Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kolejna odslona XM8 (uwaga bardzo duze pliki)

Recommended Posts

It is a futurystyczna wersja G36 =) W kazdym razie od G36 zaczynano, prawda REMOV?
Karabinek tworzony był przez firmę Hecker u. Koch na bazie swoich poprzednich modeli. Ile w XM8 jest z G36 trudno określić jednoznacznie i takowego wyzwania bym się nie podjął, zwłaszcza, że jest to bodaj trzeci albo czwarty prototyp tej konstrukcji jaką widziałem i nikt nie twierdzi, że jest to wersja ostateczna. I co dokładnie znajduje się w środku i jakie są różnice i podobieństwa do G36. Mnie tylko zastanawia fakt, że determinuje się rodzaj broni oceniając wygląd magazynka, bo tak poza tym zewnętrznie to z G36 tego karabinka nic nie łączy. A sam magazynek jest żywcem skopiowany z StG 90.

Podoba mi sie przelacznik trybu strzelania z obydwu stron, wkoncu ktos pomyslal (w sumie to nic nowego), szkoda tylko że nie pomyslano o przestawianym oknie wyrzutu lusek prawa lub lewa strone (sorki jak ktos jest obureczny to dla niego wazne). Podoba mi sie to ze bron nie jest Bulpup a mimo to gabaryty jej nie sa wielkie. Dziwi mnie tylko stosowanie gornego chwytu transportowego, w M 16 jego przydatnosc jest dla mnie mocno dyskusyjna. Ergonomicznosc chwytu pistoletowego jakos nie zadowala, w siermieznym AK wyglada to o wiele lepiej. Szczerze powiedziawszy trzeba by go wziasc w lapki zeby zobaczyc czy "pasuje". Zauważcie ze jak sie przyjzec to wcale nie jest taki nowatorski i super Cyberpunkowy, np w porownaniu do Tavora, ale jakos polaczeniem konserwatywnosci i nowoczesnosci w tym wypadku wzbudza zaufanie. Chyba juz zakorzenilo sie robienie systemow broni opartych na jednym modelu, tak ze wystarczy zmienic pare drobiazgow i mamy z karabinka karabin lub RKM albo subkarabinek tak jak w Augu

Podoba mi sie przelacznik trybu strzelania z obydwu stron, wkoncu ktos pomyslal (w sumie to nic nowego), szkoda tylko że nie pomyslano o przestawianym oknie wyrzutu lusek prawa lub lewa strone (sorki jak ktos jest obureczny to dla niego wazne).
Przestawianie okna wyrzutowego największe znaczenie ma dla konstrukcji bezkolbowych. W przypadku karabinków w układzie klasycznym jest nieistone, zwłaszcza, że ułatwieniem dla strzelców leworęcznych jest odbijacz łusek - obecny od czasu M16A2 zarówno w G36 jak i teraz w XM8. To jest właśnie ukłon w stronę tych dziwnych ludzi :wink:
Podoba mi sie to ze bron nie jest Bulpup a mimo to gabaryty jej nie sa wielkie.
Bo to jest karabinek - gabaryty nie są wielkie, ale sama broń jest w porównaniu z konstrukcjami bezkolbowymi długa. Poza tym, co Cię znowu w układzie bez kolby właściwej razi? Amerykanie są pod tym względem konserwatywni - ani w latach '50 nie przyjęli konstrukcji bezkolbowych do uzbrojenia (Garand T-31, EM-2), ani w '60 (SPIW), ani w '80 (ACR - Steyr ACR, G11) to i teraz nie chcą.
Dziwi mnie tylko stosowanie gornego chwytu transportowego, w M 16 jego przydatnosc jest dla mnie mocno dyskusyjna.
Nie wiem dla kogo jest dyskusyjna? Mnie uchwyt transportowy we wszystkich nowych karabinkach (G36, SAR-21) ani trochę nie dziwi, jest to doskonały pomysł, związany z ergonomią broni.
Ergonomicznosc chwytu pistoletowego jakos nie zadowala, w siermieznym AK wyglada to o wiele lepiej. Szczerze powiedziawszy trzeba by go wziasc w lapki zeby zobaczyc czy "pasuje".
Dla kogo wygląda lepiej, dla tego wygląda. W AK uchwyt akurat był wyjątkowo tragiczny. Nieco lepszy był w AKM, ale i tak w porównaniu z proponowanym w XM-8 jest delikatnie rzecz biorąc do niczego.
Zauważcie ze jak sie przyjzec to wcale nie jest taki nowatorski i super Cyberpunkowy, np w porownaniu do Tavora, ale jakos polaczeniem konserwatywnosci i nowoczesnosci w tym wypadku wzbudza zaufanie.
Nie rozumiem co to znaczy być "nowatorski i cyberpunkowy", ale mam wrażenie, że wiele nowoczesnych konstrukcji strzeleckich musi Cię rozczarowywać. W porównaniu do Tavora pod względem wzornictwa XM-8 jest daleko bardziej futurystyczny. Co Ty tam widziesz konserwatywnego, a co nowoczesnego nie wiem.
Remov, mógłbyś wyjaśnić na czym polega odbijacz łusek ? Czy dobrze kojarze, że odbijacz powoduje lot łuski lekko do przodu tzn. w prawo i w przód ?
Dokładnie. Jest to niejako ukłon w stronę strzelców leworęcznych, aby wyrzucane łuski nie trafiały ich np. w ramię. Oczywiście powodem wprowadzenia tego udogodnienia nie była tylko wygoda ludzi jedzących zupę lewą ręką :wink:
  • 1 month later...