Wojtass Posted September 15, 2007 Report Share Posted September 15, 2007 Witam! Czy ktoś może mi powiedzieć, jakich butów używa brytyjska armia a, w szczególności SAS? Jedyne buty jakie widziałem w Polsce to te deserty z czasów "Pustynnej Burzy", a z co butami na zimę? Czy uzywają oni może butów firmy Wellco, Magnum itp.? Pozdrawiam PS. Nie pisałem w temacie o DPM, bo buty chyba nie zaliczają się do DPMu... :D Więc zadałem pytanie tutaj, jeżeli Panowie moderatorzy uważają, że mój post powinien byc w temacie o Brytyjskim DPMie to proszę przenieść. Quote Link to post Share on other sites
mer Posted September 15, 2007 Report Share Posted September 15, 2007 Z tego, co się sama orientuję, to nie ma typowych butów na zimę, więc nie spodziewaj się brytyjskiej wersji walonek s '95 :D Ponieważ... w UK nie ma typowej zimy, jak w Polsce, albo temperatur z koła podbiegunowego. Z drugiej strony, doświadczenia z Falklandów wykazały, że buty przemakały [chyba coś z podeszwą], i nie dawały ciepła, więc od tamtej pory można spotkać coś w rodzaju "ciężkich buciorów". Na dzień dzisiejszy stantadrową wersją są "Lightweight Combat Boots" z pięknymi czubami, lub jego bratnia wersja, z nieco bardziej płaskimi. Jeśli nie masz ani tego, ani tamtego, spodziewaj się, że żołnierz nosi każdy czarny but, który ma skórę na czubach, i którą można wypolerować. Innymi słowy - każdy but ORYGINALNYCH firm, a nie tanich podróbek. A kupują takie, ponieważ rynek nie jest zawalony podróbką ze wschodu. Szczescie, że web-tex nie wpadł na pomysł szycia własnych butów... Co do pustynnych - mają swoją wersję. Mają nawet Jungle boots, jak dla mnie identyczne co amerykańskie. pzdr mer Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted September 15, 2007 Report Share Posted September 15, 2007 pustynne odrobine sie roznia i nie chodzi tylko o podeszwe, ale i troszke kroj (mam i brytyjskie i altamy, te drugie maja tez troszke jasniejsza cordure) Quote Link to post Share on other sites
super Posted October 9, 2007 Report Share Posted October 9, 2007 dziś w Katowicach widziałem nówki PRO-BOOT. Czarne buty z gore. Idealne od odtwarzania SAS i typ podobnych. za jedyne 299 zł ! http://www.militarykit.com/products/footwe...my_pro_boot.htm jak ktoś wiedzieć gdzie to szczegóły na PW Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts