Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witamy w naszym gronie!

Najstarszą (chyba?) osobą w polskim airsofcie o której wiem jest Wit (45 lat). Z tego co wiem nie ma on kompleksów "starszego pana na karuzeli". On i inni "dziadkowie" (bez urazy!) :D świetnie dogadują się z "młodymi wilkami" i naprawde nie zauważyłęm nigdy jakichkolwiek napiętnowań nikogo ze względu na to że jest "za stary", z młodszymi maniakami to już bywa różnie.

Z młodszymi Maniakami bywa różnie i niestety często są oceniani przez "pewne" (dobrze więdzą o kim mowa) osoby z góry zanim mają okazje wykazać się. Fakt faktem, że bardzo często po wypowiedziach i zachowaniu "młodych" widać, że są młodzi. Co nie zmienia faktu, że pytania o wiek zaraz jak się ktoś pojawi nowy nie są na miejscu jeśli intencją tego pytania ma być zdyskredytowanie kogoś na starcie tylko dlatego, że ma niecałe 16 lat (znam kilku "dojrzałych" nastolatków mających bardziej dojrzałe podejście od niejednego 20to latka). Jeśli ja pytam ile ktoś ma lat to jest to czysta ciekawośc ponieważ jakoś lepiej mi się rozmawia kiedy mniejwięcej sobie moge wyobrazić swojego rozmówcę.

Co do górnej granicy to tak na moje oko średnią jest od 20kilku do 30kilku lat.

dzieki Reg za ta gorna granice 30 kilku. jak widac moj udzial w zabawach niedlugo dobiegnie konca. chyba sie pozegnam i poszukam sobie jakiejs trumienki :-D

a tak powaznie to poszukajcie sobie strony angielskiej grupy pod nazwa D.O.G. za tym ciekawym skrotem kryje sie nazwa Death Or Glory i dopiero to sa prawdziwe dziadki. tam najmlodszy ma chyba 45 lat :) Ale nie przeszkadza to im zupelnie byc najbardziej odjazdowa grupa na stronie ktorej kiedykolwiek bylem.

zreszta co to za pytanie jaka jest gorna granica? jak masz sile, ochote, czas i towarzyszy to nawet majac 60tke mozna sie ganiac po lesie. ponoc tak naprawde ma sie tyle lat na ile sie czuje, nie?

Co do górnej granicy to tak na moje oko średnią jest od 20kilku do 30kilku lat.

Zatem chyba trzeba się wycofać, skoro takie jest spojrzenie Redaktora Naczelnego oparte zapewne na wielu sondażach. Dzięki za delikatne zwrócenie uwagi Reg. Po takim stwierdzeniu chyba nie powinienem w żaden sposób pokazywać się na stronie, a tym bardziej na jakichkolwiek spotkaniach "na żywo".

Heh chyba zle sie wyraziłem.

Miałem na myśli obecną średnią wieku najczęściej wystepującą wśród najstarszych Maniaków. Bo ten przedział wieku jest najczęstszy. Za to starszych osób w ASG jest też dużo i nikomu to nie przeszkadza. Wiek nie gra tutaj specjalnej roli.

Nie chciałem wyznaczać górnej granicy bo takiej nie ma.

To mając 30 na karku nie potrzebnie kupawałem Gaziaka i elektryka bo jestem za stary ?

Mój 60 letni ojciec ma lepszą kondycję niż większość młodzieży, w zeszłym roku zaliczył Andy w tym jedzie w Pamir.

Jak strzelał się z nami to nie miał problemu z tachaniem 15 kilowego wyposzażenia inni mieli on nie, serce to on i ja mamy pewnie w leprzym stanie niż "oprzepalona, przepita" młodzież. Na rajdach młodzi pierwsi odpadali a weterani po wyżej 30 szli dalej. :D

Wydaje mi się, że niefortunnie użyto sformułowania "górna granica wieku", gdyż takowej nie ma. Jest dolna granica wieku, co ma związek z ewentualną odpowiedzialnością, ale dotyczy ona głównie większych imprez i zlotów. Znam wielu ludzi w moim wieku i starszych, którzy chętnie pobiegaliby i dali w kość "młodziankom". Jedyne co ich hamuje, to wypowiedzi w stylu rezula, że trzeba sanitariusza, bo w razie zawału. Nie wiem rezul ile wiosenek liczysz, ale znam kilka osób, które uczestniczą w naszych zabawach, a które zapewne uznałbyś za "dziadków", że współzawodnicząc z nimi sam potrzebowałbyś sanitariusza, a raczej zespołu intensywnej terapii. Wniosek z tego typu wypowiedzi jak rezula jest taki, że młodziankowie nie widzą mile "dziadków" w grach z tej prostej przyczyny, że ci "dziadkowie" im wykazują, jakie to słabe i zniewieściałe pokolenie wyrasta. Jeśli więc młodziankowie nie mogą w polu wykazać swojej przewagi, uzywają niewybrednych stwierdzeń w nadziei, że starsze pokolenie, z racji przepaści w kulturze, odstąpi pola, nie chcąc się narażać na tego typu impertynencje.

Sony, dobrze zrobiłeś kupując broń ASG...najlepszy wiek by zacząć to właśnie 30 lat.

Pozdrawiam wszystkich "Dziadków...:))

Wit

Starszy wiek ma swoje zalety człowiek zarabia może kupić guna za gotówkę lub na raty i nikt mu nie powie że "nie synku nie dostaniesz AEG bo masz kiepskie wyniki w nauce" (ŻONA MOŻE MIEĆ PEWNE OBIEKCJE)

Korzystajac z okazji dyskusji na temat wieku i widzac ze jednak jest wsrod nas spora grupa osob powiedzmy w wieku (re)produkcyjnym ;) moze niewielki konkursik bez nagrod na temat: jak powiedziec (lub powiedzialem) zonie ze kupilem zabawke za 2000PLN i to w dodatku "pepesze" (jak AEG nazywa moja malzowinka). Od razu moge przestrzec wszystkich przyszlych zainteresowanych ze ukrywanie modelu w piwnicy lub bagazniku samochodu nie ma najmniejszego sensu o czym przekonalem sie na wlasnej skorze. Zony maja niesamowite wprost zdolnosci do "wykrywania" tego typu rzeczy nawet jesli panicznie boja sie piwnic i nie jezdza naszymi samochodami ;)

chochla i tu sie z toba zgodze

ale jest na to rada

ja jak kupuje sobie nowa droga zabawke to przy okazji

kupuje swojej narzeczonej jakis nowy ciuch i nie jest zazdrosna

czyli do ceny AEGa trzeba doliczyc jeszcze "podatek sukienkowy" ;P

Rezul -> tia, najprostrze rozwiazania sa najtrudniejsze do wymyslenia aczkolwiek nawet przy takim rozwiazaniu balbym sie zadeklarowac prawdziwa cene. na dzien dzisiejszy przyznaje sie do 3/4 i tej wersji bede sie trzymal ;) a zaczynalem od 1/3.

• 3 weeks later...
  • 4 months later...

Nawiązując do tematu uczestnictwa i wieku uczestników w życiu ASG, dodatkowo chcę wyjaśnić, że ograniczenie wiekowe dotyczy tylko udziału w dużych imprezach organizowanych pod egidą WMASG i uczestnictwa w strzelankach o szerszym zasięgu. Jeśli chodzi o strzelanki o charakterze lokalnym, jest to kwestia decyzji uczestników, jakie są zasady udziału. W uzgodnieniu z Red. Nacz. przedstawiłem jedynie konsekwencje prawne mogącego mieć miejsce nieszczęśliwego wypadku. Jednakże nie mam zamiaru ingerować w jakiekolwiek zasady rekrutacji do grup, są to ich wewnętrzne sprawy, ani też w kwestie lokalnych zabaw, gdyż takowe leżą wyłącznie w gestii lokalnych organizatorów. Kryterium wieku nie dotyczy też prawa do bycia maniakiem. Może nim być osoba w dowolnym wieku. Każda osoba, bez względu na wiek, będzie wymieniona na WMASG jako uczestnik grupy, ma pełne prawo wypowiadać się na forum, przekazywać materiały do publikacji.

Poniżej przedstawiam propozycję ogólnych zasad uczestnictwa w ASG. Stosowanie ich stanowi swobodny wybór animatorów życia ASG, za wyjątkiem przypadków, gdy imprezy ASG będą miały charakter ponad-lokalny.

1. Uczestnikiem spotkań ASG może być osoba, która ukończyła 18 rok życia.

2. W odniesieniu do osób, które nie ukończyły 18 roku życia, a uczestniczą aktywnie w dotychczasowym życiu ASG i ukończyły 16 rok życia, jest możliwy ich udział w spotkaniach ASG, po spełnieniu następujących warunków:

I. Fakt ukończenia 16 roku życia zostanie udokumentowany dowodem tożsamości.

II. Uczestniczą aktywnie w życiu ASG, co zostanie potwierdzone oświadczeniem co najmniej dwóch, aktywnych, powszechnie znanych i pełnoletnich Maniaków ASG.

III. Ich dotychczasowa postawa, zachowanie i cechu osobowe nie wzbudzają żadnych zastrzeżeń w środowisku, co zostanie potwierdzone oświadczeniem co najmniej dwóch, aktywnych, powszechnie znanych i pełnoletnich Maniaków ASG.

IV. Przedłożą pisemne oświadczenie obojga rodziców/opiekunów o wyrażeniu zgody na udział ich dziecka / podopiecznego w spotkaniach ASG, o treści następującej:

My, niżej podpisani Anna i Jan Kowalscy, jako rodzice / opiekunowie Marty / Marka Kowalskiej/go urodzonego w dniu 1 stycznia 1987 roku, wyrażamy niniejszym zgodę, by nasz/a córka/syn (podopieczna/podopieczny) brał/a udział w spotkaniach Air Soft Gun. Jednocześnie oświadczamy, iż jest nam wiadomym, że spotkania ASG polegają na oddawaniu przez uczestników strzałów do siebie (symulacja walki) z replik broni o napędzie pneumatycznym kulkami plastikowymi o średnicy 6 mm i masie do 0,33 g. Jest nam również wiadomym, że używane przez uczestników repliki są napędzane sprężonym powietrzem lub gazem i wyrzucają pocisk z prędkością początkową do 200 m/sek., na odległość do 100 m, także seriami. Jest nam także wiadomym, że w spotkaniach ASG udział biorą osoby pełnoletnie w różnym wieku. Oświadczamy dodatkowo, że mamy świadomość, iż uczestnictwo w grach ASG jest obarczone ryzykiem zaistnienia nieszczęśliwych wypadków, tj. potłuczeń, otarć, złamań, a także, w skrajnym przypadku, utratą oka lub oczu, a wszystkie mogące zaistnieć wypadki, mogą doprowadzić do trwałego uszkodzenia zdrowia i ciała, w tym do utraty wzroku. Oświadczamy, że wyrażamy zgodę na ponoszenie takiego ryzyka przez naszą córkę / syna / podopieczną / podopiecznego i oświadczamy, że w razie zaistnienia wypadku, gdzie ofiarą będzie nasza córka / syn / podopieczna / podopieczny, nie będziemy wnosić roszczeń odszkodowawczych, ani wnosić o zastosowanie jakichkolwiek konsekwencji prawnych wobec sprawcy wypadku bądź jakiegokolwiek innego uczestnika spotkań ASG.

V. Oświadczenie o powyższej treści winno być złożone przed notariuszem lub przynajmniej podpisy składających oświadczenie powinny być notarialnie poświadczone.

Powyższe zasady poddaję pod dyskusję. Wszelkie uwagi, pod warunkiem, że będą rozsądne, mogą być uwzględnione.

Pozdrawiam

Wit

Co do zlotów.

Rozumiem że ja, jako osoba która 16 ma już za sobą i uczestniczy w ASG czynnie (nawet byłem na ostatnim zlocie), mogę nadal przyjeżdżać na zloty jeżeli tylko będę miał oświadczenie od rodziców.

Ale co z innymi niepełnoletnimi osobami?

Np. u nas w Warszawie mamy kilka osób, które regularnie się znami strzelają, lecz nie mają ukończonych 16 lat (rodzice wspierają ich w ASG).

Co z nimi czy oni będą mogli przyjechać na zlot jesli ukończą 16-tke. Większość z nich, może nawet wszyscy tylko czekają aż przyjdzie czas 16 urodzin i zlot po nich.

Jarcher, poczytaj uważnie...Albo zilustruję przykładem:

Jest jakis Jasio, który regularnie z Wami się strzela, ale nie ma ukończonych obecnie 16 lat. Kończy je 30 kwietnia br. Zlot jest przewidywany na 1 maja, a więc warunek spełniony. Strzela się z Wami, a zatem uczestniczy w życiu ASG. Nie powinien mieć zatem problemu z uzyskaniem rekomendacji przeiwdzianych w p. II i III. Skoro wspierają go rodzice, a raczej finansują jego zabawę, więc nie powinien mieć także problemu zaciągnąć mamę i tatę do notariusza, by złozyli oswiadczenie o treści proponowanej.

Czy jasne?

Aha czyli np. jeżeli od pół roku strzela się z nami ktoś kto ma załóżmy 14 lat, to będzie mógł przyjechać na zlot za 2 lata, jeśli będzie miał papier od rodziców oraz potwierdzenie od innych że się z nami strzela.

Dzięki - oto mi chodziło, poprostu nie byłem pewien.

Wiesz Wicie, u nas są osoby, które mają 13-14 lat i zachowują się całkiem w porządku.... ale może niekoniecznie mieszam w tej kwestii?

Nie przeczę, że 13-sto, 14-stolatkowie są rozsądnymi i poważnymi młodymi ludźmi, potrafiącymi dostosować się do obowiazujacych reguł. Pozostaje jednak kwestia odpowiedzialności za młodzieńca oraz dysproporcja siły, masy i rozmiarów ciała....

Proponuję nowy punkt regulaminu zlotowego. Mianowicie żeby każdy, bez wyjątku, posiadał ochronę ust. Brzmi to może śmiesznie, ale po ostatnim strzelaniu cieszę się że mi się gęba składa :)

Niech ochrona będzie jakakolwiek - nawet szmatka przewiązana na ustach, byle zęby i jama ustna nie były narażone na uderzenia...

To tylko taki pomysł, ale myślę że warty rozpatrzenia ;)

Pozdrawiam

Aves

Czyli "uczestniczenie w życiu ASG" musi się wiązać z graniem z kimś pełnoletnim, którego zna Polski światek Airsoftowy, ale niestety ludzie młodzi - poniżej 18 lat (co najmniej 16), którzy do tej pory nie zagrali z nikim "znanym" nie mają już takiego przywileju i czekają na ukończenie 18 lat.  Tak?

Sądzę Xenon, że można to rozwiązać nieco łagodniej. Każdy z nas zdaje sobie przecież sprawę, że nie w każdej miejscowości musi być tak, że w ASG bawią sie w przeważającej ilości osoby dorosłe, a niepełnoletni stanowią tylko margines. Może się zdarzyć, że gdzieś biegają z giwerkami tylko małolaty. Sądzę zatem, że jakimś wykładnkiem w takim przypadku może być data zarejestrowania się na forum WMASG. Załóżmy, że przypadek dotyczy Ciebie. Przy spełnieniu pozostałych warunków, podjąłbym ryzyko wystawienia Ci jednorazowej rekomendacji, gdyż bywasz w sieci, na czacie...W przypadku zlotu, zawsze jest możliwe wykluczenie kogoś w jego trakcie, gdyby wrażenia internetowe okazały się mylne...:)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...