Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Mp5 - silnik czy zębatki?

Recommended Posts

Witam!

Wrzuciłem do mojej mp5 by Cyma zestaw FTK z sprężyną M100 Guardera.

Drastycznie spadł mi ROF po tym wszystkim i wystąpiły problemy typu przy strzelaniu na semi włączało się czasami auto , niesamowicie głośna praca repliki, wrażenie jakby bateria była na wyczerpaniu (powolne naciąganie sprężyny) itp

Przerzuciłem sobie silnik od eMki CA brata i wszystko działa super, zero problemów z semi, auto i zdecydowanie lepszy rof.

Czy to wina silnika? Czy zębatek?

Jak wrzucę silnik CA ten to nie zrobi mi dyskteki z zębatek??

Bo na nowe zębatki i silnik narazie nie mam kasy, a zębatek nie chcę kupować bo mam wrażenie że Cymowski i tak za duzo przy nich nie zdziała :(.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Shpak

P.S. Szukałem na forum znalazłem kilka pokrewnych tematów, lecz one nie rozwiały moich wątpliwości

Guest Miles_ACE

Akumulator w cymie jest koszmarny...zobacz, że jak wsadzisz 8,4V lepszej firmy to rof jest o wiele lepszy. Silnik także nie należy do najfajniejszych. Według mnie wymiana aku byłaby lepszym rozwiązaniem od wymiany silnika. A o zębatki się nie martw, są nawet mocne.

Edited by Miles_ACE
Guest Miles_ACE

To sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Skoro na silniku od eMki CA działa jak powinno to zakup nowy silnik. A czy zębatki wytrzymają to loteria przy tuningu. Jednak powinny pociągnąć.

Zębatka na silniku CA ma nieco inny kąt nachylenia zębów niż na cymie. Trzeba będzie dokładnie naregulować położenie silnika albo zrobi ci dyskietkę z zębatki numer 1. Niemniej wymiana silnika to dobre rozwiązanie w tej sytuacji...

Oprócz regulacji kluczem trzeba dobrze naregulować wysokość zębatki numer 1 podkładkami. Jak nastawiłem źle o 1 grubszą podkładkę to ledwo CA HighTorque ciągnął m120... Nie mówiac o tym , że po 20 rozbiórce GB z rzędu tak mi sie mieszało we łbie, że nawaliłem podkładek ile wlazło i zębatki w ogóle sie nie kręciły:D:D :wink: . Przy rozkręconym GB układasz tę jedną zebatkę i przytawiasz dokładnie równolegle silnik ręką i patrzysz czy ma daleko do zębatki ... Ewentualne odchyły podkładkujesz jak należy a dopiero na końcu imbusem.

Poldeck ma rację, podkładkowanie pierwszej zebatki również możesz wybróbować. Jesli podkładkowanie i regulacja nie dadzą efektu to wymień silnik albo zamień się z bratem (jeśli jemu Cyma będzie działała jak należy).

pozdrawiam

Edited by tofik___

Dokładnie,w GB nie może być oporów.Tzn. zębatki muszą kręcić się swobodnie ale nie mogą mieć luzów,zespół tłoka i cylindra też musi chodzić miękko-kiedyś przy doszczelnianiu teflonem dałem go za dużo i głowica tłoka chodziła ciężko w cylindrze przez co efekt było podobny co u ciebie,czyli spadek szybkostrzelności.

Splinter, masz rację, zębatki nie mogą mieć luzów ale akurat w tym przypadku nie chodzi o opory na zębatkach, tylko o ustawienie pierwszej zębatki względem zębatki silnikowej. Reszta zębatek, jasna sprawa że muszą być dobrze z podkładkowane żeby nie było oporów, ale przypuszczam że jest w porządku, skoro na silniku CA chodzi... Jesli by były jakieś opory to myślę że nawet na silniku CA były by problemy z naciąganiem. Tak że trzeba się zająć odpowiednim ustawieniem pierwszej zębatki a później regulację silnika. Jeśli to nie pomoże to silnik do wymiany (a najlepiej ZAmiany).

pozdrawiam

Silnik CA ma minimalnie innej średnicy zębatkę więc na pewno trzeba zacząć od sprawdzenia podkładek. Ja w R7 wella jak zmieniłe oryginalny silnik na CA HT to się zacinał w tylnym położeniu bo przekładnia kątowa miała za duży opór...

Wstaw silnik CA HIGH SPEED

http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=420

Bedzie ok poniewaz on nie potrzebuje aż tak dobrej bateri ma szybszy zryw i zwieksza szybkostrzelnosc duzo lepsza od zwyklego CA.

Lub

wstaw lepsza baterie (identyczne obiawy mialem w mojej mp5 TM po wstawieniu sprezyny m100+bore up) mialem intellecta 8,4v 1200(replika sie na niej dlawila) wstawilem KAN 9,6v 3000MAH i rof jest piekny "kosiara"

Pozdrawiam

Edited by nastuk