michalll Posted June 6, 2007 Report Share Posted June 6, 2007 Szukałem, szukałem i znaleźć tu nic nie mogłem: próbował ktoś używać takiego bipoda? http://www.allegro.pl/item203400806_bipod_...tel_nowosc.html wersja bardzo ekonomiczna, mniejszą wadą jest to, że trzeba go tachać osobno, większą - mała stabilność (być może na potrzeby asg wystarczy) Klasyczny bipod (z tych tańszych) to wydatek rzędu 150 zł z montażem. Taki wynalazek - 45 zł z przesyłką. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted June 6, 2007 Report Share Posted June 6, 2007 Żadna okazja. To coś kosztuje 39 zł i jest z plastiku. Za 25 zł można kupić dwójnóg do tantala, który jest z metalu. Z reguły są dostępne na allegro, ale dziwnym trafem teraz ich nie ma :-P Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted June 6, 2007 Author Report Share Posted June 6, 2007 No jasne, mi chodzi tylko o konstrukcję. Rozumiem że te do tantala są ok? Quote Link to post Share on other sites
kydrys Posted June 6, 2007 Report Share Posted June 6, 2007 mam taki i spisuje się bez zarzutu, ale czasem zdarzyć się może, że w biegu odpadnie, więc najlepiej nosić go oddzielnie i zaczepiać dopiero przy celowaniu, co nie jest jakąś straszną stratą czasu, bo potrzeba na to dosłownie sekundę. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted June 6, 2007 Report Share Posted June 6, 2007 Od Tantala działają na tej samej zasadzie co te plastiki i mają te same wady i zalety. Ogólnie jest to prosta konstrukcja i nie da się w nich nic spierniczyć, więc są OK :wink: Innym rozwiązaniem przy przygotowywaniu swojego stanowiska ogniowego może być zdjęcie plecaka i użycie go zamiast dwójnogu, choć trwa to nieco dłużej. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted June 6, 2007 Author Report Share Posted June 6, 2007 Plecaka właśnie nie noszę, więc stąd problem. Z tego co piszecie wydaję się, że to fajne rozwiązanie. Dzięki za info! Quote Link to post Share on other sites
Tomkower Posted June 7, 2007 Report Share Posted June 7, 2007 ..., że w biegu odpadnie, więc najlepiej nosić go oddzielnie i... Chyba że by go czymś od góry zakleic lub wykonać jakąś prowizoryczną blokade, coby sie sam nie składał. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted June 7, 2007 Author Report Share Posted June 7, 2007 Mam takie pytania do użytkownika: Czy ma jakąś sprężynę/inną blokadę w pozycji rozłożonej? Jaką ma wysokość w pozycji rozłożonej (mniej więcej)? Kydrys, Ty masz taki plastikowy czy tantalowy? Quote Link to post Share on other sites
Assarin Posted June 7, 2007 Report Share Posted June 7, 2007 Że tak pozwolę sobie zacytować "Skurcza" Zostaw syntetyk!... ratuj życie! :-F Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted June 7, 2007 Report Share Posted June 7, 2007 mam taki i spisuje się bez zarzutu, ale czasem zdarzyć się może, że w biegu odpadnie, Też mam taki, ale widocznie mam lepszą sprężynę, ponieważ nie jest możliwe, żeby sam się odpiął. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted June 7, 2007 Author Report Share Posted June 7, 2007 rozumiem, że w tym od tantala jest sprężyna? Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted June 7, 2007 Report Share Posted June 7, 2007 Tak. Umożliwia ramionom dwójnogu zaciśnięcie się na lufie. Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted June 7, 2007 Report Share Posted June 7, 2007 O, na Allegro pojawiły się znów dwójnogi do Tantala- niestety cena wzrosła: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=203463217 Dzięki dość mocnej sprężynie zaciśnięty dwójnóg sam raczej nie spadnie, ale z drugiej strony nie posiada żadnego zatrzasku blokującego go po złożeniu- trzeba użyć kawałka drutu, gumki etc Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted June 7, 2007 Report Share Posted June 7, 2007 Opaska zaciskowa do kabli. Sprawdzone - działa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts