Cyku Posted August 1, 2007 Report Share Posted August 1, 2007 Witam, chcę przygotować atrapę tłumika dedykowanego do AK-47. Problem w tym że nie można znaleźć nigdzie bluprintów do tego ustrojstwa. Zwymiarowany ze zdjęcia tłumik wygląda jak wygląda tyle że z prawdziwym może mieć niewiele wspólnego. PLEASE HELP. Jeśli tylko możecie zwymiarować dokładnie swoje PBS-1 byłbym niezmiernie wdzięczny. Może gdzieś ktoś ma w swojej kolekcji oryginał :) Zależy mi na jaknajdokładniejszym odzwierciedleniu prawdziwego tłumika, co n.iestety nie jest wykonalne z wymiarami ściąganymi ze zdjęć kiepskiej jakości :/ Zamieszczam rysuneczek moich domysłów, bo inaczej ciężko nazwać wymiary wydumane ze zdjęć http://i5.photobucket.com/albums/y188/moli...ehenge/PBS1.jpg [Nie rozwalaj forum dużymi rysunkami] Quote Link to post Share on other sites
fiedotow Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 Po pierwsze zmniejsz rysunek, po drugie: i trzecie Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted August 6, 2007 Report Share Posted August 6, 2007 (edited) Twój tłumik będzie ważł tonę ;) Zrób z tego przemiot cienkościenny. Oznacz radełkowanie, głębokość skok lini śrubowej Jeśli masz gwint metryczny M14 nie potrzebna jest jego skok, dla M14 skok jest zadany właśnie na x1 , za to gwint musi być lewy ( L - za wymiarem ), czyli w twoim przypadku M14 L Druga sprawa, to wymiarowanie, nie zamyka się wymiarów w łańcuchu wymiarowym, nie przecina się linii wymiarowych , brakuje znaczków "fi" które są ważne, poza tym brakuje osi symetrii. Nie masz też wymiarów gabarytowych, które szybko określą jak duży materiał potrzebujesz Brakuje Ci jasno obranej metody wymiarowania. Najlepsza dla wałków to od bazy obróbkowej. Nie chcę żebyś uważał że się czepiam, ale jeśli możemy przestrzegać ortografii na forum, to zasad sztuki rysunku technicznego też nie należy naginać. Jak byś dał taki rysunek na warsztat to by Cię pogonili ;) Edited August 6, 2007 by SoP-PeL Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 6, 2007 Report Share Posted August 6, 2007 To jest wątek o tłumiku czy o rysunku technicznym? Nie chcę żebyś uważał że się czepiam, ale jeśli możemy przestrzegać ortografii na forum, to zasad sztuki rysunku technicznego też nie należy naginać.Acha, czyli też TYLKO POPRAWNIEmożna mówić o sprawach kinetycznej energii początkowej pocisku, prędkości początkowej, stratach prądu na kablach itd?Rysunek techniczny jest wąsko specjalizowaną dziedziną, języka polskiego każdy uczy się co najmniej kilka lat w szkole i jest po pierwsze obowiązkowy, po drugie niezbędny w życiu. W przeciwieństwie do rysunku technicznego. Koniec oftopa! Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 7, 2007 Report Share Posted August 7, 2007 Oj Sop-Pel... chłopak sie stara jak może a Ty tak mo gnębisz... Grunt, że chce mu sie cokolwiek robić. Co do tłumika- niech on będzie pusty w środku! Bo inaczej urwie Ci pół karabinu jak sie gwałtowniej obrócisz:P. Quote Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted August 7, 2007 Report Share Posted August 7, 2007 Żeby sprawić sobie PBSa wypadało by pomyśleć nad dotoczeniem Lufy zewnętrznej takiej jak w Oryginale (czytaj Gwint na końcu lufy i odpowiednio zmodyfikowana muszka). Element bardzo prosty do wykonania a może zaoszczędzić tobie nerwów na zbyt ciężki tłumik. PozdRo A.D.A.Ś Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted August 7, 2007 Author Report Share Posted August 7, 2007 Co do tłumika- niech on będzie pusty w środku! Bo inaczej urwie Ci pół karabinu jak sie gwałtowniej obrócisz Nie, nie. Tłumik będzie pełny w środku. Żeby sprawić sobie PBSa wypadało by pomyśleć nad dotoczeniem Lufy zewnętrznej takiej jak w Oryginale (czytaj Gwint na końcu lufy i odpowiednio zmodyfikowana muszka). Element bardzo prosty do wykonania a może zaoszczędzić tobie nerwów na zbyt ciężki tłumik. Chwilowo są pewne problemy z materiałem, ale mam nadzieję, że właśnie tak będzie wyglądać mocowanie mojego PBSa. Czy nikt nie jest w stanie podać mi dokładnych wymiarów orginalnego PBSa, ewentualnie bardzo dobrze wykonanej kopii? Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted August 7, 2007 Report Share Posted August 7, 2007 Ale raczej pełny jakiegoś "tłumiszcza" a nie metalu, prawda? Bo jeśli metalu, to przestane chyba wierzyć w inteligencję ludzkości... :poddanie: Tak straszliwie wysuwac do przodu środek ciężkości karabinu może tylko człowiek niesymetryczny, chcacy dopakować lewą łapkę :-F :-F . Quote Link to post Share on other sites
Diablo Posted August 8, 2007 Report Share Posted August 8, 2007 no ale halo.. "Cyku" nie powiedział, że chce ten tłumik wytoczyć z bloku litej stali :D ... raczej chodziło mu o to ,że wyłoży środek jakąś gąbką , czy czymś podobnym... Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted August 8, 2007 Author Report Share Posted August 8, 2007 Panowie, przestańcie robić OT. Chodzi mi tylko o dokładne wymiary a nie wskazówki jak go zrobić ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts