bajeczny Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Witam! Mam pare pytań: 1. Czy w karabinach G&P (m4a1, m4 ras itd) jest sens wymieniać lufe na precke, czy bedzie duza roznica w celności? 2. Które precki sa lepsze: Prometheus (6,03) czy KM head 19,50 (6,04) 2. Czy stockową gumke HU tez należy wymienić? 4. Które gumki HU są lepsze: Silikonowa Guarder czy silikonowa Systema dzięki za pomoc! Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 1) Tak. Z tego co wiem (od ASGShopu) nowe G&P nie maja juz precyzyjnej lufy. Precyzyjna lufa do podstawa. 2) Zalezy do czego. KM Head - zawsze dobre. Prometheus - raczej jest sens tylko w snajperach. 3) Zależy. Zwykle nie, dopiero ja kmasz problemy lub robisz solidny ugrade. 4) Obie są polecane. Ja wolę Systemę. Quote Link to post Share on other sites
chaota Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Co do precek.... niestety koniecznośc ... A co do gumek to przeroczysta Guarder do 400fps, pow. Systema ,bo czarna guardera jest kiepska ,do solidnego upa tylko czerwona prometeusa... Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 Przezroczysta Guardera jest bardzo delikatna, rozwaliła mi się od tak podczas strzalania, ale może to był felerny egzemplarz. Przy Systemie masz pewność, że nic Ci się nie zepsuje (o ile odpowiednio zamontujesz). Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted June 17, 2007 Report Share Posted June 17, 2007 1. Stockowo G&P mają 6.08, czyli standardową, dobrze wykonaną, lufe nieprecyzyjną. 2. j/w. Jesli nie potrzebujesz niewiadomo czego, systema daje rade. 3. Gumki G&P sa raczej marne, więc proforma warto zmienić. 4. Ja wole Systeme- dobrze podkręca i ma większa żywotność od Guardera. Quote Link to post Share on other sites
bajeczny Posted June 18, 2007 Author Report Share Posted June 18, 2007 (edited) Wielkie dzięki za pomoc. Czy warto na "dzień dobry" zamienić jeszcze jakąś stockową część w tych G&P? Wydaje mi się, że nie ale kto wie... I czy dystanser tez wymienić? I czy można dostać gumki Systema sprzdawane z dystanserem? Edited June 18, 2007 by bajeczny Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted June 18, 2007 Report Share Posted June 18, 2007 Po prostu upewnij sie, że jest szczelny. Z 360-380fps spokojnie pobiegasz kilka lat. Quote Link to post Share on other sites
bajeczny Posted June 18, 2007 Author Report Share Posted June 18, 2007 Jeszcze mam 1 pytanie: Gumka systema w zestawie ma mosiężny pierścień usztywniający lufę. Czy G&P w stocku ma zainstalowane taki pierścień, co on daje i czy warto go instalować? Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted June 18, 2007 Report Share Posted June 18, 2007 Różnie. Zależy od lufy. To nie jest pierścień uszczelniający, tylko po prostu ciasno trzyma preckę. Na przykładzie lufy Systemy: kiedyś lufy były dopasowane ciasno do komory i wtedy trudno sie je zakładało, potem zaczęli robić lufy o mniejszej średnicy i żeby nie latały tak bardzo w komorze, dodają ten pierścień, żeby "ustalić" lufę. Ja tego nie używam, bo i tak owijam taśmą teflonową. Ale w zasadzie powinno się tego przy nowej lufie używać. Niektóe firmy dalej robią lufy "grube" lub też (np. MB) nie dodają owego pierścienia. Quote Link to post Share on other sites
bajeczny Posted June 20, 2007 Author Report Share Posted June 20, 2007 A czy moge do stockowego G&P wsadzić bezpiecznie sprężyne guardera M120 i czy nie wplynie to znacząco na żywotność repliki? Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 Wytrzyma, raczej wpłynie. Nie do stwierdzenia co i kiedy pójdzie oraz czy akurat od sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
Speaker Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 Ja w swoim SAM-R G&P 2007 mam 6.04mm stockowo i mysle ze wymiana na 6.03 nie jest az tak konieczna... Quote Link to post Share on other sites
MONKeyman Posted June 20, 2007 Report Share Posted June 20, 2007 Jak kupowałem w kwietniu swoją M4, to na stronce sklepu (bez kryptoreklamy:) widniało, że lufa to 6,04. Jednak lufa wydaje mi sie dość małym problemem w porównaniu z hopkiem w replikach G&P. U mnie nie dość, że obejma lufy na wstępie zaczęła pękać (bez żadnej mechanicznej pomocy), to jeszcze sam HU podkręca mi kulki w lewo, mimo wymiany dystansera i gumki (na nowe stockowe GP). I zarówno pierwsze jak i drugie to nie przypadki odosobnione. Ja wiem, że są ludzie, którzy powiedzą, że "to łatwo naprawić, tu trochę taśmy, tam sie coś podklei, wymieni gumkę na Guardera i będzie cacy", ale nie jestem fanem grzebania w replikach i szczerze mówiąc mocno się tym elementem rozczarowałem. Quote Link to post Share on other sites
bajeczny Posted June 21, 2007 Author Report Share Posted June 21, 2007 Właśnie gdzieś tam też slyszalem, że G&P ma precke 6,04 w stocku ale mimo wszystko wydaje mi się, że spora różnica jest między precką G&P a KM head. Teflon robi swoje jednak. Jak będe zamawiać moje G&P poprosze, żeby juz w sklepie rozwiązali mi te problemy :) Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Z tego co wiem, w nowych G&P nie ma juz precek. Takie info mam od tTofika, który kupił ostatnio w ASGShopie SAM-R 2007. Ale napisałem do Marzana i zobaczymy co odpowie. EDIT: Marzan odpisał, że nowe repliki G&P nie mają luf precyzyjnych. Mają zwykłe 6.08mm. Quote Link to post Share on other sites
Speaker Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Wersje USMC mają bodaj 6.04 - ja taką wersje posiadam Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Wersje USMC mają bodaj 6.04 - ja taką wersje posiadam Mierzyłeś? :wink: Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Wersje USMC mają bodaj 6.04 - ja taką wersje posiadam Niedawno pytałem sie o to i z G&P odpisali mi tak: Dear Marek, 1. All our guns will not include 6.04mm inner barrel. (...) Best Regards, G&P Webmaster Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted June 21, 2007 Report Share Posted June 21, 2007 Potwierdzam, aktualne wersje emke G&P nie posiadają luf precyzyjnych. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
MONKeyman Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Mierzyłeś? :wink: Załóżmy, że kolega kupował w Specshopie, a na ich stronie, przy replikach G&P jest napisane "Lufa: Precyzyjna 6.04mm", to chyba ma prawo im wierzyć? :wink: Zresztą ja właśnie tam kupowałem swoją M4 USMC i też będę twierdził, że mam 6.04, skoro tak było napisane w opisie repliki. Inna sprawa, z całym szacunkiem dla ekipy Specshopu, to że czasem zdarzają im się straszne byki w opisach na stronce. ;-) Quote Link to post Share on other sites
aLBEDo Posted June 27, 2007 Report Share Posted June 27, 2007 A ja mam pytanie z trochę innej beczki: Mam G&P M4 Special operation i tam jest lufa 300mm i chciałbym ją wymienić na preckę KM 6.04mm tylko teraz mam dylemat bo chciałbym mieć lepsze skupienie i zasięg i w związku z tym mam pytanko czy precka KM 363mm będzie miała duuuużo lepsze osiągi od tej 300mm ? Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted June 28, 2007 Report Share Posted June 28, 2007 Nie. W akżdym razie nie niż precka 300mm. Quote Link to post Share on other sites
marzan Posted June 29, 2007 Report Share Posted June 29, 2007 Witam wszystkich. Jako, że ostatnio temat o lufach w G&P jest “na fali” a mierząc co poniektóre lufy, do końca nie można określić jaki jest to dokładnie wymiar, postanowiłem dokładnie “zbadać” temat. Ogólnie pierwsze dostawy replik G&P jakie mieliśmy, miały lufy 6,04mm... Potem natomiast w nowszych dostawach po zmierzeniu wyniki były różne i przeważały lufy o 6,08mm. Pisząc o tym do G&P dostaliśmy wczoraj odpowiedz, iż obecnie do wszystkich karabinów są dawane lufy 6,05mm Jednak trzeba mieć na uwadze ze żaden producent do stokowych karabinów nie da “wypaśnej” lufy precyzyjnej i zapewne dlatego są pewne rozbieżności w mierzeniu poszczególnych luf. Dlatego zawsze dla poprawy celności warto wymienić lufę na precyzyjna z jakiejś wiodącej firmy na rynku. Pozdrawiam Marek ASGShop.pl Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted June 30, 2007 Report Share Posted June 30, 2007 A czym mierzycie? Quote Link to post Share on other sites
goral Posted April 25, 2008 Report Share Posted April 25, 2008 niedawno nabylem m4 so i na pierwszej strzelance tydzien temu mialem dziwna sytuacje. mianowicie replika nie strzelala 3 do 4x pod rzad a nastepny wystrzal to byl 4 do 5 kulek na raz... po rozlozeniu i przetkaniu lufy nie pomoglo... dopiero po kilku powaznie dlugich seriach zaczal chodzic normalnie. mam nadzieje ze wiecej sie nie bedzie to powtarzac... czy ktos juz sie z tym spotkal w m4 so G&P? troche mnie to nie pokoi... nie male to pieniodze sa... wiec nie powinno sie tak dziac... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts