gloomer Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Niedostępny ale bbmax ma jeszcze jakiś inny tłok pod sr25. Quote Link to post Share on other sites
RedEpic Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 sklep dałem przypadkowy, Chodziło mi o jakiś dobry tłok od SHS. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 (edited) Będą pasowały też te do sr25... Doradzam spiłować drugi ząb, bo nie pomoże full metal bieżnia-może ją wbić w tłok jeżeli AOE jest do bani . U mnie Idealnie nastąpiło ustawienie przy pomocy sorbo na głowicę cylindra, przy okazji wyciszyła się trochę "klekotka". Edited September 20, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
RedEpic Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 To kupię jakąś od sr25, jaki model shs masz dokładnie? Możesz mi powiedzieć coś na temat elektryki. cytuje wcześniejszy mój wpis. "Mam zamiar zamontować mosfet przy wymianę kabli, tylko zastanawiam się nad tym czy ma on być z hamulcem czy nie. Zastanawiam się co powinienem jeszcze wymienić oprócz kabli, kiedy będę dawał do repliki Lipo 11v, Nie wiem również które wtyki zastosować, Dean czy t-konektor. Ogólnie chciałbym aby było ich jak najmniej. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 (edited) A czy Dean to nie T- conector raczej... Ja na pewnym etapie życia mojej eLki ( a dokładniej po zjedzeniu 3 takich shs-owych tłoków) przerzuciłem się na tłok alu.. Ale teraz chyba zrzucę "masę" i założę własnie niedawno nabyty w komisie nówka funkiel neibeiski tłocEk shs do elek i innej przedłużonej chołoty z 19 zębami (a raczej 18-toma) Niech będzie że u.mnie jak u większości siedzą T-dean'sy... Mosfet mam z hamulcem, gate'a... ( Nano AB 3/4) Miejsca w elce pod dostatkiem...A jak bateryjka w przednim chwycie to pośrednie złącza potrzebne...i wtedy nie ma problemu z tym mosfetem wtedy bo on ma wlutowane w płytkę złącza T-dean czyli mosfet jest od razu połączeniem elektrycznym górnego i dolnego body... Kabli akurat nie miałem pod ręką silikonowych, tak teraz popularnych,ale za to miałem coś lepszego-kabelki od powojennego chyba omomierza- pierdyliard żyłek na kabel i zero oporu :-D Co do hamulca to nie wiem czy się przydaje czy nie, ale nie przeszkadza... W elce jest o tyle ciekawie,że tłok zatrzymuje się w gotowości do strzału a nie jak w emkaxh w pozycji " do naciągnięcia"... Jakbyście mieli problem ze szczelnością w zespole komora hopa/gumka/dysza/ geaebox to warto sprawdzić czy komora dociska gearbox-u mnie nie,komora była za bardzo przesunięta ku frontowi w swoim uchwycie, i nawet "faxhowcy" z TG podpiłowali wlot kulek do komory (ten co wchodzi do maga) bo magi mie chciały za bardzo w to wchodzić... A w elkach nie ma tych sprężynek odpychających i albo założycie springa na lufę wewnętrzną żeby się odpychała komora od feontu i jednocześnie dopychała do czoła gearboxa, albo jak w.moim przypadku założycie dystans na czoło komory (u mnie to conajmniej 1 mm był) i wtedy na sztywno skręcić... Edited September 20, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Nie wiem jak w inny elżbietach ale u mnie komore w górnej połówce trzyma śrubka. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 (edited) No napisałem że nie ma sprężynek więc nie ma co dopychać... Ale za daleko poleciałem skrótem myślowym,bo nie napisałem przy okazji, że komora w naszych zabawkach jest mocowana - ale to nie pomaga w ustawieniu,bo nawet jak oddalisz ją nieco od lufy zewnętrznej to od drgań i tak gearbox ją wbije z powrotem... Dlatego zastosowałem ten dystanser pomiędzy komorą a gniazdem lufy zewnętrznej i dopiero wtedy dokręcałem komorę... No i z powodu tej śrubki nie polecam komory plasticzanej... Tylko metale. Chyba, że ktoś zamaist śtlrubki dociskowej/mocującej,zastosuje sprężynkę odpychającą(dość mocną) ale na lufę a nie tę jakby długopisówkę... Tyle,że może mój przypadek mógł być dość odosobniony..jeno warto zwrócić uwagę i na to. Edited September 22, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
RedEpic Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 (edited) A czy Dean to nie T- conector raczej... Oczywiście się pomyliłem, Chodziło mi o XT-60. ale już zdecydowałem sie na deana. Szczególnie ,że też mam zamiar zamontować takiego "gotowego" mosfeta. Tylko kurcze nie wiem czy przed wsadzeniem 11v nie musze wymienić silnika, czy stokowy mi starczy ? Edited September 22, 2014 by RedEpic Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Spokojnie stockowy Ci podziała ;). Sam nim cisnę na 11v. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Co do.silników to jeszcze jeden zonk może nastąpić- ja mam HT i zaraz po zamontowaniu zniknął efekt "luzowania" springa-tak neodymy trzymają zębatki, że mógłbym przypuszczać, że antireversal niepotrzebny... Wróciło po włożeniu springa 130... Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 Wymieniłem sobie dzisiaj komorę na metalową JG/GE i interesujące co się stało. Magi ciaśniej troszkę teraz wchodzą a stockowy hi-cap nie chciał wejść więc go dobiłem i utknął :D! Udało mi się go wyjąć siła no i się ułamała góra magazynka. Magia ;). Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 No nie moge edytowac. Teraz każdy hi-cap mi się klinuje i ciężko się go pozbyc z elżuni, to jakaś magia po wymianie komory. Magi KA plasitkowe wchodza idealnie i podają ale boję się wsadzić innych magów typu mid/low. Karol miałeś coś takiego u siebie? Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Miałem z.magami bodajże PJ metalami... HC ori wchodził bezproblemowo... Pomaga albo podpiłowanie przodu wkładu w magu,bo to zdaje się on zachacza ale ja jednak polecę "odsadzenie" minimalne komory od lufy zewnętrznej (będzie jeszcze lepiej dopychać do gearboxa). U mnie potrzeba było jakiś 1 milimetr podłożyć... W sklepie (TG) żeby pozbyć się blokowania to kogutki sfazowały mi na komorze ten wlot kulek... Jakbyś dalej nie czaił to mogę podfocić trochę... Ale baaaaardzo tego nie lubię jakoś... Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Wiesz co i tak mi komora leci na czoło GB bo super-duper śrubka nie łapie komory jak ORI. No właśnie czoło magazynka jakby się klinuje jeśli chodzi o hi-capy ale magi plastykowe KA nie mają takiego problemu. Faktycznie elke trzeba kochać :D, bo już pin trzymający dół GB musiałem nałożyć troszkę izolki na niego bo już złapał luz i sam wylatywał. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Bo plastiki są odlewane w całości i nie mają zbytnio krawędzi do zahaczenia... Piny można izolką albo spróbować gumkę dobrać w te rowki... Albo drut miedziany czy inny aluminiowy (żeby miękki trochę był). To że Ci leci na gb to jdno,ale nie można dopuścić żeby się przesuwało ku przodowi bo wtedy mag wymusi pozycję komory i będzie się blokować... Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Komora ani drgnie więc mag nie zmienia pozycji komory. Raczej... Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Drodzy elkowicze czy owy tłok mogę zamontować bez problemuw elżuni? http://gunfire.pl/product-pol-1152194751-Tlok-19-zebow-SHS.html Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 (edited) Oczywiście ,że możesz... tylko wypiłuj zęba... SHS robił nawet takie niebieskie, 18-to zębiaste... Niektórzy,zaprawieni w bojach, doradzają podklejenie tej bieżni... A jak u ciebie w ogóle z AOE? Edited October 1, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 A jeśli go nie wypiłuje to będzie źle? U mnie z aoe stockowo ;). Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 (edited) U mnie jak stokowo było to AOE nie było i poszły mi takie 3 tłoki... Wstyd się przyznawać... W pewnych okolicznościach (na semi to jeszcze,jeszcze,ale na auto nie było zmiłuj) zębatki tłoka i zębatka tłokowa spotykała się zębami i po nie długim czasie pękał plastik (bo najsłabszy ze wszystkich współpracujących elementów)-po prostu wciskało bieżnie tłoka do środka... Wypiłowanie pomaga nawet bez prawidłowego AOE, a po jego ustawieniu już jest mus wypiłować ,bo zębatka będzie się zderzać z drugim zębem (czasami nawet 3 trzeba podpiłować).U mnie do AOE ze stoka brakowało jakieś 3mm -czyli dokładnie grubość sorbo jakiego użyłem-poprawiło się AOE, układ się wyciszył i wszystko fajnie... Edited October 2, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Pytania potwierdzające. 1. Głowica tłoka dowolna? 2. Prowadnica sprężyny v.3? Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 No ja jestem zadowolony z fpsu elżuni. Po zapakowaniu SP130, tłoka i głowicy z lepszym oringiem wyszło mi 430fps. Quote Link to post Share on other sites
Rikardo015 Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Jak? Czy to nie malo? Ja na NBU w emce mam na sp120 445 fps Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 L85 ma GB longa więc klasyczne springi dają inne wyniki ;). Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Pany mam pytanie. Dzisaj rozbierając elke ułamałem jedno ze skrzydełek białego czegoś w korpusie. Nie wiem po cholere to jest i pytanie czy mam się zacząć bać? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts