Fboardpro Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 Kiedy otwiera się owa klapka ? wiem, że działa na sprężynie i można ją wyciągnąć lub odwrócić żeby była w pozycji otwartej. Wydaje mi się, że klapak otwiera się podczas strzału jednak nie wiem na 100% :roll: Jak to w końcu jest ? Z góry thx za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 Kiedy otwiera się owa klapka ? wiem, że działa na sprężynie i można ją wyciągnąć lub odwrócić żeby była w pozycji otwartej. Wydaje mi się, że klapak otwiera się podczas strzału jednak nie wiem na 100% :roll: Jak to w końcu jest ? Z góry thx za odpowiedź.Nie do końca rozumiem co napisałeś, bo powyższy tekst jest w języku polskim tylko z pozoru, ale jeśli chodzi Ci o o to kiedy otwiera sie osłona okna wyrzutowego łusek (no dobra, nieco żartuję, niech będzie, że to klapka) to odpowiedź jest prosta - z chwilą przeładowania broni. Prostymi słowy - jeśli pociągniesz za dźwignię przeładowania to owa "klapka" otworzy się automatycznie. Zamyka się ją zaś ręcznie. Paluszkami :D Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted September 8, 2003 Author Report Share Posted September 8, 2003 Mógłbyś to przedstawić na jakimś zdjęciu lub schemacie ? wg moich informacji i szczegułowych schematów m-ki ta "klapka" jest na sprężynie i nie rozumie jak ona się może otworzyć poprzez przeładowanie i pozostać w tej pozycji do chwili ręcznego zamknięcia ( oczywiście pomijając wyciągnięcie sprężyny ). Prosze o wytłumaczenie. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 Hmmm a nie ma Remov jakiejś broni w której osłona okna wyrzutnika łusek otwiera się w momencie wystrzału i zamyka automatycznie tuż po tem, tak jak to napisał Fboardpro? Czy mi się tylko cos przewidziało? Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 Fboardpro weź sobie AEG'a w łapke, M16A2, M4A1, i pociągnij za dźwignie przeładowania, cyk i klapka otwarta, potem ją ręką zamykasz, na takeij samej zasadzie działa w prawdziwym. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 Mógłbyś to przedstawić na jakimś zdjęciu lub schemacie? W sumie mógłbym :D wg moich informacji i szczegułowych schematów m-ki ta "klapka" jest na sprężynie i nie rozumie jak ona się może otworzyć poprzez przeładowanie i pozostać w tej pozycji do chwili ręcznego zamknięcia ( oczywiście pomijając wyciągnięcie sprężyny ). Prosze o wytłumaczenie.Wiesz, co to jest zatrzask (to jest ten element na środku "klapki" od wewnętrznej strony)? Sprężyna wcale zaś nie służy do DOCISKANIA klapki do broni, a wręcz przeciwnie - po zwolnieniu zatrzasku jej zadaniem jest jak najszybsze OTWARCIE osłony i utrzymanie jej w takiej pozycji, aby owa "klapka" nie latała sobie luźno. Tajemnica wyjaśniona? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted September 8, 2003 Author Report Share Posted September 8, 2003 Aha, już kapuje, wszystko się już zgadza. Na zamku jest takie wgłębienie dla tego zatrzaska i jak zamek pociągamy to w pewnym miejscu wgłębienie się kończy i zatrzask się zwalnia i wtedy klapka się otwiera z impetem dzięki sprężynie :wink: Dzięki Remov ! Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 Hmmm a nie ma jakiejś broni w której osłona okna wyrzutnika łusek otwiera się w momencie wystrzału i zamyka automatycznie tuż po tem, tak jak to napisał Fboardpro? Czy mi się tylko cos przewidziało? Oczywiscie, ze tak jest, na przyklad w "prymitywnym" AK47, gdzie okno wyrzutnika lusek otwiera sie tylko w momencie odciagniecia suwadla (albo strzalu). Dzieki temu zreszta szansa, ze do srodka dostanie sie piasek, kurz itp jest znacznie mniejsza niz w "wyrafinowanym" produkcie amerykanskim ;-) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 Oczywiscie, ze tak jest, na przyklad w "prymitywnym" AK47, gdzie okno wyrzutnika lusek otwiera sie tylko w momencie odciagniecia suwadla (albo strzalu). Dzieki temu zreszta szansa, ze do srodka dostanie sie piasek, kurz itp jest znacznie mniejsza niz w "wyrafinowanym" produkcie amerykanskim ;-)A to już jest bzdura. Po pierwsze - w przypadku kbk AKM nie ma mowy o zadnym odsłananiu okna wyrzutnika łusek, bo te to odsłonięte jest zawsze. Po drugie - to o czym piszesz to nie jest żadne okno, ale wnętrze komory nabojowej po odciągnięciu zamka - i dokładnie tak samo jest w przypadku kbk M16Ax (tylko tam jest dźwignia napinająca zamiast rączki). Innymi słowy cały ten kawałek o odsłanianiu "środka broni" w przypadku kbk AKM jest jedną wielką bzdurą - jak sądzisz, jak w przypadku M16Ax działa zamek - nie przesuwa się, nie rygluje, a komora nabojowa jest cały czas odsłonięta? Klapka na oknie wyrzutowym jest dodatkowym zabezpieczniem broni, właśnie po to, aby do mechanizmów dostawało się mniej zanieczyszczeń. Innymi słowy - szansa na znalezienie w śrdoku kurzu czy piachu właśnie w amerykańskim produkcie jest mniejsza. Co do wyrafinowania konstrukcyjnego to mam wrażenie, że niezbyt wiesz o czym piszesz, albo ja to słowo rozumiem zupełnie inaczej niż Ty. Design czyli po polsku estetyka broni i wygląd zewnętrzny do wyrafinowania mają się nijak, a mechanika M16 jest dla wielu elementów chronologicznie starsza niż w kbk AKM. To tyle technicznego wyjaśnienia. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 Hehe, OK - masz racje REMOV. Dla mnie okno wyrzutnika lusek = miejsce skad wylatuja luski na zewnatrz. Oczywiscie w kazdym przypadku luski wylatuja z komory nabojowej... Nie zmienia to faktu, ze w AK nie trzeba sie martwic o zadne otwieranie czy zamykanie klapek, a i tak bronka dziala niezawodnie. Skoro amerykanie wprowadzili dodatkowe zabezpieczenia w postaci klapek, to mozna zalozyc, ze bylo to poniekad wymuszone koniecznoscia dodatkowej bariery chroniacej bron przed zanieczyszczeniami. Co do mechaniki, to jak pamietam oba guny sa podobne, tzn wykorzystuja energie gazow wylotowych, z tym ze AK ma chyba nieco starsze rozwiazanie z uzyciem tloka, a M16 gazy dzialaja bezposrednio na zamek. Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted September 8, 2003 Author Report Share Posted September 8, 2003 Jak to trzeba się martwić o klapke ? gdy przeładowujesz otwiera się, tylko trza pamietać jak nie używasz broni żeby ją zamknąć :wink: Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 zamykasz po walce/po cwiczeniach itd, a nie po kazdej serii mozesz oczywiscie nie pamietac ale: 1 - ryzykujesz ze zabrudzisz sobie bron co spowoduje zaciecie 2 - sierzant tak Cie przeczolga ze nastepnym razem nawet przy ogniu ciaglym bedziesz miedzy strzalami ja zamykal :D Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 W sumie to klapka musi sie otwierac takze przy pierwszym strzale, bo nie wyobrazam sobie, aby tylko przeladowanie otwieralo klapke. Zolnierze przeciez czesto moga nosic bron zaladowana i chyba dosc niepraktyczne by bylo trzymanie na stale otwartej klapki... Chyba, ze jak siedzi naboj w komorze, to zamkniecie klapki jest fizycznie niemozliwe. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 8, 2003 Report Share Posted September 8, 2003 klapke otwiera ruch zamka, a wiec nie wazne czy przeladowujesz recznie, czy zamek cofa sie w momencie wyrzucania luski - klapka sie otwiera przy wstecznym ruchu zamka jak odzyskam swojego kompa to pokaze to na fotce Quote Link to post Share on other sites
Tajga Posted February 5, 2004 Report Share Posted February 5, 2004 odnoszę wrażenie że nie do końca wyjaśniony "mit" klapki na sprężynie, która sama wraca na miejsce po każdym strzale bierze się z Counter Strike'a (czy jakoś tak) gdzie rzeczywiście coś takiego występuje, ale czy wierzyć tej grze skoro tam w M4 wylot łusek jest po lewej stronie?? Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted February 6, 2004 Author Report Share Posted February 6, 2004 A przypadkiem wczesne wersje M16 (wietnam... te klimaty) nie mialy klapki "klekota" ktora po kazdej lusce byla zamykana przez sprezyne? chyba nie... posiadam filmik na którym gość wali z przedprodukcyjnej (może) wersji, która miała jeszcze rączke przeładowania umieszczoną "w" rączce wyglądającą jakby księżyć. Podczas strzału "lata" ona razem z zamkiem... i nawet w tej wersji jest klapka w wersji "non-klekot" :) [...] bierze się z Counter Strike'a (czy jakoś tak) gdzie rzeczywiście coś takiego występuje, ale czy wierzyć tej grze skoro tam w M4 wylot łusek jest po lewej stronie?? jakbym miał sugerować się tą grą... 8O :| , tam nawet dopychacz zamka służy do przeładowania... pozatym jak gram to zmieniam w opcjach by karabin był po lewej stronie, wtedy to wygląda bardziej naturalnie jednak realizmu w tej grze lepiej się nie doszukiwać... :wink: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 6, 2004 Report Share Posted February 6, 2004 chyba nie... posiadam filmik na którym gość wali z przedprodukcyjnej (może) wersji, która miała jeszcze rączke przeładowania umieszczoną "w" rączce wyglądającą jakby księżyć. Podczas strzału "lata" ona razem z zamkiem... To był 7,62mm karabin automatyczny AR-10 (z 1958 roku), a nie 5,56mm karabinek AR-15 (M16). Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted February 6, 2004 Author Report Share Posted February 6, 2004 Z tego co wiem to AR-10 był prototypem M16... AR-10 był za lekki do strzelania nabojem 7,62 i dlatego zaprzestano produkcji. Potem weszło M16 (AR-15) na 5,56... ale może się myle :| już sam się w tym pogubiłem. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 6, 2004 Report Share Posted February 6, 2004 Z tego co wiem to AR-10 był prototypem M16... AR-10 był za lekki do strzelania nabojem 7,62 i dlatego zaprzestano produkcji. Potem weszło M16 (AR-15) na 5,56... ale może się myle :| już sam się w tym pogubiłem.Tak, to da się zauważyć :wink: AR-10 bynajmniej za lekki nie był, nie był również prototypem AR-15. Pierwotnie powstał na potrzeby programu Lightweight Rifle (ale wówczas testowano już T44E4 i T48), ale Stoner spóźnił się ze swoją konstrukcją. Produkowano go co prawda w USA oraz w Holandii (Artillerie Inrichtingen), ale było to ledwie kilka tysięcy sztuk (niektóre źródła twierdzą, że aż 10 000), używano go kiedyś w Portugalii oraz Sudanie. Niemniej jednak Stonerowi udało się zainteresować wojskowych zaangażowanych w inny projekt SCHV (Small Calibre High Velocity). Konstruktor stworzył początkowo z Remingtonem nowy nabój .223 Remington, a następnie przeprojektował AR-10 i tak powstał AR-15. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts