Foka Posted July 16, 2010 Report Share Posted July 16, 2010 No może mało widziałeś, bo ja taką sytuację widziałem. Quote Link to post Share on other sites
morello Posted July 16, 2010 Report Share Posted July 16, 2010 *replika *akumulator *mundur *okulary ochronne *kulki *picie *identyfikator medyczny *czerwona szmatka Często w karetkach nie ma lekarzy. Quote Link to post Share on other sites
swirekster lol Posted July 18, 2010 Report Share Posted July 18, 2010 Taki wypasiony niezbędnik powinien zwierać: zapałki świeczkę krzesiwo przybory do szycia tabletki do odkażania wody cukierki (lub karmelki) kompas lusterko agrafki piła druciana :D duży worek foliowy wodę w manierce sztućce dużą czekoladę środek łączności apteczkę nóż moskitiera na twarz bardzo się przydaję (ochrona przed robaluchami i dodatkowo daje kamuflaż) kominiarkę (dużo ciepła traci się przez szyję/głowę) skarpety!!! bielizna latarka lina coś do pisania gazetę/rolka papieru (do podciru lub można wsadzić w przemoczone buty i tak suszyć) olejek do opalania (Jeśli dużo biegamy na otwartych przestrzeniach) wojskową taśmę klejącą (do naprawy oporządzenia/ zrobienia szałasu) paliwko do kuchenki i kuchenkę zapasowe elementy ubioru drut może się przydać (można zrobić sidła-najlepszy jest mosiężny ponoć) nadmanganian potasu-jako środek bakteriobójczy i na grzybicę olej do zabezpieczania stali przed korozją pułapkę na myszy (można sobie upiec takiego szczurola :) ) Ogrzewacze chemiczne są fajne rękawiczki menażka (często w zestawie z manierką) plecak ochronę oczu (okulary balistyczne-w asg standard) lekarstwa stosowane przy gorączce i infekcjach wiatroszczelna kurtka wodoszczelne buty stuptuty W survivalcu , który często stosujemy w asg przydają się: pomysłowość umiejętność oprawiania skór umiejętność szycia umiejętność wykonywania broni i narzędzi (kamiennych i drewnianych) uff to chyba wszystko :-F Quote Link to post Share on other sites
Pastoreq Posted July 18, 2010 Report Share Posted July 18, 2010 (edited) No może mało widziałeś, bo ja taką sytuację widziałem. Taka dygresja, Foka dobrze mówi. Lekarze przestają jeździć w karetkach, obecnie są zastępowani przez ratowników medycznych, więc rzadko kiedy się ich spotyka. (spytałem się ojca, pracującego jako ratownik więc potwierdził, mi tą informację) Edited July 18, 2010 by Pastoreq Quote Link to post Share on other sites
michen Posted August 4, 2010 Report Share Posted August 4, 2010 (edited) Dygresja - ratownik medyczny to nie koniecznie facet/kobieta po studium 2 letnim. W Szczecinie na Pomorskiej Akademii Medycznej funkcjonują 3 letnie studia licencjackie o kierunku Ratownik Medyczny. Żeby nie offtopować - ja noszę od jakiegoś czasu branzoletkę survivalową - 2,7 metra paracordu na nadgarstku. Wytrzymuję duże obciążenia, przydaję się na wnyki po ówczesnym zniwelowaniu zapachu człowieka, a także przydaję się podczas budowy szałasu. Edited August 4, 2010 by michen Quote Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted August 6, 2010 Report Share Posted August 6, 2010 Jako awaryjny pojemnik na dużą ilość wody była wspomniana prezerwatywa, są tymczasem inne przydatne i praktyczne pojemniki o dużej pojemności, wykonane najczęściej z gumy - dzięki czemu można je ładnie złożyć do małej płaskiej formy. (kubki, wiaderka, kanistry) Pewien podróżnik poleca zabierać w miejsca o cieplejszym klimacie, w terenie zalesionym takie hamaki wykonane z cienkiego ale wytrzymałego materiału (czy może raczej tworzywa), które po zwinięciu zajmują niezwykle mało miejsca (mniej niż materac/karimata/namiot), są wygodne, i pozwalają odizolować się od wpływu podłoża i tego co po nim łazi czy pełza. Jedna rzecz mnie zastanawia: skoro lekarz nie może na podstawie karty/breloczka zweryfikować naszą grupę krwi, jak ma się sprawa z naszywkami z oznaczeniem takowej? (i nie chodzi mi tutaj tylko o przypadek cywilnej służby zdrowia, ale także tej służb mundurowych) Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted August 7, 2010 Author Report Share Posted August 7, 2010 naszywki są uznawane jeżeli przyszejesz je tylko do lewego ucha swojej głowy <ściana> Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Tony Halik - a spałeś w naszym klimacie wiosną lub jesienią w hamaku bez podłożenia czegoś cieplejszego pod tyłek? Jest zimno i podwiewa, więc bez karimaty i tak się nie obędzie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts