REMOV Posted October 4, 2003 Report Share Posted October 4, 2003 Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted October 4, 2003 Report Share Posted October 4, 2003 Wygląda jak futurystyczna wersja g36 ogólnie rzecz biorąc : mniam :) Quote Link to post Share on other sites
Cactoos Posted October 7, 2003 Report Share Posted October 7, 2003 Od automatic rifle do pdw... robi wrażenie :o Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted October 8, 2003 Report Share Posted October 8, 2003 Robi wrażenie fucktycznie, nie mogłem sie doszukać tylko wagi wersji RKMowej z magazynkiem na 100 naboji i dwójnogiem, i jakos nie mogłem zauważyc czy ten dwójnog jest składany. Ech era drewnianego łoża i kolby ostała sie tylko juz w myśliwskiej broni. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted October 8, 2003 Report Share Posted October 8, 2003 I to tez juz nie Pinky bo w nowych egzemparzach czesto stosuje sie okladziny i loza z imitujacego drewno tworzywa. Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted October 8, 2003 Report Share Posted October 8, 2003 jak dobrze widze to ten dwojnog jest skladany i sklada sie w miejscu opisanym "handguard" :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 8, 2003 Report Share Posted October 8, 2003 skoro jest podpisane "integral folding bipod" to jest calkiem duza szansa ze masz racje... powiedzialbym nawet ze na pewno masz racje ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted October 11, 2003 Report Share Posted October 11, 2003 Wygląda jak futurystyczna wersja g36 It is a futurystyczna wersja G36 =) W kazdym razie od G36 zaczynano, prawda REMOV? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 11, 2003 Author Report Share Posted October 11, 2003 It is a futurystyczna wersja G36 =) W kazdym razie od G36 zaczynano, prawda REMOV?Karabinek tworzony był przez firmę Hecker u. Koch na bazie swoich poprzednich modeli. Ile w XM8 jest z G36 trudno określić jednoznacznie i takowego wyzwania bym się nie podjął, zwłaszcza, że jest to bodaj trzeci albo czwarty prototyp tej konstrukcji jaką widziałem i nikt nie twierdzi, że jest to wersja ostateczna. I co dokładnie znajduje się w środku i jakie są różnice i podobieństwa do G36. Mnie tylko zastanawia fakt, że determinuje się rodzaj broni oceniając wygląd magazynka, bo tak poza tym zewnętrznie to z G36 tego karabinka nic nie łączy. A sam magazynek jest żywcem skopiowany z StG 90. Quote Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted October 11, 2003 Report Share Posted October 11, 2003 Podoba mi sie przelacznik trybu strzelania z obydwu stron, wkoncu ktos pomyslal (w sumie to nic nowego), szkoda tylko że nie pomyslano o przestawianym oknie wyrzutu lusek prawa lub lewa strone (sorki jak ktos jest obureczny to dla niego wazne). Podoba mi sie to ze bron nie jest Bulpup a mimo to gabaryty jej nie sa wielkie. Dziwi mnie tylko stosowanie gornego chwytu transportowego, w M 16 jego przydatnosc jest dla mnie mocno dyskusyjna. Ergonomicznosc chwytu pistoletowego jakos nie zadowala, w siermieznym AK wyglada to o wiele lepiej. Szczerze powiedziawszy trzeba by go wziasc w lapki zeby zobaczyc czy "pasuje". Zauważcie ze jak sie przyjzec to wcale nie jest taki nowatorski i super Cyberpunkowy, np w porownaniu do Tavora, ale jakos polaczeniem konserwatywnosci i nowoczesnosci w tym wypadku wzbudza zaufanie. Chyba juz zakorzenilo sie robienie systemow broni opartych na jednym modelu, tak ze wystarczy zmienic pare drobiazgow i mamy z karabinka karabin lub RKM albo subkarabinek tak jak w Augu Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 11, 2003 Author Report Share Posted October 11, 2003 Podoba mi sie przelacznik trybu strzelania z obydwu stron, wkoncu ktos pomyslal (w sumie to nic nowego), szkoda tylko że nie pomyslano o przestawianym oknie wyrzutu lusek prawa lub lewa strone (sorki jak ktos jest obureczny to dla niego wazne). Przestawianie okna wyrzutowego największe znaczenie ma dla konstrukcji bezkolbowych. W przypadku karabinków w układzie klasycznym jest nieistone, zwłaszcza, że ułatwieniem dla strzelców leworęcznych jest odbijacz łusek - obecny od czasu M16A2 zarówno w G36 jak i teraz w XM8. To jest właśnie ukłon w stronę tych dziwnych ludzi :wink: Podoba mi sie to ze bron nie jest Bulpup a mimo to gabaryty jej nie sa wielkie. Bo to jest karabinek - gabaryty nie są wielkie, ale sama broń jest w porównaniu z konstrukcjami bezkolbowymi długa. Poza tym, co Cię znowu w układzie bez kolby właściwej razi? Amerykanie są pod tym względem konserwatywni - ani w latach '50 nie przyjęli konstrukcji bezkolbowych do uzbrojenia (Garand T-31, EM-2), ani w '60 (SPIW), ani w '80 (ACR - Steyr ACR, G11) to i teraz nie chcą. Dziwi mnie tylko stosowanie gornego chwytu transportowego, w M 16 jego przydatnosc jest dla mnie mocno dyskusyjna. Nie wiem dla kogo jest dyskusyjna? Mnie uchwyt transportowy we wszystkich nowych karabinkach (G36, SAR-21) ani trochę nie dziwi, jest to doskonały pomysł, związany z ergonomią broni. Ergonomicznosc chwytu pistoletowego jakos nie zadowala, w siermieznym AK wyglada to o wiele lepiej. Szczerze powiedziawszy trzeba by go wziasc w lapki zeby zobaczyc czy "pasuje". Dla kogo wygląda lepiej, dla tego wygląda. W AK uchwyt akurat był wyjątkowo tragiczny. Nieco lepszy był w AKM, ale i tak w porównaniu z proponowanym w XM-8 jest delikatnie rzecz biorąc do niczego. Zauważcie ze jak sie przyjzec to wcale nie jest taki nowatorski i super Cyberpunkowy, np w porownaniu do Tavora, ale jakos polaczeniem konserwatywnosci i nowoczesnosci w tym wypadku wzbudza zaufanie. Nie rozumiem co to znaczy być "nowatorski i cyberpunkowy", ale mam wrażenie, że wiele nowoczesnych konstrukcji strzeleckich musi Cię rozczarowywać. W porównaniu do Tavora pod względem wzornictwa XM-8 jest daleko bardziej futurystyczny. Co Ty tam widziesz konserwatywnego, a co nowoczesnego nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted October 11, 2003 Report Share Posted October 11, 2003 Mały offtopic ale nie chce zakładac nowego wątku więc zadam te pytanie tutaj: Remov, mógłbyś wyjaśnić na czym polega odbijacz łusek ? Czy dobrze kojarze, że odbijacz powoduje lot łuski lekko do przodu tzn. w prawo i w przód ? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted October 11, 2003 Author Report Share Posted October 11, 2003 Remov, mógłbyś wyjaśnić na czym polega odbijacz łusek ? Czy dobrze kojarze, że odbijacz powoduje lot łuski lekko do przodu tzn. w prawo i w przód ?Dokładnie. Jest to niejako ukłon w stronę strzelców leworęcznych, aby wyrzucane łuski nie trafiały ich np. w ramię. Oczywiście powodem wprowadzenia tego udogodnienia nie była tylko wygoda ludzi jedzących zupę lewą ręką :wink: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted November 15, 2003 Author Report Share Posted November 15, 2003 A jak to wygląda na żywo (no, poniekąd, to są modele), zdjęcia z AUSA 2003. Przepraszam za jakość, ale jest to tylko kawałek zeskanowanego przez mojego znajomego nowego RAPORTu WTO. XM8 XM8 PDW XM25 Schemat rozwoju Quote Link to post Share on other sites
ko5ma Posted November 16, 2003 Report Share Posted November 16, 2003 Jak na razie testy dają pozytywne rezultaty... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts