poldeck Posted September 25, 2007 Report Share Posted September 25, 2007 Siema! Po kolejnej rozbiorce cudzego magazynka i stwierdzeniu, że po usunięciu zębatki "środkowej w nim sie znajdującej i ciężarka oraz jego zębatki, oczywiście zauważywszy poprawę (brak zacinek maga) zacząłem sie zastanawiać: "po kiego diabła te badziewia tu są?" Jedyny wniosek jaki mi sie nasunął jest taki, że ciężarek odrobine opóźnia pracę maga (bezwładność jego). Po co? Z góry dzięki za pomoc... Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted September 25, 2007 Report Share Posted September 25, 2007 "Ciężarek" jest po to, żeby swoją bezwładnością potrząsał zawartością magazynka podczas pobierania kulek. Kółko zębate posiada na swojej powierzchni takie wypustki, które dodatkowo poruszają kulkami. Wszystko to ma na celu zapobiegnięcie blokowaniu się kulek wewnątrz magazynka. We wszystkich DOBRYCH magazynkach mechanizm ten działa bezproblemowo. A że działa po usunięciu tych części... no wiesz, jak wyrzucisz z samochodu tapicerkę to też będzie jeździł :roll: Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 26, 2007 Author Report Share Posted September 26, 2007 W sumie też doszedłem do tego, że mimośrodowy ciężarek trzęsie magiem. Ale zauważ też, że karabin podczas strzelania sam sie trzęsie jak cholera:D. W każdym razie takie ilości zębatek i przekładni to więcej miejsc do zacięcia. Póki co mimo braku "drgalnika" nie zauważyłem żadnych kłopotów. W sumie też doszedłem do tego, że mimośrodowy ciężarek trzęsie magiem. Ale zauważ też, że karabin podczas strzelania sam sie trzęsie jak cholera:D. W każdym razie takie ilości zębatek i przekładni to więcej miejsc do zacięcia. Póki co mimo braku "drgalnika" nie zauważyłem żadnych kłopotów. Quote Link to post Share on other sites
radzu Posted September 26, 2007 Report Share Posted September 26, 2007 Moim zdaniem ten ciężarek wcale nie jest po to aby trząsł magiem czy przerzucał kulki, moim zdaniem ciężarek ten powoduje iż zębatka podająca kulka nie "rusza z kopyta", gdyż jeśli by za szybko ruszała to mogła by nie pobierać kulek. Mogę to stwierdzić po tym jak za pomocą pustej rurki próbowałem zmierzyć ile kulek podaje mój mag na jednym podkręceniu, przyłożenie rurki do wylotu maga powodowało że mag wypluł parę kulek przy czym prędkość tego była tak duża że zębatka przestawała podawać kulki a sprężyna rozwijała się do końca. Tak więc wywalenie tego ciężarka w stockowych replikach raczej nic nie zmieni, ale przy replikach z dużym ROF'em może być problem z magiem. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 26, 2007 Author Report Share Posted September 26, 2007 Czyli mój wniosek o opóźnieniu reakcji maga też nie był całkiem głupi:D. Co do OLO`wych dobrych magów: problemy miałem tylko w magach CA :-P . Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted September 26, 2007 Report Share Posted September 26, 2007 Ja mam ten sam problem w magach CA do G36. Chyba wywalę z jednego na próbę ten ciężarek. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted September 28, 2007 Author Report Share Posted September 28, 2007 Najczęsciej cos nie tak jest z ząbkami na tych zebatkach, więc oprócz ciężarka wywal też środkową... Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted October 4, 2007 Report Share Posted October 4, 2007 Odradzam wywalanie zębatki łączącej ciężarek z "kasetką" ze sprężyną w magu.. ja na próbę wywaliłem tą zębatkę i praktycznie magazynek mi nie podawał kulek bo wszystkie się od razu poblokowały w powstałej przestrzeni. Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted October 5, 2007 Report Share Posted October 5, 2007 No i wywaliłem tą środkową zębatkę. Moje spostrzeżenia: 1. Mag zaczął podawać wszystkie kulki. Nic się nie blokuje. 2. Trzeba częściej nakręcać maga, bo sprężyna ma mniejszy opór i słychać (szczególnie przy singlu) jak się więcej rozkręca niż powinna. Ogólnie z tej modyfikacji jestem zadowolony, bo przynajmniej teraz na auto nie mam pustych strzałów, a tak występowały one chronicznie. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 5, 2007 Author Report Share Posted October 5, 2007 Trzeba jjednak uważa by nie zabrakło kulek przy solidnym nakręceniu maga. Gwałtowne rozkręcanie może spowodowac odłamanie tych "uszek" trzymających sprężynę w kasecie... Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted October 7, 2007 Report Share Posted October 7, 2007 (edited) No i jednak patent z usunięciem środkowej zębatki u mnie się nie sprawdził. Magazynek ma tendencję do samoczynnego rozkręcania się. Po prostu zamiast podawać kulki robi charakterystyczne bzzzyt i sprężyna cała rozkręcona. :/ Ale znalazłem inny powód cięcia się maga. Radzę zwrócić uwagę właśnie na tą środkową zębatkę, jakie ona ma luzy. U mnie było tak, że ona mocno się ruszała, więc bardziej docisnąłem ten pin ją mocujący, ale tak z czuciem, żeby miała ona pewien minimalny, podkreślam minimalny luz. Operacja ta diametralnie wpłynęła na podawanie kulek w magu. Obecnie zdarzają się jeszcze puste strzały, ale jest to tylko 10% tego co było. gólnie rzecz biorąc nastąpiła bardzo znacząca zmiana in plus. Edited October 7, 2007 by _Arczi_ Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 10, 2007 Author Report Share Posted October 10, 2007 Po jakimś czasie w jednym z magów w którym były wywalone te dwie zębatki, przy gwałtownym rozkreceniu pękła sprężyna! Na szczęście przy samym mocowaniu więc dała się odratowac... Niemniej odcinam sie od temat wywalania zębatek:D. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts