bobek28 Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 Z czego zrobione są standard tłoki w gearboxach (v.2 , v.3, v.6)metalowych oczywiście : :lol: Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 (edited) Pierwszy ząb z metalu, reszta to tworzywo. Edited September 4, 2007 by Miles_ACE Quote Link to post Share on other sites
bobek28 Posted September 4, 2007 Author Report Share Posted September 4, 2007 ale jakie abs, plastik, poliwęglan? Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 To już zależy od producenta Gearboxa. Nie można jednoznacznie określić. Quote Link to post Share on other sites
bobek28 Posted September 4, 2007 Author Report Share Posted September 4, 2007 (edited) no ja mam gearbox z boyi :cry: więc z czego może być zrobiony tłok w tym gearboxie? Edited September 4, 2007 by bobek28 Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 Na pewno z węglowodorów lub ich pochodnych :-F . A skąd my, Kolego możemy wiedzieć? Jeśli producent nie napisze to trzebaby robić dość wnikliwą analizę a komu to robi różnicę z czego jest? Mi to wisi i powiewa, czy mam tłok z ABS`u, poliweglanu, PCV, PVC czy CPN. Może być nawet z PKB, ważne by wytrzymywał co do niego należy. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 No całe aluminiowe tłoki już też są :) Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 Wszystko zależy od producenta jednak najczeście jest to poliwęglan lub aluminium. Quote Link to post Share on other sites
bobek28 Posted September 4, 2007 Author Report Share Posted September 4, 2007 (edited) no dobra jeszcze jedno pytanie bo nie ma co nowego tematy zakładać, co warto wymienić na początku w aegu? sorry już gdzieś padło to pytanie przepraszam, dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam:uśmiech: Edited September 4, 2007 by bobek28 Quote Link to post Share on other sites
mojopl Posted September 4, 2007 Report Share Posted September 4, 2007 Znajdzie się troche takowych tematów. Zależy w jakim AEGu chcesz wymieniać... Ale bardzo często gumke HU na silikonową :) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 I lufę na preckę ;) Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted September 5, 2007 Report Share Posted September 5, 2007 Tłoki robione są z kartoflów. Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted September 6, 2007 Report Share Posted September 6, 2007 (edited) @Poldeck - Wybacz, że się czepiam, ale PCV i PVC to jest to samo (Poly Vinyl Chloride)(tylko, że skrót "PCV" jest nie poprawny, mimo że częściej używany). Potencjalne materiały na tłoki: PCW, Włókno nylonowe, Poliwęglan, Duraluminium. Należy oczywiście pamiętać, że np. poliwęglan poliwęglanowi nie równy (czego dowodem są tłoki żółte CA (poliwęglanowe) porównane pod względem wytrzymałości z tłokami Guardera (też poliwęglan)) Jakość poliwęglanu zależy od proporcji mieszania substratów (podobnie jak np. cement - trzeba dobrych proporcji, żeby dobże trzymał) i ilości domieszek innych tworzyw. Generalnie ŻADEN tłok nie jest w 100% zrobiony z jednego materiału, więc można śmiało powiedzieć: "tłoki wykonywane są z kompozytu tworzyw sztucznych". Edited September 6, 2007 by misiek009 Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted September 6, 2007 Report Share Posted September 6, 2007 nie z kartoflów? Quote Link to post Share on other sites
smoke Posted September 6, 2007 Report Share Posted September 6, 2007 nie z kartoflów? A twój mózg jest wielkości orzeszka? WArto też i tanio wymienić springa na M110 , oraz akumulator na 9,6 bo stock boya nieuciągnie. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 6, 2007 Report Share Posted September 6, 2007 "Poldeck - Wybacz, że się czepiam, ale PCV i PVC to jest to samo (Poly Vinyl Chloride)(tylko, że skrót "PCV" jest nie poprawny, mimo że częściej używany)." Oczywiście, ze wybacze czepianie. Zauważ jak to napisałem: PCV PVC ABS CPN PKB... Tu przebija odrobina ironii. A tam gdzie ironia nie do konca musiałem dbać o poprawność nazewnictwa:D. Quote Link to post Share on other sites
luglo Posted September 10, 2007 Report Share Posted September 10, 2007 (edited) akumulator na 9,6 bo stock boya nieuciągnie Nie zgodzę się z Szanownym Kolegą :lol: Uciągnie spokojnie ale oczywiście przy 9,6V uciągnie spokojnie bardziej :mrgreen: Edited September 10, 2007 by luglo Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 14, 2007 Report Share Posted September 14, 2007 Sprawdzałem akumulator Boya na moim m130:D, tylko, że mam STU i łozyska kulkowe wiec test ciut nie miarodajny, ale strzeało. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts