aLBEDo Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 Czy można ładować baterię 9.6V ładowarką 9V ? Albo baterię 8.4V ładowarką 7.6 ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 Jeśli chodzi Ci o to, czy popsujesz w ten sposób baterię - to odpowiedź brzmi nie. Jeśli o to, czy ją nałądujesz - odpoiedź też brzmi nie. Jesli masz np. baterię 9.6V, a ładaowarka ma napięcie wyjściowe 8.4V, to naładuje ona baterię do poziomu 8.4V i na tym skończy. Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 Co więcej, napięcie ładowarki nie tylko nie może być niższe, a powinno być nawet wyższe niż napięcie ładowanej baterii. W przypadku ogniw NiCd ok. 1,6 V na ogniwo (choć ogniwo ma nominalnie 1,2 V). Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 A nie 1.4V na ogniwo? 1.6 to trochę za dużo. Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted June 13, 2007 Report Share Posted June 13, 2007 Standardowe napięcie ładowania dla ogniwa NiCd wynosi 1,45 do 1,65 V. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 No fakt, ale to też zależy od ładowarki, powinno być 1,4V, tak jest najbezpieczniej, ale kto by sie przejmował, za rok jak aku. straci 20% wydajności, myślę że nie będziemy płakać. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Inferno pisał o napięciu ładowania, a Ty piszesz o napięciu ogniwa bez obciążenia po ładowaniu. Mam rację? Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Tak mówią, ale nie należy wierzyć we wszystko co mówią... Powiada się również, że baterię rozładować należy nie dalej niż do 0,9V (max 0,85) na ogniwo, a poniżej tej wartości bateria jest do śmieci. Mam acu 8,4 1700mAh na ogniwach Sanyo, które zostało przez zapomnienie dwa razy rozładowane do 0,01V na cały pakiet. Bateria mimo to działa nadal i nie zauważyłem nawet jakiegokolwiek spadku pojemności czy wydajności. 8) Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 przez zapomnienie? - Tzn. leżąc w szufladzie z 2 miechy czy jak? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Myślę, że chodzi o to, że Inferno zapomniał odłączyć jej od rozladowywarki :) Jeśli chodzi o napięcie 1.4V na ogniwo to akurat sprawdzone - sam mierzyłem :) Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted June 15, 2007 Report Share Posted June 15, 2007 Gallain, dobrze myślisz. Moja "rozładowarka" to żarówka samochodowa z podstawką własnej roboty i przyłączami do woltomierza. Moje acu utrzymuje niemal identyczne napięcie przez cały czas rozładowania i dopiero na samym końcu napięcie zaczyna lecieć na łeb na szyję. Woltomierz wskazuje 8,5 a 10 minut póżniej jest już 3. Wystarczyło, że wyszedłem na godzinę z pokoju i z 8+ wyssało ją do cna. Misiek009, bateria, która sobie po prostu leży w szufladzie nigdy nie rozładuje się samoistnie poniżej bezpiecznego poziomu. Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted June 16, 2007 Report Share Posted June 16, 2007 Dzięki - nie wiedziałem, a dobrze wiedzieć :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts