Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

zgiety antireversal- prosba o pomoc

Recommended Posts

witam

mam powazny problem z gb v2 - juz drugi anti rev. zostal zgiety bez wyraznej przyczyny- gb chwile pracuje - nastepnie jest zaciecie i ar. jest zgiety

macie pomysl co to?

Może zacznijmy od tego jaki posiadasz Tuning bo jak na mój gust to zębatka silnikowa musi mieć straszliwą moc żeby zgiąć anti rewersal.

Ten antireversal jest tam gdzie kuleczka wchodzi koło hopka? Bo mnie to ciekawi co to takiego ;-)

Nie. AR to blokada wracania tłoko na zębatce silnikowej. Zapobiega cofaniu się zębatek przy nie oddaniu pełnego strzału.

Generalnie zaryzykuję twierdzenie że AR można zdeformować jedynie przy pomocy kafara wbijającego betonowe słupy o metrowej średnicy na 10m w ziemię.

Chyba że jest made in china i wykonany z metalopodobnej masy papierowej.

Generalnie w takiej sytuacji problem o_czym_właściwie_mówimy rozwiąże fotka.

Miałem ostatnio podobny problem w CA starej daty. Pogięło AR po 4 latach na przeróznych spręzynach i miliardzie kulek. Cóż nic nie jest niezniszczalne - kup nowy to nie majątek.

A co do przyczyny to zgiąc może tylko cofająca sie zębatka - im mocniejsza spręzyna tym solidniej walnie ta zebatka w AR. częściowo eliminuje to zjawisko wicej zębów przeciwpowrotnych na zebatce silnikowej - teraz część producentów daje 4 zeby

Miałem podobny problem w starym m15. Oś antirewersala również się wykrzywiała, nie mialem pojęcia czemu i przez lata nigdy tego nie odkryłem. Raz zmieniłem antirewersal ale to tylko tak "profilaktycznie" bo spokojnie mogłem jechac na tym wygiętym (działał jak trzeba). Dodam że miałem już nowszy typ zębatek z cztereme zębami przeciwpowrotnymi, a sprężyna była stockowa :)

Edited by tofik___