Saba Posted April 1, 2007 Report Share Posted April 1, 2007 Witam! ktoś wie jak wyciszyć tanią replikę sprężynową? Quote Link to post Share on other sites
Giuls Corleone Posted April 6, 2007 Report Share Posted April 6, 2007 Smar grafitowy na sprężynę główną. Różnica w dźwięku jest ogromna. Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted April 19, 2007 Author Report Share Posted April 19, 2007 gdzie mogę kupić? Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted April 20, 2007 Report Share Posted April 20, 2007 Podczepię się. "na sprężynę główną" tzn. bez pośrednio na sprężynę? Czy do cylindra lub tłoka? No i... gdzie kupić :-P Quote Link to post Share on other sites
Giuls Corleone Posted April 23, 2007 Report Share Posted April 23, 2007 Smar grafitowy jest do kupienia na www.konceptus.pl. Nakłada się go tylko na sprężynę. Wytłumia drgania sprężyny które występują po strzale. Quote Link to post Share on other sites
Sekator Posted April 23, 2007 Report Share Posted April 23, 2007 Ciekawe muszę wypróbować ;-) A później żadne nieprzyjemne rzeczy nie dzieją się ze sprężyną? :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Giuls Corleone Posted April 24, 2007 Report Share Posted April 24, 2007 Dzieją się... sprężyna jest nieprzyjemnie brudna od smaru ;) Quote Link to post Share on other sites
Sekator Posted April 24, 2007 Report Share Posted April 24, 2007 To akurat da się przeżyć... chyba... :-P Quote Link to post Share on other sites
Giuls Corleone Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 Dodam, że smar grafitowy wytłumia drgania w każdej sprężynie, nie tylko a tanich replikach, w aegach też. Pozdr. Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted May 14, 2007 Author Report Share Posted May 14, 2007 hm... a nie sprawia że jest gorsze sprężanie? w wellu bym to mógł zastosować, BTW- co jaki czas trzeba to robić? Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 smar grafitowy to jest takie cholerstwo ,ze się bardzo trzyma i nie odpada.. ja go stosuje na zębatkach i na sprężynie i naprawde rewelacyjny jest po jakichś 10 000 kulek otworzyłem gb, a tam dzień dobry- sprzeżyna tak samo uwalona ze smaru, zebatki też :) na scianach gb nie było smaru. Quote Link to post Share on other sites
rumuneczek Posted June 27, 2007 Report Share Posted June 27, 2007 Dodam ,że smar grafitowy , właściwie na opakowaniu jest napisane "smar grafitowany" , kupiłem dziś w sklepie z częściami samochodowymi za całe 3 zł i jest tego spora puszka. Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted July 14, 2007 Author Report Share Posted July 14, 2007 (edited) A czy nadaje się to taniego shitowego aega? Niestety nigdzie nie mogę go znaleźć w poznaniu... A tak apropo... nadaje się do nasmarowania innych mechanizmów? tzn: zębatki, cylinder, tłok etc? Edited July 14, 2007 by Saba Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 Ja swoją tubkę smaru grafitowego kupiłem w rowerowym za całe 3zł a przenaczony on jest do smarowania łańcuchów rowerowych. Prawdemówiąc nie myślałem że może on także wyciszać replikę po przesmarowaniu sprężyny :P szkoda że niewiedziałem tego kilka dni temu jak rozbierałem GB :P Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted July 15, 2007 Report Share Posted July 15, 2007 Ja bym nałożył go jeszcze trochę na zebatkę osi silnika, i samą oś. Kurde, fajnie, że ktoś odkopał temat, bo przynajmniej się dowiedziałem czegoś nowego :P . Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted July 16, 2007 Author Report Share Posted July 16, 2007 Fajnie że ktoś go założył :P <skromny> Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted July 27, 2007 Author Report Share Posted July 27, 2007 A do cylindra i tłoka się nada? Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted July 27, 2007 Report Share Posted July 27, 2007 Nie, do cylindra nadaje się silkonowy, grafitowego lepiej nie dawać. Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted July 27, 2007 Author Report Share Posted July 27, 2007 Popsuje się? SMAR sylikonowy czy Sprej? Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted July 27, 2007 Report Share Posted July 27, 2007 smar Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted December 6, 2007 Author Report Share Posted December 6, 2007 Odgrzeje temat. Są jeszcze jakieś sposoby na wyciszenie? Nadal jest za głośny ( M47 DE ) Quote Link to post Share on other sites
Kanghoy Posted March 9, 2008 Report Share Posted March 9, 2008 (edited) Ja swoją tubkę smaru grafitowego kupiłem w rowerowym za całe 3zł a przenaczony on jest do smarowania łańcuchów rowerowych. To jak już tu jestem to przestrzege ;), do łańcuchów sie za bardzo nie nadaje - jest bardzo lepki i zbiera syf z jezdni w konsekwencji powodując bardzo szybkie zajeżdżanie napędu[chociaż dla niedzielnego rowerzysty to pewnie nie ma znaczenia]. Za to świetnie nadaje się do gwintów i miejsc łączenia metali "na stałe" -zapobiega zapieczeniom. Edited March 9, 2008 by Kanghoy Quote Link to post Share on other sites
K0T Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 Saba... Nie wiem skąd ty bierzesz te stare materace/kanapy (mam nadzieję, że nie ze śmietnika :F, bo inaczej nie chce miec więcej z tobą strzelanki. Kojarzysz mnie? :D) Ale do tego służy mata bitumiczna... www.allegro.pl 6zł Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted March 20, 2008 Author Report Share Posted March 20, 2008 (edited) Nie kojarzę cię:P A te stare gąbki mam w garażu, były potrzebne do izolacji (jak się potem dowiedziałem). Edited March 20, 2008 by Saba Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts