WolfHeart Posted November 3, 2007 Report Share Posted November 3, 2007 Jak w temacie - m14 AGM nie chce w ogóle obsługiwać obcych baterii. Jedyna, z którą działa, to ta, dołączona do repliki, niestety, jej żywotność już się kończy. Przeczytałem gdzieś, że repliki AGM mają odwróconą fazę na stykach (tam, gdzie powinien być plus, jest minus, i na odwrót) - w co jestem skłonny uwierzyć, biorąc pod uwagę to, że przy podłączeniu baterii KAN czerwony przewód baterii łączy się z czarnym karabinu. W związku z tym, mam 2 pytania: 1. Czy istnieje jakiś bezbolesny sposób, żeby zdjąć wtyczkę Tamiya (large) z przewodów w karabinku i nałożyć ją odwrotnie? 2. Jeśli nie - to jakich przewodów powinienem użyć, gdybym chciał zrobić przejściówkę odwracającą fazę? Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted November 3, 2007 Report Share Posted November 3, 2007 Jest to wykonalne, ale dosyć trudne - musisz odgiąć taki wystający kawałek blaszki w każdym biegunie wtyczki i wyciągnąć. Problem w tym, że potrzebowałbyś czegoś cienkiego i wąskiego, żeby to zrobić (pęseta?). Ew. możesz rozkręcić gnata i zamienić kabelki przy g-boxie (chyba, że je zalutowali, ale tak to chyba tylko JLS knoci). Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted November 3, 2007 Report Share Posted November 3, 2007 Niestety AGM też poszedł na łatwiznę... Jeden jest a'la wtyczka a drugi dolutowany... Pozdro! P.S. W każdej 14'stce AGM tak jest?! Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 3, 2007 Report Share Posted November 3, 2007 To jest bardzo proste: jak zajrzysz do wtyczki, to zauważysz po bokach każdego z wtyków dwa "ucha" lekko sterczące na boki. Musisz je czymś wcisnąć, one zapierają się o obudowę wtyczki. Jeśli masz wtyczkę przeźroczystą ( w co wątpię bo duże zwykle nie są) to możesz przebić igłę z zewnątrz aby wcisnąć te "ucha". Jak już je wciśniesz lekko to kabelek wylezie. Jak ja potrafię to i Ty dasz radę :P . Quote Link to post Share on other sites
WolfHeart Posted November 4, 2007 Author Report Share Posted November 4, 2007 Dzięki serdeczne za pomoc, spróbuję coś z tym zrobić. A ponoć w każdym m14 AGM tak jest, tak przynajmniej piszą na zagranicznych forach i w niektórych sklepach wysyłkowych. Głupia sprawa. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted November 5, 2007 Report Share Posted November 5, 2007 Pamiętaj tylko, żeby pozamieniać też bieguny w ładowarce i stockowym akumulatorze. Quote Link to post Share on other sites
WolfHeart Posted December 23, 2007 Author Report Share Posted December 23, 2007 Pamiętaj tylko, żeby pozamieniać też bieguny w ładowarce i stockowym akumulatorze. Heh, zrobiłem sobie przejściówkę odwracającą biegunowość na wtyczce. Stockowej ładowarki nie używam, bo fajczy baterie (600 mA...), a stockowy akumulator właśnie dzięki niej mi padł, więc nie ma problemu. Teraz zacinam na Firefox i KAN (obie po 2000 mAh) i działa znacznie lepiej. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts