotną w oleju szmateczką. Ale ktoś widział różnice? Poddaje te teorie wątpliwości do dyskusji - między innymi, żeby usłyszeć w końcu PRAWDĘ bo chcę kupić nową replikę i wolałbym tak się nią zająć bybyło cud malina. Ale z drugiej strony te oleje ASG to bardziej mi pachnie kolejnym produktem który próbuje się klientowi wcisnąć. Pozdrowienia morowicze! Quote Link to post Share on other sites
mastah Posted April 3, 2009 Report Share Posted April 3, 2009 (edited) Bosheeee :wink: Tak całe smarowanie to spisek wielkich korporacji, żeby biedni ludzie musieli za ćwierć litra tego "specyfiku" wydawać aż 4 zł... Z jednym się tylko zgodzę- nie wolno smarować gumki HU. Pozdrawiam Edited April 3, 2009 by mastah Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts