Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z AGM m14 - odwrócona faza?

Recommended Posts

Jak w temacie - m14 AGM nie chce w ogóle obsługiwać obcych baterii. Jedyna, z którą działa, to ta, dołączona do repliki, niestety, jej żywotność już się kończy.

Przeczytałem gdzieś, że repliki AGM mają odwróconą fazę na stykach (tam, gdzie powinien być plus, jest minus, i na odwrót) - w co jestem skłonny uwierzyć, biorąc pod uwagę to, że przy podłączeniu baterii KAN czerwony przewód baterii łączy się z czarnym karabinu. W związku z tym, mam 2 pytania:

1. Czy istnieje jakiś bezbolesny sposób, żeby zdjąć wtyczkę Tamiya (large) z przewodów w karabinku i nałożyć ją odwrotnie?

2. Jeśli nie - to jakich przewodów powinienem użyć, gdybym chciał zrobić przejściówkę odwracającą fazę?

Jest to wykonalne, ale dosyć trudne - musisz odgiąć taki wystający kawałek blaszki w każdym biegunie wtyczki i wyciągnąć. Problem w tym, że potrzebowałbyś czegoś cienkiego i wąskiego, żeby to zrobić (pęseta?).

Ew. możesz rozkręcić gnata i zamienić kabelki przy g-boxie (chyba, że je zalutowali, ale tak to chyba tylko JLS knoci).

To jest bardzo proste:

jak zajrzysz do wtyczki, to zauważysz po bokach każdego z wtyków dwa "ucha" lekko sterczące na boki. Musisz je czymś wcisnąć, one zapierają się o obudowę wtyczki.

Jeśli masz wtyczkę przeźroczystą ( w co wątpię bo duże zwykle nie są) to możesz przebić igłę z zewnątrz aby wcisnąć te "ucha".

Jak już je wciśniesz lekko to kabelek wylezie.

Jak ja potrafię to i Ty dasz radę :P .

• 1 month later...

Pamiętaj tylko, żeby pozamieniać też bieguny w ładowarce i stockowym akumulatorze.

Heh, zrobiłem sobie przejściówkę odwracającą biegunowość na wtyczce. Stockowej ładowarki nie używam, bo fajczy baterie (600 mA...), a stockowy akumulator właśnie dzięki niej mi padł, więc nie ma problemu. Teraz zacinam na Firefox i KAN (obie po 2000 mAh) i działa znacznie lepiej.