Nikus Posted November 9, 2003 Report Share Posted November 9, 2003 Witam Prosze uzytkowników tego modelu o jakiś opis o tym karabinie na temat osiągów, poręczności, wykonania... Czytałem już na wmasg.pl opis tego guna i szukałem także na forum, ale jakos nie mogłem dopatrzyć się dokładniejszych informacji. Jak było to powiedzcie i bede szukać :). I jeszcze pytanka: :P - po wyciągnięciu z pudełka trzeba coś dokrecać? - warto zabezpieczyć jakieś elementy przed zgubieniem? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
DamieN Posted November 14, 2003 Report Share Posted November 14, 2003 Pozwolę sobie omówić pokrótce sytuacje w SR-16. Zarzucacie nowemu uzytkownikowi to że porusza temat od dawna wałkowany i przedstawiany wiele razy na forum. Ja natomiast go rozumiem. SR-16 jest gunem z górnej półki cenowej w wersji stock. jeśli ja miałbym wydać 1800 zł na zabawkę to nie sugerowałbym raczej się tylko i wyłacznie oipiniami kilku użytkowników a z całej ilości informacji próbowałbym dowiedzieć sie tylko istotnych rzeczy o interesującym mnie temacie. Spójrzcie na problem jako naukowcy. Najpierw powsatje założenia potem hipoteza nastepnie teoria i twierdzenie. W drodze weryfikacji wielu niezależnych źródeł powstaje prawo. I tego właśnie oczekuję niezdecydowana osoba, abyśmy przekazali nasze doświadczenia, dzięki którym będzie mogła podjąć własną decyzję. Knight's M4 SR-16 Stoner Rifle Posiadam ten model repliki od dość krótkiego czasu, ale zdążyłem wystrzelić z niego ok 20 000 kulek. Wygląd : choć nie widziałem wersji ostrej to uważam że odwzorowanie repliki jest doskonałe. Kolory samego ABS'u są bardziej żywe niż w M4A1 RIS. Wrażenie robi białe logo producenta, tak unikatowe jak uszczerbiony koniec tłumika płomieni, rzecz rozpoznawalna dla SR. Brak rączki transportowej rekmpensuje prezyzyjny celownik mechaniczny. Przydatność bojowa : ze względu na liczne szyny RIS można zamontować na broni co tylko się chce. Rączka taktyczna ułatwia manewrowanie, stała kolba natomiast absolutnie nie przeszkadza w walce. Za to duża bateria gwarantuje dużą ilość zabawy i mozliwośc rozległych upgreadow. Skuteczność : niektórzy twierdza, że SR ma nico lepsze skupienie i zasięg niż reszta elektryków. jeśli tak jest to różnica jest tak niewielka że praktycznie jej nie zauważyłem. Natomiast niewielke wymiary stawiaja ten karabin szturmowy w swojej czołowce odnośnie prowadzenia ognia w pomieszczeniach. ( mam na mysli repliki ze stałą kolbą) Nie jest to karabin który kupuje sie na rok czy dwa, lecz na dłuższy czas pozwalający wprowadzić liczne upgready. Zreszta do M4 i M16 jest najwięcej upgeadów i części. Należy dobrze się zastanowić nad jego zakupem, bo jeśli już sie to zrobi, mozna zakochac sie w nim na zabój i dla takiego maniaka nie ma juz ratunku:) Oczywiście ocena ta nie jest w pełni obiektywna, z jednego prostego względu o jakim wspomniałem juz wczesniej. Quote Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted November 14, 2003 Report Share Posted November 14, 2003 dodam od siebie ze przy hurtowym przemiale w uzytkowaniu ( mowimy o sporzyciu okolo 15 tys BB / mies / 6 mies ) nie bylo z nimi ( bo sa 2 szt ) najmniejszych problemow. jedyne co to wymiana zapiaszczonych magazynkow na nowe oraz kupno nowego body bo hmmmm wypadku :) a tak to zadna srubka nie zgubiona/ zadne zakretki i inne pizdryki nie odpadly. a nie byl tez przesadnie dbany. Quote Link to post Share on other sites
Dzidek Posted November 15, 2003 Report Share Posted November 15, 2003 Tak sie jakoś wspaniale złożyło że jestem posiadaczem tej wspaniałej repliki. Mam ją zaledwie pare godzin ale to chyba wystarczy aby sie wypowiedziec na temat jego wyglądy. SR16 posiada body z abs'u ale jest ono tak doskonale zrobione że nie ma kolosalnej różnicy między metal body w produktach z CA. Rączka z przodu ułatwia manewrowanie bronią. Nie chwieje sie lufa w tym modelu to jest jego duża zaleta. Jego waga jest dosyć spora po włożeniu hi-cap i baterii, ale jak dla mnie to lepiej bo to dodaje więkzego realimu :). Na temat osiągów sie nie będe wypowiadał bo jaszcze go w boju nie testowałem. Pozdrawiam Dzidek PS. Nikusek nie rozczarujesz sie jak go kupisz, wręcz przeciwnie zakochasz sie w nim :) Quote Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted November 15, 2003 Report Share Posted November 15, 2003 M4 jest krotszy ale wcale nie przeszkadzalo operowac mi SR16 w ciasnych pomieszczeniach. a i tak uchwyt transportowy bym odkrecil :) wiec to jest plus. Quote Link to post Share on other sites
Dzidek Posted November 15, 2003 Report Share Posted November 15, 2003 Puki co mi sie lufa nie chwieje i nic na to narazie nie wskazuje, zobaczymy za jakiś czas ale z tego co sie dowiadywałem przed kupnem tego cacka to jakos nie słyszałem żeby taki problem występował w tym modelu. A jak dla mnie to ta ręczka jest bajerem który sie przydaje, mi jest z nią wygodniej. Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted November 16, 2003 Report Share Posted November 16, 2003 Lufa w SR-16 też zacznie chwiać, gdy się odkręci pierścień i/lub śruby ją dociskające - co jakiś czas należy je kontrolować. Po kontroli i dokręceniu nie ma problemów. Zaś bez rączki pionowej w ogóle karabinu nie używam, zawsze mnie ręka w nadgarstku bolała od "tradycyjnego" trzymania uchwytu. Przydać się może też ona przy opieraniu karabinu o przeszkodę. A jak ktoś chce oryginalności, to niech ją założy na boczną szynę i udaje miniguna :) Quote Link to post Share on other sites
merlin Posted February 11, 2004 Report Share Posted February 11, 2004 Postanowiłem odświeżyć ten temat a jest to wynikiem pewnych refleksji. Jestem nowy na forum i zgodnie z nader licznymi zaleceniami zapoznałem sie z postami , które mogą być mi pomocne niemniej jednak moje watpliwości ponownie powstały po zapoznaniu się z ostatnią recenzją Knighta SR - 16 na stronie Airsoft - Extreme. Porównałem ją z recenzją na WMASG i obszerną recenzją na PlanetAirsoft i coś mi nie pasuje, a że chcę zakupić tą zabawkę za kilka miesiecy to mnie to męczy : 1) Ostatnia recenzja podaje silnik EG - 700 tymczasem producent i inne strony podają EG - 1000, 2) ostatnia recenzja mówi ,ze problem "chwiejnej lufy" jednak istnieje w SR 16 tymczasem recenzja na PlanetAirsoft podaje ,ze ten problem udało sie rozwiązać, W zwiazku z tym pytanie jak jest naprawdę i wierzcie mi ,ze starałem się przeczytać wszystkie dotychczasowe posty na ten temat Pozdrawiam Merlin Quote Link to post Share on other sites
DamieN Posted February 11, 2004 Report Share Posted February 11, 2004 Moim skromnym zdaniem SR-16 to jeden z najlepszych stockowych wersji repliki oferowanej przez Marui i gdybym nie był fanem Kurza to nigdy bym go nie sprzedał. NIe ma tam żadnych problemów z niczym. To jest majster sztyk :) p.s po prostu nie pasowal do mojej koncepcji szybkiej masowej śmierci :), ktorej jestem wielkim fanem i gdy brakuje juz przeciwnikow, to czasem musze zadowolic sie siłami sprzymierzonymi :) ( powiedzmy ze traktuje wtedy rozkazy zbyt doslownie ) Quote Link to post Share on other sites
Dzidek Posted February 11, 2004 Report Share Posted February 11, 2004 A co do SR16 to mam go juz troche czasu i moge śmiało powiedzieć że jest to bardzo cichy terminator, celny i zawaliście wykonany, dość ciężki lecz to według mnie jest jego duża zaleta. Zasięg jest jak najbardziej porównywalny z każdym AEGiem którego do tej pory widziałem w wersji stockowej. A rączka z przodu do której sie czepiało wiele osób bardzo pomaga przy cichym poruszaniu sie wogle przy chodzenie czy biegnięciu, jednak cały czas mam wrażenie że mi odleci poniewarz jest ona wykonana z plastiku. To tyle miałem narazie do powiedzenia. P.S Co do tego motoru w SR narazie sie nie wypowiadam ale jak sie do neigo dobiore to powiem co siedzi w moim modelu. Pozdrawiam Dzidek Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted February 12, 2004 Report Share Posted February 12, 2004 1) Ostatnia recenzja podaje silnik EG - 700 tymczasem producent i inne strony podają EG - 1000, 2) ostatnia recenzja mówi ,ze problem "chwiejnej lufy" jednak istnieje w SR 16 tymczasem recenzja na PlanetAirsoft podaje ,ze ten problem udało sie rozwiązać, 1 - silnik to EG-1000 2 - po raz n-ty - lufa się zacznie chwiać, jeśli odkręci się pierścień i/lub śruby ją dokręcające (patrz wyżej mój post). Gdy się dopilnuje tych rzeczy - nic się nie będzie chwiać i można sobie darować chamber block - u mnie po roku nie ma potrzeby kupowania tej części, a chwianie się lufy po odkręceniu owych gwintowanych elementów przećwiczyłem już nie raz. Zatem NIE MA się czym przejmować. Kto chwali SR-16 - wie co robi :) Quote Link to post Share on other sites
Dzidek Posted February 13, 2004 Report Share Posted February 13, 2004 Święte słowa Edygar święte słowa. Jak sie o coś dba to sie to ma bardzo długo i w bardzo dobrym stanie trzeba tylko chcieć, jak ktoś jest leniem i mu sie nic nie chce dokręcać raz na jakiś czas to niech nie kupuje praktycznie żadnego modelu z rodziny M... i pochodnych. Quote Link to post Share on other sites
Sharpek Posted November 12, 2004 Report Share Posted November 12, 2004 Szyny są z Metalu bądź ze stopu aluminium. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts