_Arczi_ Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Pytanie jak w temacie. Chodzi mi konkretnie, które sprężyny, jakiej firmy, najdłużej trzymią parametry. Jak wiadomo każda sprężyna po jakimś czasie słabnie i dlatego szukam takiej, która by najwolniej słabła. W moją replikę mam aktualnie zabudowaną sprężynę M130 Deep Fire i po wystrzeleniu ok. 40k kulek z 470fps, które miałem zostało "całe" 350fps :/ Nawet sie nie spodziewałem, ze aż tak się zjedzie. Dlatego teraz szukam nowej. Nie mam limitu kasy, zależy mi na jakości. Ewentualnie poszukam kogoś kto by mi zrobił sprężynę z kwadratowego drutu. Te to podobno są nie do zarżnięcia. Tylko, że wtedy będę musiał sobie przeliczyć zwoje (ma ktoś w tej materii doświadczenie?). Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 sprężynę z kwadratowego drutu. Gdyby było to tak dobre rozwiązanie, to któryś z producentów napewno by je stosował :roll: Ja polecam sprężynki Systemy i PDI. Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 hurricanE pewnie troche niepewne? a te kolorowe madbull'owskie? Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted September 21, 2007 Author Report Share Posted September 21, 2007 Gdyby było to tak dobre rozwiązanie, to któryś z producentów napewno by je stosował :roll: OLO normalnie sie takich sprężyn nie stosuje, bo po co sobie komplikować życie z jej wytwarzaniem - trzeba pilnować żeby nie nastąpiło skręcenie drutu wokół osi. Strzelałem z wiatrówki z taką robioną sprężyna przez rusznikarza i ona na pewno miała >17J I to chyba przy takiej samym przekroju jak sprężyna z drutu okrągłego. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Arczi ale określenie "ona na pewno miała" nie poparte żadnymi pomiarami jest nic nie warte. Skąd wiesz, że sprężyna nie była po prostu zrobiona z twardszego drutu? Swoją drogą to pierwszy raz spotykam się z koncepcją sprężyn zrobionych z kwadratowego drutu. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted September 21, 2007 Author Report Share Posted September 21, 2007 Wally poczytaj sobie ten topic: Sprężyny z drutu kwadratowego. Jest tam ciekawy fragment: Dzięki,o to chodziło. Wiem jednak,że np.Webley zakładał takie sprężyny do Tempesta a nie podejrzewam aby je sprowadzali-może ktoś zna jeszcze inną firmę,która produkuje takie sprężyny? Pytam dlatego,ponieważ jest mi znany pewien opis kolegi z forum,który po kilku tysiącach peletek chcąc zmniejszyć napięcie wstępne[ze względu na energię]pozostawił ją napiętą przez 3 doby i praktycznie nic się nie zmieniło-prędkość wylotowa pozostała na poprzednim poziomie.Sam też to sprawdziłem kilka lat temu właśnie na Tempeście-pistol miał napewno kilka[może kilkanaście lat] a Vo trzymał znakomicie i po rozbebeszeniu nie wyglądało na to by ktoś w nim grzebał. Jak widać zaletą tych sprężyn jest to, że bardzo dobrze trzymią parametry. No ale nie o tym miał być ten topic. :) Dalej czekam na propozycje dobrych sprężyn M130. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Powiem tak: - w AS nie stosuje się sprężyn potrafiących miotać cokolwiek z mocą +- 17 J, - do mocy osiąganych przez nasze repliki w zupełmości wystarczą sprężyny o przekroju okrągłym, oczywiście, że można stosować sprężyny "kwadratowe", tak samo jak i można zastosować sobie cylinder i lufę wytoczone z tytanu, tłok z magnezu itp, pytanie tylko "po co"?, - 3 doby w celu zmniejszenia napięcia wstępnego :):):):):) równie dobrze mógłby ją tak potrzymać 3 sekundy. :):):), - teraz troche mechaniki - 2 sprężyny o takich samych wymiarach zewnętrznych (wys. i średnica zewnętrzna) ale jedna zrobiona z drutu kwadratowego a druga z okrągłego, to ta pierwsza będzie cięższa a co za tym idzie będzie wolniej oddawała energię (musi pokonać masę własnej bezwładności). Konkludując - każda sprężyna po jakimś czasie straci swoje pierwotne właściwości. Jest to tylko kwestią czasu. Można oczywiście "udziwniać" sprężyny w celu uzyskania dłuższego czasu trzymania ich parametrów ale przy cenie samej sprężyny 30 zł jest to opłacalne? Quote Link to post Share on other sites
gross Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 ASG Shop twierdzi, że Guarder. Amen. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts