Ucho Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Witam. Niedawno kupiłem używkę AUG TM, ma ona dwa lata(tak mowił poprzedni właściciel, dokładniej jestem trzecim właścicielem). Poprzedni właściciel włożył w niego tylko precke 6.04 i dołożył mi do niego sprężyne M100 mad onion. Chciałbym się dowiedzieć, czy ten AUG wytrzyma tą sprężyne? Mocno to obniży jego żywotność? (niezaglądałem do środka jeszcze) Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted January 9, 2008 Author Report Share Posted January 9, 2008 :D eee.. pisano już- będzie potwór żyć jeszcze długo. Ew. Zmień na M90... tylko wtedy licz się z kosztami wymiany. Chyba, że sam chcesz to zrobić. Ja ze względu na to iż wyczytałem sporo inf. na temat GB marui i jego złożenia tak by znów wszystko było wieczne... postanowiłem replikę oddać do serwisu...np. Specshop liczy sobie za samą wymianę springa 50zł a w Ca tylko 25.... Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 Chyba w marujach jest już m90 stockowo chyba?? A te M00 zamontował by mi kolega, ew. oddał bym do servisu. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted January 10, 2008 Author Report Share Posted January 10, 2008 OCh. pisałeś czy AUG wytrzyma to napisałem:D. Ja wstawiam m110 A preckę to tylko i wyłącznie promka. bo mad onion to pasuje jak silnik mercedesa do malucha. Quote Link to post Share on other sites
Raq Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 M100 ten GB i jego środek wytrzyma spokojnie, jednak musisz się liczyć ze spadkiem żywotności. Jak wiadomo części mechaniczne ulegają zużyciu. W moim przypadku przy takiej sprężynie wytarciu uległ ostatni ząb stockowej zębatki tłokowej. Jednak taka sytuacja miała miejsce przy tłoku Guardera, który jak się okazało posiada ostatni ząbek "twardszy" od stocokowych zębatek :) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 (edited) Mocno spadnie ta żywonośc?;] i poprawi mocno osiągi? w przyszłości chcem wsadzić do niego albo tuning level 1 z asgshop albo bore up;] Edited January 10, 2008 by Ucho Quote Link to post Share on other sites
Raq Posted January 11, 2008 Report Share Posted January 11, 2008 Nie spadnie w sposób, który mógłbyś wymiernie odczuć. Ja jednak wyznaję zasadę, że podczas tuningu GB produkcji TM, choćby najmniejszego tuningu, należy wymienić: łożyska, zębatki i tłok. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted January 11, 2008 Author Report Share Posted January 11, 2008 + prowadnica. Tłoka nie ma sensu przynajmniej tak na specshopie pisali. Quote Link to post Share on other sites
Raq Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Może być i taki układ jak zaproponował kolega Mikadorus. Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 A jaki geaerbox ma ten AUG v2. czy v3?? Bo nawet nie wiem<wstyd> Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 V.3 Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Sory, wiem, że to nie na temat, ale wiecie może ile trzeba ładować akumulator 9.6 V 1400 mAh NiMH KAN?? DOstałem go w zestawie, sprzedawca mówił, że mu wsklepie powiedzieli, że już nie trzeba formatować i ładował tylko raz(potem sprzedał) a ja chcę ją sformatowac i nie wiem ile musze ładować. Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Rozładowujesz do napięcia 0,90-1V na ogniwo (8V przy pakiecie), ładujesz do 1,4V na ogniwie. Podaj parametry ładowarki, to podam Ci czas. Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Hmm nie wiem kiedy będzie te 0,90-1V, a ładowarka to: AC/DC Adaptor Model: HJ-105 Input: AC 220V 50/60Hz OUTPUT:DC 8.4V 300mA i jak zobaczyć ile jest V na ogniwie? Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 (edited) Woltomierzem. Tylko pod obciążeniem. Jeżeli ładowarka ma na wyjściu 8,4V to nie naładuje Ci w pełni pakietu 9,6. Do 9,6 potrzeba około 11V. Czas ładowania to 6,6h, czyli 6h i 36 min około. Edited January 12, 2008 by GRSW_Szreder Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Aha, tlyko, że nie mam voltowierza. Widać, że musze kupić inną ładowarke, aha i czy tą ładowrką moge sformatować tą moją baterie? I co jak będe łądował ją dłużej? Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Jak będziesz ją ładował dłużej to będzie się grzać (ale nie jak przy ładowaniu, tylko staje się gorąca). "Przeładowanie" baterii polega na jej przegrzaniu po prostu, bo bateria nie przyjmuje więcej ładunku niż jest w stanie pomieścić, a energia którą "odrzuca" jest zamieniana na ciepło. Polecam zakup lepszej ładowarki, dopiero wtedy jest sens baterie formatować. Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Aha, dziekuje za odpowiedzi, porady. Jutro mam strzelanke(małą) i chciałbym naładować na nią baterie, więc nie uszkodze jej i czy to ma sens? Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Nie uszkodzisz jej, dla pewności poładuj ją trochę dłużej, jeżeli masz taką ładowarkę jak masz. Kontroluj tylko, żeby Ci bateria nie "spociła" się. Quote Link to post Share on other sites
Ucho Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 Dzięki, co ja bym bez Ciebie zrobił:) Jeszcze raz przepraszam za offtopic. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted January 28, 2008 Author Report Share Posted January 28, 2008 (edited) Mam pytanie który z tych 2 zestawów jest lepszy do tuningu AUG'a TM? http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=1129 http://asgshop.pl/produkt.php?id=2082 Bo hmm ufam chłopakom z ASGSHOP'u ale na CAPRI dają części PROMETHEUSA które nijak mają się do części hurricane... jednak z kolei asgshop daje wzmocnioną zębatkę tłokową guardera i skoryguje podkładki.. Capri natomiast zrobi "redukcję rezystancji" Edited January 28, 2008 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted January 28, 2008 Author Report Share Posted January 28, 2008 Chyba, że ktoś zna coś lepszego w podobnej cenie. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 (edited) Co do wymiany zębatki to widziałem przypadek połamania się zębatki środkowej a nie tłokowej - tłokowa się "zużywa" a środkowa łamie... Chodzi mi oczywiście o TM. O ile dobrze kalkuluję to zębatka środkowa dostaje najwięcej w kość - bo otrzymuje szarpnięcia i od silnikowej i od tłokowej Edited January 28, 2008 by kermit Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted January 28, 2008 Author Report Share Posted January 28, 2008 kermit A jak odnosisz się do 2 opcji podanych powyżej? ew. jak byś wszystko zrobił by wystrzelić bez problemu te 20000-40000kulek bez problemów Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted January 28, 2008 Report Share Posted January 28, 2008 Najlepiej stock :D na poważnie to zębatki bym wymienił do m110, łożyska, głowice tłoka (patent TM z połączenie głowicy z tłokiem), prowadnice i dysze na uszczelnioną - powinno wystarczyć. ALe niech jeszcze inni użytkowniccy sie wypowiedzą Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts