sgt.Chaos Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Przyklejanie szyny klejem to chybiony pomysł. Widzisz, niektórzy na forum piszą, że przykręcenie jej osłabia korpus i grozi uszkodzeniem, a widziałem też sporo przypadków gdy taka szyna na plastikowym body trzymała się i sprawdzała świetnie. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 (edited) Przepraszam, czyli w wypadku małego kolimatora można założyć przez boczną jaskółkę? Jeszcze jedna mała prośba czy ktoś powie jak rozkręcić to żeby założyć szynę http://www.gunfire.pl/product-yid-11521899...-AK-typA50.html a jak dla bocznej szyny. Zastanawiam się czy powierzyć to jakiemuś sklepowi by to zrobili profesjonalnie. Wiem że pewnie będzie jakaś instrukcja ale wolę wiedzieć wcześniej :strach: Edited September 8, 2008 by Filip7370 Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Odkręcasz dwie śrubki na dole "body", przykładasz ten montaż i wkręcasz śrubki z powrotem, gotowe. Ale ten montaż w skali brzydoty ma 9/10. Wydaje mi się, że w takim momencie to już lepszy byłby RIS zamiast nakładki na rurę gazową. Nie wiem niestety czy sprzedają takie komplety okładzin w PL oddzielnie. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Jak już pisałem broń ma być wygodna, w sumie po sprawdzeniu różnych opcji zdecydowałem że potrzeba mi kolimatora, zasadniczo chciałbym mieć RIS i ty pytanie czy lepiej jest kupić to A50 czy szynę boczną i montaż RIS. Przy założeniu że i tak body nie wytrzyma lunety. Na wyglądzie stricte radzieckim nie bardzo zależy. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Mi akurat nie chodziło o stricte radzieckość, a o wierność ostrymi AK ;) (taki montaż istnieje tylko w wersji airsoftowej). Jeśli chodzi o wygodę, to zmiana okładzin na oRISowane niewątpliwie pozwoli ci na zamontowanie gadżetu pod postacią dodatkowego chwytu (mówię o czymś takim), co poprawi ergonomię AK. Z drugiej strony kolimator faktycznie będzie dalej od oka. Nie jestem nic w stanie doradzić jeśli chodzi o montaż boczny, bo nie montowałem go nigdy. Decyzja oczywiście należy do Ciebie. Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Nie wiem niestety czy sprzedają takie komplety okładzin w PL oddzielnie. Komplety: chwyt + nakładka na ruręhttp://www.taiwangun.com/?str=product&prId=717 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=1765 http://www.asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=914 Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted September 8, 2008 Report Share Posted September 8, 2008 Jeśli chodzi o wygodę, to zmiana okładzin na oRISowane niewątpliwie pozwoli ci na zamontowanie gadżetu pod postacią dodatkowego chwytu (mówię o czymś takim), co poprawi ergonomię AK. Z drugiej strony kolimator faktycznie będzie dalej od oka. Myślałem nad tym, "badając" stwierdziłem że przy stosowaniu bocznej szyny (+ szyna ris) od oka do kolimatora byłoby 10 cm a przy chwycie A50 byłoby 2 razy tyle. może istotnie kupić boczną szynę i ją zamontować. Docelowo to będzie na pewno kolimator toteż tek okładziny się raczej nie przydadzą. Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted September 9, 2008 Report Share Posted September 9, 2008 Tak z ciekawości, może wpisze się tu ktoś komu body się posypało po nawierceniu pod montaż. Nie pytam złośliwie- ciekawy jestem czy był taki przypadek, czy jest to wyłącznie krążący mit : " uważam, że..." anyone??? Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted September 17, 2008 Report Share Posted September 17, 2008 Otóż mam ciekawą zagwostkę, od pewnego czasu zdecydowany jestem na szyne A50, jednak ta z czystej złośliwości się przedemną schowała. Nie jest dostępna w żadnym znanym mi sklepie i coś mi świta że nie będzie. Czy to logiczne byłoby kupowanie jaskółłki i ewentualnie jakiegoś montażu RIS na nią dysponując jedynie czysto domowymi sposobami? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Czy to logiczne byłoby kupowanie jaskółłki i ewentualnie jakiegoś montażu RIS na nią dysponując jedynie czysto domowymi sposobami? Domowe sposoby, w sensie montażu? Nie trzeba żadnych wymyślnych urządzeń- cała filozofia to przewiercenie w body 2 otworów i przykręcenie szyny dwoma śrubkami. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted September 18, 2008 Report Share Posted September 18, 2008 Czy gdzieś jest instrukcja jak rozebrać tego AK (CM031) żeby niczego nie rozbełtać? Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted September 19, 2008 Report Share Posted September 19, 2008 Była gdzieś, poszukaj w tematach o CM031 i o tuningu zewn. AK74 Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 Witam, Podepnę się nieco pod temat, więc nie bijcie. Pytanie mam takie, czy jest ogólnie dostępny na naszym rynku kolimator który będzie wizualnie pasował do AKS74 ? Zamierzam do swojego AK zamówić boczny montaż i do tego kolimator, a na kobre, ew. PK-a nie chce wydawać majątku. Proszę o pomoc, i z góry podziękuję za odpowiedzi typu "weź co Ci się będzie podobać" ps. szukałem, nie znalazłem podobnego tematu. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=49682 Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 (edited) Bóg Zapłać, aczkolwiek troszku mało mi to pomaga. Edited September 20, 2008 by Diablo Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 http://tantal.kalashnikov.guns.ru/collimator.html ZA PK-AS/W życzy sobie 230 USD + 28 USD przesyłka Jest to jak najbardziej koszerne połączenie, a PK-AS jest podobno bardzo dobrą optyką. Mówisz, zę nie chcesz wydawać majątku? To bezie problem, bo albo wydajesz majątek (pojęcie względne) i masz pasującą optyke, albo kupujesz cos z dekadenckiej zachodniej techniki. c'est la vie... Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted September 20, 2008 Report Share Posted September 20, 2008 brzydki ten kolimator jak pół du*y z za krzaka. Przyjdzie mi chyba kupic montaż boczny z risem i zamontować na nim jakis kolimator np: http://taiwangun.com/?str=product&prId=399 Nie jest to jakiś super koli, ale sprawdza sie, a koszerny być nie musi. Quote Link to post Share on other sites
koziar Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 Chyba, że masz ochotę zamontować jakąś racjonalną lunetę zamiast koli to gdzieś na necie chodzą szyny, że zamiast risa masz odrazu mocowanie pod lunetę. To też jest sensowne rozwiązanie bo akurat pieniężnie kosztuje tyle samo (45-55zł) ale masz odrazu podstawę pod lunetę. Ale też wchodzi druga opcja, nie każdy lubi analogowe wskaźniki celu ^.^ Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted September 29, 2008 Report Share Posted September 29, 2008 miałem kiedyś owy montaż boczny z pierścieniami, choczą teraz po allegro za 150 zł, Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts