Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Z czego zrobione są tłoki

Recommended Posts

Na pewno z węglowodorów lub ich pochodnych :-F . A skąd my, Kolego możemy wiedzieć? Jeśli producent nie napisze to trzebaby robić dość wnikliwą analizę a komu to robi różnicę z czego jest?

Mi to wisi i powiewa, czy mam tłok z ABS`u, poliweglanu, PCV, PVC czy CPN. Może być nawet z PKB, ważne by wytrzymywał co do niego należy.

@Poldeck - Wybacz, że się czepiam, ale PCV i PVC to jest to samo (Poly Vinyl Chloride)(tylko, że skrót "PCV" jest nie poprawny, mimo że częściej używany).

Potencjalne materiały na tłoki: PCW, Włókno nylonowe, Poliwęglan, Duraluminium.

Należy oczywiście pamiętać, że np. poliwęglan poliwęglanowi nie równy (czego dowodem są tłoki żółte CA (poliwęglanowe) porównane pod względem wytrzymałości z tłokami Guardera (też poliwęglan))

Jakość poliwęglanu zależy od proporcji mieszania substratów (podobnie jak np. cement - trzeba dobrych proporcji, żeby dobże trzymał) i ilości domieszek innych tworzyw. Generalnie ŻADEN tłok nie jest w 100% zrobiony z jednego materiału, więc można śmiało powiedzieć: "tłoki wykonywane są z kompozytu tworzyw sztucznych".

Edited by misiek009

"Poldeck - Wybacz, że się czepiam, ale PCV i PVC to jest to samo (Poly Vinyl Chloride)(tylko, że skrót "PCV" jest nie poprawny, mimo że częściej używany)."

Oczywiście, ze wybacze czepianie. Zauważ jak to napisałem: PCV PVC ABS CPN PKB...

Tu przebija odrobina ironii. A tam gdzie ironia nie do konca musiałem dbać o poprawność nazewnictwa:D.