TOLDI Posted April 4, 2007 Report Share Posted April 4, 2007 Witam, chciał bym poznać wszystkie metody "domowego" rozładowywania bateri. Bardzo był bym wdzieczny za plany takich układów jak np. -Rozładowarka z wiatraczka z komputera -Z diody. Wiem ,że w innych tematach są rozsiane informacje na temat rozładowywarek ale myśle że taki temat ułatwi i troche upożądkuje informacje na temat rozładowywarek. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
adikss Posted April 4, 2007 Report Share Posted April 4, 2007 (edited) Może się przyda. http://forum.sbf.org.pl/viewtopic.php?t=96...4f432e2db15171c http://www.eres.alpha.pl/elektronika/reada...?article_id=268 Edited April 4, 2007 by adikss Quote Link to post Share on other sites
Urban Posted April 4, 2007 Report Share Posted April 4, 2007 Może pochwale się moim "sprzętem" Szeregowo połączone: - Woltomierz - Żarówka samochodowa 12V 21W Wystarczy złączyć czerwony kabelek rozładowywarki (+) z czerwonym kabelkiem baterii (tez +), czarny rozładowywarki (-) z czarnym baterii (-) I czekać aż wskazówka pokaże odpowiednie napięcie :) (Kolory kabli z mojej cymowskiej baterii od AK74) Koszty produkcji: - 1,50 zł koszulka termokurczliwa czerwona - 1,50 zł koszulka termokurczliwa czarna - 2,00 zł żarówka samochodowa 12v 21W - 13,00 zł woltomierz (zakres od 0 do 15V) = 18 zł Kable miałem wiec nie wiem ile kosztują :) Działa jak trzeba :) Tanio i skutecznie. Fotka nr1: http://img184.imageshack.us/img184/8311/obraz007xh4.jpg Fotka nr2: http://img248.imageshack.us/img248/2340/obraz008bo6.jpg Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
TOLDI Posted April 5, 2007 Author Report Share Posted April 5, 2007 O Urban właśnie o takie coś mi chodzi... dzięki. Ma ktoś jak takie coś zmajstrować z wiatraczka od kompa. A i jeszcze jedna sprawa do czego ten woltomierz? Quote Link to post Share on other sites
Urban Posted April 5, 2007 Report Share Posted April 5, 2007 Na forum ktoś pisał że przy rozładowywaniu pakietów ogniw bezpiecznym progiem jest 1V na ogniwo, wiec przy baterii 8.4V będzie to 7V, dla 9.6 będzie to 8V , 10,8 - 9V, 12V - 10V. Ja zawsze czekam aż wskazówka minie kreskę oznaczającą pożądany woltaż, w moim wypadku jest to lekko (0,1V-0,2V) ponizej 7V czyli jakies 6,9V-6,8V (Bateria 8,4V). Wiatraczka od kompa nie polecam, za mała moc, moim zdaniem optymalne są odbiorniki o mocy 20W-30W, ja używam żarówki samochodowej 12V 21W, za około 2 zł, do kupienia w każdym sklepie z częściami i akcesoriami do samochodów. Ale jeśli chodzi o włączenie wiatraczka do obwodu jako odbiornik prądu to tak samo jak żarówkę :) równolegle z woltomierzem. Ja kable od woltomierza i odbiornika (żarówki) połączyłem na końcach czyt. na "wtyczce" do baterii Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted April 7, 2007 Report Share Posted April 7, 2007 Rozładowywarka Tutaj macie schemat i wzór płytki wraz z opisem cywilizowanej rozładowywarki. Koszt budowy nie powinien przekroczyć 20zł. Quote Link to post Share on other sites
Sgt. Pepper Posted April 9, 2007 Report Share Posted April 9, 2007 (edited) Ja zrobiłem rozładowywarkę na dwóch tranzystorach ustawiając prąd bazy pierwszego tak, że zatyka mi się tranzystor mocy po spadku napięcia na akumulatorze do zadanego poziomu np. 7V (regulacja potencjometrem punktu pracy). Obciążeniem jest żarówka samochodowa 12V/21W. Prąd rozładowywania ograniczony jest do ok 1A i w miarę rozładowywania stale maleje aż do zera. Aha, potrzebny jest też radiator (kawał blachy) bo tranzystory trochę się grzeją. Pozdr Sgt. Pepper Edited April 9, 2007 by Sgt. Pepper Quote Link to post Share on other sites
misterdexter Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Zamieściłem kiedyś na forum ten projekt mojej rozładowywarki: http://img99.imageshack.us/my.php?image=ro...owywarka3nw.jpg Złożyłem ją w obudowie rozładowywarki TM wykorzystując jej jedyne trzy elementy. Rozładowywarka dostosowana jest do baterii 8,4v, dla większych ogniw trzebaby policzyć rezystory i/lub zmienić diodę zenera. Śmiga u mnie już rok i bateria trzyma nadal jak nówka sztuka. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Urban Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 Rozładowywanie na ślepo to moim zdaniem zły pomysł... albo rozładowywarka z układem przerywającym rozładowywanie po osiągnięciu odpowiedniego woltażu lub woltomierz i ręczne odłączenie w odpowiednim momencie. Quote Link to post Share on other sites
hug02 Posted May 13, 2007 Report Share Posted May 13, 2007 czyli odłączanie kiedy zbije V do zera(0) tak? Quote Link to post Share on other sites
Urban Posted May 13, 2007 Report Share Posted May 13, 2007 Nie, kiedy napięcie na jedno ogniwo wyniesie 1V (ew. 0,8V albo 0,9V). Dla baterii 8,4V będzie to poniżej 7V, dla 9,6V będzie to 8V i tak dalej. Zbijając do zera zniszczysz baterie. Quote Link to post Share on other sites
ATISHOO Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 Gdy bateria jest podłączona to żarówki to woltomierz pokazuje inne napięcie niż gdy nie jest (obciążenie baterii). Kiedy woltomierz powinien wskazywać 1 V na każde ogniwo? Przy podłączonej czy nie? Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 Przy podłączonej żarówce lub jakimś innym obciążeniu. Quote Link to post Share on other sites
hotsoul Posted September 24, 2007 Report Share Posted September 24, 2007 aa w przypadku formatowania baterji NiMH napiecie powinno rowniez spasc do 1V na 1 goniowo czy mniej ? Przepraszam za brak pol. czcionki! Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted September 24, 2007 Report Share Posted September 24, 2007 W przypadku Ni-Mh też napięcie ma być 1V/ogniwo. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 Jakie powinno być napięcie w pełni naładowanej baterii 9,6v (obciążonej w/w żarówką 12v/21w)? Ile minut mniej więcej rozładowywuje się bateria 9,6v 1200 mAh? (od stanu pełnego naładowania do 8v? Quote Link to post Share on other sites
Bedi Posted October 21, 2007 Report Share Posted October 21, 2007 (edited) A gdyby podłączyć szeregowo diode zenera tak by przepuszczała tylko odpowiednio duże napięcie?(coś mi się wydaje że będzie się strasznie grzać). Można dołączyć jeszcze w szereg jakiegoś LEDa dla sygnalizacji. Edited October 21, 2007 by Bedi Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted November 17, 2007 Report Share Posted November 17, 2007 Ja w MP5 cymy, mam latarkę, która się rozwaliła. Wyjąłem z niej diodę, przylutowałem kabelki i działa :P Pozdr. Quote Link to post Share on other sites
smyrtus Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 Ja dzisiejszego popołudnia zrobiłem swoją rozładowywarkę. Powstała ona z kilku kabelków, lampek choinkowych(14V; 3W), wiatraczka z zasilacza(PC 12V) i trochę taśmy. Lampki połączone są równolegle, dzięki temu jeśli jedna żarówka będzie słabiej świecić to wyciągamy ją i 2 pozostałe świecą się nadal i z większą mocą. Kilku z was pomyśli po co wiatraczek przyczepiony do kaloryfera? Po to żeby ciepłe powietrze rozchodziło się po pokoju, ot tak nic się nie marnuje. Quote Link to post Share on other sites
piopiopio Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 co sadzicie o takim "woltomierzu cyfrowym" który od razu sam rozładowuje baterie ?? Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted March 15, 2008 Report Share Posted March 15, 2008 (edited) Zbyt mała dokładność pomiaru moim zdaniem (2V). Z jakiego źródła pochodzi ten projekt, a raczej nie wiele mówiąca wzmianka? Nie wiadomo co myśleć na ten temat bo za bardzo nie ma nad czym debatować. Brak informacji na temat budowy układu (schemat, lista elementów, dokładny opis budowy i ewentualnej regulacji). Edited March 15, 2008 by FireBurner Quote Link to post Share on other sites
narabek Posted May 6, 2008 Report Share Posted May 6, 2008 Nie, kiedy napięcie na jedno ogniwo wyniesie 1V (ew. 0,8V albo 0,9V). Dla baterii 8,4V będzie to poniżej 7V, dla 9,6V będzie to 8V i tak dalej. Zbijając do zera zniszczysz baterie. :poddanie: Mam takie pytanie ile zajmuje rozładowanie baterii? Quote Link to post Share on other sites
FireBurner Posted May 11, 2008 Report Share Posted May 11, 2008 Czas rozładowania akumulatora zależy od jego pojemności i stopnia rozładowania. Wzór na czas rozładowania akumulatora: t=C/I t - czas rozładowania [h] C - pojemność akumulatora [mAh] I - prąd rozładowania [mA] Żeby czas wyszedł najbardziej wiarygodny to prąd rozładowania powinien mieć stałą wartość w czasie całego procesu rozładowywania (obciążenie źródłem prądowym), ale w większości wypadków przeciętny użytkownik będzie miał do dyspozycji jako obciążenie prawdopodobnie tylko żarówkę, rezystor lub wentylator komputerowy lub jeszcze coś innego. W takim przypadku do wzoru należałoby podstawić wartość średnią prądu rozładowania wyznaczoną doświadczalnie w czasie rozładowywania naładowanego do pełna akumulatora (potrzebny będzie do tego woltomierz i amperomierz jednocześnie włączone w obwód). Zdaję sobie sprawę, że nie każdy przeciętny użytkownik jest w stanie wykonać potrzebne pomiary lub nie będzie chciał dociekać jak to się dokładnie dzieje bo uzna, że nie ma takiej potrzeby i są to zbędne ceregiele, ale padło pytanie a ja na nie odpowiedziałem. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Darg Posted July 5, 2008 Report Share Posted July 5, 2008 Trochę odświeżę temat, pokażę jak zrobiłem swoją rozładowywarkę. Użyłem żarówki 24V/21W. Woltomierz kosztował 12zł, żarówka 1,5zł a przełącznik miałem ( ale kosztuje też coś koło 1,5zł). Do obwodu dodałem przełącznik który odłącza żarówkę tak aby sprawdzić napięcie baterii bez obciążenia. Tutaj jest schemat ideowy. Quote Link to post Share on other sites
shortee Posted October 23, 2008 Report Share Posted October 23, 2008 Czy ktoś z was próbował stworzyć rozładowarkę IVT 1171? Czy mogę prosić o kontakt na PW? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts