Guest Kapitan Mitchell Posted June 8, 2007 Report Share Posted June 8, 2007 Witam Nie wiedziałem gdzie założyć ten temat więc zdecydowałem się go napisać w tym dziale. Otóż oglądałem ostatnio film "Amerykańscy chłopcy" i zaciekawiły mnie zapięcia ich hełmów. W moim fritzie mam zwykłe jedno-punktowe zapięcie i bardzo to przeszkadza bo hełm lata mi po całej głowie i chciałbym się dowiedzieć ilo-punktowe zapięcia mieli żołnierze w właśnie tym filmie. Chciałbym się też dowiedzieć ile mogą one kosztować i gdzie je kupić. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
noah Posted June 8, 2007 Report Share Posted June 8, 2007 Nie wiem jakie mieli w tym filmie; ale ja mam zapięcie trzy-punktowe; o takie: ( zdjęcie from YuriK80; od którego kupowałem hełm ) Sprawdza się bardzo dobrze; czasem można dostać takie coś na allegro. Pozdr. Quote Link to post Share on other sites
Guest Kapitan Mitchell Posted June 8, 2007 Report Share Posted June 8, 2007 Nie mieli podobne ale ich zapięcia szły jeszcze pod uchem do tylnej części hełmu gdzie można było je regulować Quote Link to post Share on other sites
Regin Posted June 8, 2007 Report Share Posted June 8, 2007 Witam Najprawdopodobniej chodzi o hełm MICH: taki jak ten z 4-ro punktowym mocowaniem. Quote Link to post Share on other sites
Guest Kapitan Mitchell Posted June 8, 2007 Report Share Posted June 8, 2007 Nie to nie chodziło o Micha, ale o Fritza ale zapięcie było takie same, tylko ze do Fritza ja potrzebuje Quote Link to post Share on other sites
noah Posted June 8, 2007 Report Share Posted June 8, 2007 (edited) Nie mieli podobne ale ich zapięcia szły jeszcze pod uchem do tylnej części hełmu gdzie można było je regulować Może tego nie widać na zdjęciu; ale u mnie właśnie tak jest :D Zapięcie mocuje się z przodu; tam gdzie standardowe; oraz z tyłu gdzie się "zchodzą" paski z przodu ( idą pod uchem ). Regulacja ich jest "wszędzie"; czyli i z przodu i z tyłu ;) Może tu będzię to lepiej widać ( widok z boku; na czerwono zaznaczone jak biegnie pasek po jednej stronie ): ( Zdjęcie from me ;) ) Edited June 8, 2007 by noah Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 8, 2007 Report Share Posted June 8, 2007 PASGT też może mieć czteropunktowe zawieszenie - po użyciu zestawu konwersyjnego BLSS z Oregon Aero. Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 (edited) Panowie z filmu "Amerykańscy Chłopcy" mieli przy Fritzach paski 3-pkt (prawie wszyscy).. Zresztą ten film jest żałosny... Dominik to byli panowie z UeS Army (hooah!!! D3lT4)... Edited June 25, 2007 by Flame Quote Link to post Share on other sites
Szarak Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 Temat zapewne stary, ale po co otwierać nowy :) Pytanie jest takie. Jak zamontować takie zawieszenie trójpunktowe na ten hełm. Drugie pytanie brzmi jak zamontować do PASGT zapięcie czteropunktowe? Z góry dziękuje za odpowiedz :) Pozdrawiam Szarak, Quote Link to post Share on other sites
noah Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 Z zapięciem 3-punktowym nie ma problemu, odkręcasz 2 śrubki gdzie są normalnie zamontowane paski i trzecią z tyły, gdzie będą się schodzić. 5 min roboty i gotowe. Z zawieszeniem 4-puntkowym Ci już nie pomogę, bo nie wiem jak tam rozłożone są paski. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 Zależy jaki ten 4-punkt jest. Firma Oregon Aero w swoich zestawach konwersyjnych do PASGT posiada specjalną szynę, do której przykręca się paski. Natomiast w zestawach firmy SKYDEX (których nota bene kilka mam :) ) są przykręcane do istniejących śrub Na zdjęciu widać trzy śruby - paski SKYDEX'u przykręca się do prawej i lewej (nie środkowej). Jak będę miał chwilę to cyknę zdjęcie z oryginalnej instrukcji z paczki z zestawem SKYDEX PASGT RETROFIT KIT. Quote Link to post Share on other sites
Szarak Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 Chodzi mi o te z gunsmoke`a :) Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 wiercimy xD Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 Te od GS to paski z SDS do MICHa - mają szersze otwory i będą Ci biegać na śrubach od PASGT. Quote Link to post Share on other sites
Szarak Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 fff... Auć :P No to chyba jednak zdecyduje się na trójpunktowe zawieszenie :P A które jest wygodniejsze ? Pozdrawiam Szarak, Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 MICH :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 Popieram przedmówce :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Szarak Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 (edited) Nie.. Ja wzoruje się na rangersie z lat 90 :) Więc odpada :P Ale dzięki za troskę :P Edited November 27, 2007 by Szarak Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 Oto widok na PASGT po wstawieniu paska 4-punktowego by SKYDEX. Myślę, że w wariancie ekonomicznym wystarczy wstawienie samych pasków pod stary fasunek, ale może to wymagać nieco dłuższych śrub. Quote Link to post Share on other sites
Krysiek Posted January 18, 2008 Report Share Posted January 18, 2008 (edited) Mam parę pytań o paski trzypunktowe i o hełm więc nie będę zakładał nowego tematu tylko się spytam tutaj, więc: 1. Czy paski trzypunktowe da się podpiąć pod ABS-ową kopię fritza, czy tylko pod oryginał ? 2. Czy przy podpinaniu do ABS-owego fritza będą jakieś problemy ? 3. Czy to ogólnie ma sens podpinać paski trzypunktowe pod ABS-ową replikę fritza ? p.s. Hełm np. taki http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=296281312 Edited January 18, 2008 by Krysiek Quote Link to post Share on other sites
noah Posted January 18, 2008 Report Share Posted January 18, 2008 (edited) Z tego co widzę ten „hełm” ma imitacje śrub. :D A więc nici z tego ( no chyba że się mylę ). A sens czegoś takiego – sam sobie odpowiedz, zawieszenie droższe od hełmu... Edited January 18, 2008 by noah Quote Link to post Share on other sites
Krysiek Posted January 18, 2008 Report Share Posted January 18, 2008 A pod oryginalne ? np. takie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=294558261 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=295434672 Quote Link to post Share on other sites
noah Posted January 18, 2008 Report Share Posted January 18, 2008 Z oryginałem nie ma najmniejszych problemów. Sam tak mam ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 18, 2008 Report Share Posted January 18, 2008 Jak myślisz? Oryginalny pasek będzie pasował do oryginalnego hełmu? Pewnie nie... Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted January 18, 2008 Report Share Posted January 18, 2008 Krysiek nie żartuj, że chcesz kupić z tych aukcji i w tych cenach frycka :-F Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts