Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mur Berliński nie upadł, Pieriestrojka nie przyniosła rozpadu Układu Warszawskiego. Zamiast tego, rozpętało się piekło...

ErTeeS, na którego wiele osób czekało z zapartym stolcem już od dłuższego czasu, jest już dostępny w wersji Beta. Trzeba tylko kupić preorder, np. TUTAJ.

Jak dla mnie, zapowiada się absolutna rewelka. Mam tylko nadzieję, że gra nie pójdzie w kierunku, jaki ostatnio obrały strategie, a głównie RTSy - zamiast zwiększającego się poziomu trudności, wzrasta tylko ilość przeciwników i robi się, a za całą taktykę robi jak najszybsze klikanie myszą...

Aha, jest jeszcze jedna zła wiadomość - w Bolandzie gra wyjdzie miesiąc później (we wrześniu) i będzie... całkowicie spolszczona ohmygod.gif. Trudno, trzeba będzie nabyć na eBayu.

STRONA GŁÓWNA GRY

Posted

Pisałem o tej grze tutaj kiedyś, podzielam zdanie Giersu-to będzie jeden z najlepszych tytułów 2007 roku. Jako że grałem od dość wczesnej wersji, jestem spokojny o ten tytuł-twórcy z uwagą słuchali zastrzeżeń graczy, i błyskawicznie (już w maju, czerwcu) poprawili większość błędów. Dobra gra, dobrzy autorzy szanujący graczy, hit.

Posted

No, właśnie się dzisiaj rano troszkę zmarszczyłem... Zdążyłem zagrać tutorial i 15 minut online... Nie zmienia to faktu, że zapowiada się hit.

Z drugiej strony, gra nie jest wolna od oczywistych bzdur. Zamiast zachować jakieś realne parametry sprzętu, twórcy potraktowali urządzenia stron przeciwnik jako "zamienniki". Innymi słowy - T80 ma takie same parametry, jak M1A1, Hind niczym nie różni się od Apache... Szkoda, mogli jakoś inaczej zadbać o równowagę sił.

Posted

Z jednej strony racja, ale pamiętaj, że to nie jest wierny symulator pola walki-to rts. Zresztą tego typu smaczki mogą regulować w przyszłości patchami (tak jak robił to Blizzard w Star i Warcraftach przez cały czas).

• 1 month later...
Posted

już można grać w fulla

fajny klimat, choć jak dla mnie starego - za dużo akcji, dynamika na siłę, nie ma czasu by sobie popatrzeć po planszy, pogrupować jednostki, ciągle gdzieś wyskakują czerwoni...pewnie mi się znudzi :)

Posted

Jestem aktualnie w 3 misi i + dla mnie jest to że nie polegają one na zniszczeniu bazy przeciwnika tylko np trzeba ochraniać szpital żeby cywile się ewakuowali i takie tam :) Jak narazie gra jest świetna.

• 3 weeks later...
Posted

Gra jest boska, grałem w betę, demo i teraz mam swóją pełną :)

Tryby gra są dobrze pomyslane, gra jest świetnie kofigurowalna więc i na moim trochę leciwm sprzęcie pływa.

Sama rozgrywka to sepektakularne widowisko ze śliczną grafiką :)

Misje są całkiem fajne a multiplayer wymiata - szybkie i bardzo dynamiczne gry, zmuszające do ciągłego kontrolowania pola walki co wbodowany VOIP bardzo ułatwia :) Jestem tą grą poprostu urzeczony :P

Szkoda mi tylko spolszczenia tej gry - nie jest złe ale zawsze to nie to samo co orginał :)

• 3 weeks later...
Posted

Jest wolna i bardzo łatwo ja skosić altylerią, inną piechotą lub poprostu rozjechać czołgiem. Najlepsza jest schowana w lesie ale wtedy wystarczy dość tani nalot z napalmem :)

Ja lubię czołgi - z dobrym wsparciem AA :P

Posted

Jak jest dużo piechoty przeciw pancernej to czołgi nie mają szansy.

Taa, ale piechota jest za wolna, przez co po 6 sekundach atak napalmem lub artyleria wroga (2S7 Pion idealnie nadaje się do zwalczania żywych celów ;), a czasami nawet snajper. Ogólnie piechota to ma najbardziej przerąbane - jeśli mówimy o multi - bo ta gra jest tylko do tego stworzona.

Posted

Oj... nie przesadzajcie :) Piechota ma swoje zastosowanie tylko trzeba to robić z głową :)

Najlepiej jest ją używać na mapach mocno zalesionych lub miejskich. Wtedy możemy darować sobie transport dla niej i mieć nawet 8 oddziałów. Poza tym w trybie szturmu na kolejne punkty kontrolne są nieocenieni jeżeli chodzi o obronę bo posiadają potężną siłę ognia zarówno przeciw śmigłowcom jak i przeciw pojazdom :)

W paru mapach można też nimi niepostrzeżenie zajść przeciwnika od tyłu i nękać jego artylerię :)

I nie należy też zapominać o komandosach bo ich zdolność wezwania ostrzału artyleryjskiego jest darmowa i całkiem skuteczna :)

No i trzeba pamiętać, że ich należy po prostu chować po lasach i budynkach bo dla nich najlepsza ochrona to to, że przeciwnik ich nie widzi :)

Posted

I nie należy też zapominać o komandosach bo ich zdolność wezwania ostrzału artyleryjskiego jest darmowa i całkiem skuteczna :)

No i trzeba pamiętać, że ich należy po prostu chować po lasach i budynkach bo dla nich najlepsza ochrona to to, że przeciwnik ich nie widzi :)

No komandosi w sumie są nieźli jeśli chodzi o tę "zdolnośc specjalną" ale ich żywotnoś i liczebnośc jest raczej mała - szybko giną pod ogniem.

A co do budynków i lasów to napalm - a jest on tak tani, że każdego nooba na niego stac, dodatkowo "wsparcie" zawsze poluje na piechote, bo jest mało mobilna, a wystarczy, że wystrzeli z wyprzedzeniem 9-6 sekund i koniec. No i na koniec warto wspomniec taktycznego nuka, który zniszczy pół lasu (miejsce katastrofy na mapie "elektrownia") i twoje jednostki także.

W tej grze chodzi tylko i wyłącznie o współdziałanie ze sobą w teamie. Najlepszym tego dowodem są limity jednostek, serwery z dużą ilością graczy, tryb typu "przeciąganie liny" i mapy w których lotnictwo i pancerni budują transportery dla piechoty(np. Statua Wolności).

Ogólnie gra jest super, tylko trzeba miec mikrofon i rozkazywac (mądrze) ludziom.

Posted

Bardzo dobrze powiedziane :)

Współpraca zespołowa i uważne kożystanie ze słabych punktów jednostek to mus w tej grze :)

Zresztą widziałem ostatnio niezłą sztuczkę: jak skutecznie zajmować dobrze broniony punkt w trybie szturmu:

1. Dwóch graczy w zrzuca na punkty kontorlne lekkie czołgi lub jeepy.

2. Jeden z graczy spuszcze jakiś nalot (np kasetówki) tak aby uprzedały o 1 sek lądowanie pojazdów. Zrzucane pojazdy przez 2 sek są nieśmiertelne więc nawet lekka pomyłka jest dopuszczalna.

A przy okazji mogę mieć kontakt z żywym językiem obcym poza studiami :)

Posted

A przy okazji mogę mieć kontakt z żywym językiem obcym poza studiami :)

No z tym to różnie... niestety. Spotkałem się tylko kilka razy, z tym, zę ktoś rozkazywał, przeważnie jest bardzo cicho, nawet nikt nic nie pisze, a ja mam za niską rangę (sierżant sztabowy).

A co do tego zrzutu, to na mapie "riviera" latarnia morska zawsze przejmowana jest jako ostatnia, więc jeśli masz punkty wsparcia, lub helikoptery i ludzi, to bierz go jak najszybciej.

Posted

Czy ta gra jest tylko na początku taka nudna ?? (3 misje)

Czy później się coś dzieje... dla mnie poza grafiką nic nie jest warte w niej uwagi :(

Zależy co masz na myśli. Jeżeli misje typu: zajmij przyczułek, obroń go itp. to jest są wszędzie, natomiast gra cały czas jest coraz atrakcyjniejsza. Proponuję przejść jeszcze kilka misji i sprawdzić czy Tobie to odpowiada. A najlepiej to zagraj w multi.