PeePee Posted October 6, 2007 Report Share Posted October 6, 2007 Witam. Od dłuższego czasu staram się rozwiązać problem z moim GB. Posiadam Mp5 od CA. Od pewnego czasu kiedy to rozkręciłem replikę (aczkolwiek gearboxa nie ruszałem) i poskręcałem do kupy spowrotem GB zaczął się ciąć. Odkryłem że problemem nie występuje aż do momentu włożenia silnika do chwytu. Jestem w stanie zakręcić zębatki palcem, normalnie elegancko śmigają, są ładnie wypodkładkowane, ale w momencie włożenia silnika wszystko się zacina na amen, tak jakby włożyć klin między zębatki. Czy ktoś może ma pojęcie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Jakieś rady? Z niecierpliwością czekam na jakieś informacje (: Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
wally Posted October 6, 2007 Report Share Posted October 6, 2007 Może masz za bardzo dociśnięty silnik. Spróbuj najpierw mocno poluzować śrubę dociskającą silnik (tak, żeby nie dotykała zębatek) a potem powoli ją dokręcaj. Quote Link to post Share on other sites
PeePee Posted October 6, 2007 Author Report Share Posted October 6, 2007 Próbowałem, niestety nie zdaje egzaminu ;/ Quote Link to post Share on other sites
wally Posted October 6, 2007 Report Share Posted October 6, 2007 Czegoś nie rozumiem, napisałeś, że gearboxa nie ruszałeś ale jesteś w stanie zakręcić zębatki palcem? Nie wiem jakie masz palce ale ja osobiście jeszcze nie słyszałem o nikim, kto byłby w stanie kręcąc zębatką naciągnąć tłok :) Przyczyn może być wiele: - złe wypodkładkowanie (silnik wywiera dosyć mocny nacisk poosiowy, bez silnika może się wydawać, że wszytko jest ok ale po włożeniu silnika zębatka silnikowa jest na tyle mocno dociśnięta do ścianki gb że się nie kręci) - słaba bateria, - uszkodzenie wewnętrzne gb (jakoś oderwany element wchodzi w zębatki) Spróbuj wyciągnąć gb na zewnątrz repliki, przystawić do gb silnik i spróbować odpalić to wszystko (zalecam ostrożność przy dociskaniu silnika) Quote Link to post Share on other sites
PeePee Posted October 6, 2007 Author Report Share Posted October 6, 2007 Trochę źle się wyraziłem :P Po tym jak rozkręciłem replikę ale NIE rozkręciłem gb wystąpił problem z cięciem się gearboxa. Kiedy problem nie ustępował rozkręciłem skubanego (GB) i zacząłem majsterkować, wypodkładkowałem tak jak umiałem żeby zębatki kręciły się luźno. Testów dokonywałem na GB z wyjętym cylindrem tłokiem i sprężyną :) złe wypodkładkowanie (silnik wywiera dosyć mocny nacisk poosiowy, bez silnika może się wydawać, że wszytko jest ok ale po włożeniu silnika zębatka silnikowa jest na tyle mocno dociśnięta do ścianki gb że się nie kręci) O! na to nie wpadłem! Na dniach się pobawie i dam znać (: Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted October 8, 2007 Report Share Posted October 8, 2007 Sprawdź też czy nie masz gdzieś przebicia z elektryki na obodowę gearboxa lub korpus. Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted October 10, 2007 Report Share Posted October 10, 2007 Na moje oko masz za dużo podkładek od strony szerszej części zębatki stykającej sie z silnikiem. To powoduje za duże wysunięcie zębatki i w konsekwencji te całe poosiowe pierdoły:D. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts